Valeriu Boieştenu, primarul satului Tomai: „Aducem mai întâi apa în sat, după care ne apucăm şi de drumuri”

Pentru Valeriu Boieşteanu, primarul satului Tomai din raionul Leova, problemele cu care se confruntă astăzi comunitatea sa, de altfel, ca şi multe alte sate din Republica Moldova, erau deja cunoscute încă de pe timpul când dânsul activa în calitate de primar interimar al localităţii. Iar cele ce ţin de reabilitarea infrastructurii sociale a instituţiilor de învăţământ – de pe când deţinea funcţia de director al Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” din satul natal.

primaria Tomai 019

Tocmai de aceea, misiunea de edil nu a fost una nouă şi nici dificilă de explorat pentru Valeriu Boieşteanu, şeful administraţiei publice locale din Tomai. Cu o neostoită perseverenţă, dar şi cu modestia care îl caracterizează, a reuşit în mod surprinzător să realizeze în doar câţiva ani ceea ce alţi primari nu reuşesc să facă în decursul a două mandate. A reparat capital în aceşti ani şcoala, grădiniţa, casa de cultură, cele două biblioteci şi muzeul din localitate.

Pentru a scăpa de inundaţii, a adâncit în 2013 parţial albia râuleţului Sârma, care împarte, practic, satul în două şi care, fiind mâlit, le dădea bătăi de cap sătenilor la orice ploaie. Şi în această primăvară, din sursele proprii ale primăriei, continuă să efectueze lucrări de regularizare a albiei şi de fortificare a malului râului care străbate localitatea.

„Pâinea” de edil, deloc ușoară

A început, de fapt, să guste din „pâinea” unui primar o dată cu amenajarea unei gunoişti. Acesta a şi fost primul său proiect pe care l-a înaintat la Fondul Ecologic local, câştigând prin concurs 22 de mii de lei pentru lichidarea unei gunoişti spontane în localitate. Anterior, aceasta se întindea pe o suprafaţă de 3 ha şi, la orice mică adiere de vânt, practic inunda tot satul cu tot felul de deşeuri. Acum, satul Tomai dispune de o gunoişte autorizată care se află în partea de nord-vest a localităţii şi de menţinerea căreia autorităţile publice locale se îngrijesc în permanenţă.

Cunoscând în profunzime cum stau lucrurile într-o instituţie educaţională, Valeriu Boieşteanu a făcut multe pentru şcoala natală. Şi astăzi poate declara cu mândrie că aceasta este o adevărată carte de vizită pentru băştinaşi. Mai ales că are statut de liceu şi este cunoscută graţie performanţelor obținute de discipolii săi departe de hotarele raionului. Încă în 2000, pe când era director, graţie unui proiect implementat cu suportul Fondului de Investiţii Sociale din Moldova, a schimbat uşile şi ferestrele, a montat în cadrul instituţiei un sistem de încălzire cu circulaţie naturală a apei, a dotat în întregime şcoala cu o nouă reţea de distribuţie electrică. Împreună cu fosta administraţie, a efectuat reparaţii capitale în interior şi a procurat mobilier.

Mai târziu, fiind deja în funcţia de primar, a continuat să investească în şcoală. Anul trecut, bunăoară, la insistenţa sa, liceului „Mihai Viteazul” din Tomai i-au fost alocate 300 de mii de lei din bugetul raional, dintre care 150 de mii au fost cheltuiţi pentru repararea sălii festive şi tot atâta – pentru renovarea pardoselii în sala de sport.

În relatările sale, primarul punctează în mod special asupra importanţei reparaţiei capitale a sălii de sport a liceului pentru sportivii de performanţă din satul Tomai, care poartă faima localităţii în toată țara. Astfel încât, după finalizarea renovării, conform ultimelor tehnologii moderne, a pardoselii, urmează a fi schimbate în acest an şi ferestrele din lemn cu cele din termopan, pentru o mai bună conservare a energiei termice. În acest scop, în bugetul instituţiei au fost preconizate 150 de mii de lei. Iar în urma demersului înaintat de administraţia publică locală către Consiliul Raional, în sala de sport a liceului din Tomai vor mai fi valorificate suplimentar încă 200 de mii de lei.

