În trei sate din raionul Ştefan Vodă au fost deschise „Mini-muzee Verzi”

La finele săptămânii trecute, în incinta Liceului Teoretic „Ion Creangă” din satul Ermoclia, raionul Ştefan Vodă, a avut loc deschiderea „Mini-muzeului Verde”. Acesta a fost creat în cadrul proiectului „Îmbunătățirea stării biodiversității în lunca Nistrului Inferior prin informare, conștientizare, vizitare”, finanțat de Ministerul Mediului, prin intermediul Fondului Ecologic Național. Pentru realizarea proiectului respectiv a fost alocată suma de 288 933 de lei.

muzee

Muzeul de la Ermoclia este al treilea de acest fel în raionul Ştefan Vodă, primele două fiind lansate în luna februarie anul curent în satele Talmaza şi Crocmaz. Având sediul în instituţiile de învăţământ din localitate, mini-muzeele vor oferi nu doar un prilej de excursii şi de admirare a exponatelor , dar şi de conştientizare şi educaţie ecologică a tinerei generaţii, precum şi a populaţiei în ansamblu.

Cele trei mini-muzee au fost create de Organizaţia Teritorială Ştefan Vodă a Mişcării Ecologiste din Republica Moldova. Potrivit Tatianei Marin, preşedintele organizaţiei respective, structurile au devenit deja punct de atracţie şi de interes pentru tineri. „Iar prin creşterea nivelului de educaţie ecologică a generaţiei tinere se va contribui la conservarea biodiversităţii şi la minimalizarea impactului negativ asupra patrimoniului natural al Nistrului Inferior”, susţine Tatiana Marin.

Activitățile desfășurate în incinta acestor centre ecologice vor fi orientate spre creșterea nivelului de informare, conştientizare și educaţie ecologică a locuitorilor din aceste sate. În muzee vor fi organizate diverse expoziții cu conținut ecologic, ce vor reflecta realitatea ecologică din localitate. De asemenea, acestea sunt dotate cu câte o bibliotecă „verde”, care va fi la dispoziția elevilor, a profesorilor, dar şi a tuturor persoanelor interesate de ocrotirea naturii. Totodată, mini-muzeele ecologice vor servi drept sală de clasă pentru desfășurarea orelor tematice, a victorinelor, concursurilor cu tematica conservării diversităţii biologice, protecţia mediului ambiant etc.

Ecologiştii locali au speranţa că mini-muzeele din Ştefan Vodă vor deveni adevărate centre de educație și sensibilizare a tinerilor, dar și a populației adulte, în spiritul respectului față de valorile diversităţii biologice din lunca Nistrului Inferior.