Sportul, dragostea de-o viață

O bucurie şi speranţă de viitor pentru sat este şi construcţia unui teren de minifotbal, cu suportul Federaţiei Naţionale de Fotbal. Valeriu Boieştenu s-a lăudat că acesta va fi dat în exploatare în luna mai a anului curent.

Prin intermediul unei donaţii venite recent din România, în şcoală a fost schimbat în totalitate mobilierul, fapt care a făcut ca instituţia să devină una şi mai atractivă pentru cei 370 de elevi care învaţă aici.
Multe griji are primarul satului Tomai şi în ceea ce priveşte grădiniţa. Aceasta, deşi la prima vedere arată bine, necesită totuşi o reparaţie capitală a faţadei. Şi în interiorul clădirii „se mai ascund” încă probleme serioase. Bunăoară, dacă sala de festivităţi a instituţiei preşcolare îţi lasă o impresie foarte plăcută, sălile de grupă şi spaţiile sanitare lasă încă de dorit. Anul trecut, din cauza apelor freatice, podelele în grădiniţă s-au umflat şi deteriorat, după care au apărut şi crăpături mari în pereţi. Primarul a fost nevoit atunci să evacueze copiii şi să solicite ajutorul comisiei pentru situaţii excepţionale. Ulterior, pentru a salva situaţia, pereţii vechi din grădiniţă au fost demolaţi şi ridicaţi din nou, s-au efectuat lucrări de reparaţie în valoare de 250 de mii de lei. În 2014, primăria Tomai mai are planificate în acest scop încă 288 de mii de lei.

primaria Tomai 043

Amintirile neplăcute ale primarului de Tomai legate de starea avariată de cândva a grădiniţei din localitate sunt alungate în momentul în care dânsul îşi aminteşte cu un surâs care îi luminează faţa despre sala sportivă construită pentru micuţi pe locul unde fusese cândva preconizată construcţia unui bazin de înot. „La Tomai, sportul este îndrăgit de la mic la mare, de aceea, am considerat oportun ca să începem practicarea acestuia de către copii de la o vârstă fragedă. În plus, ne dorim urmaşi sănătoşi şi cât mai mulţi”, menţionează Valeriu Boieşteanu, specificând cu aceeaşi mândrie caracteristică tomăienilor că în grădiniţa din localitate, frecventată astăzi de 125 de copii, mai că nu sunt deja locuri.

Pâine spirituală și… drumuri bune

Şi cele două biblioteci care funcționează actualmente pe teritoriul satului Tomai împreună cu muzeul care numără circa 1000 de exponate, au fost reabilitate de APL şi scoase din starea jalnică în care erau.
Iar în renovarea casei de cultură, care astăzi bucură ochiul sătenilor, a fost investit în anul 2012 circa un milion de lei pentru reparaţia în interior a clădirii. Actualmente, în urma investiţiilor capitale venite de la bugetul de stat şi din ambele bugete – de nivel raional şi local, edificiul cultural din satul Tomai dispune de o sală festivă de toată frumuseţea. În anul 2013 au început lucrările de reparaţie pe exterior a clădirii, fiind reabilitată parţial, cu surse din bugetul de stat, faţada casei de cultură. Acestea, potrivit primarului, urmează să continue şi în anul curent, localitatea beneficiind în acest sens de noi alocaţii consistente din vistieria ţării la capitolul investiţii capitale.

Totodată, din Fondul Rutier care, practic, s-a dublat în acest an, administraţia din Tomai aşteaptă să-i fie repartizate circa 500.000 de lei pentru reparaţia unei porţiuni de drum local şi în jur de un milion de lei pentru renovarea drumului de acces din localitate spre centrul raional.

Şi fiindcă veni vorba de drumuri, primarul Valeriu Boieşteanu mărturiseşte că acestea într-adevăr lasă foarte mult de dorit. Dar actualmente preocuparea principală a sa este în mare parte cea legată de elaborarea şi aprobarea proiectelor tehnice de construcţie a reţelelor de aducţiune a apei în intravilanul şi extravilanul localităţii. „Vreau să asigur în primul rând cetăţenii cu apă potabilă de calitate, după care mă voi apuca şi de drumuri”, menţionează edilul, considerând calitatea apei drept factor determinant în sănătatea populaţiei.

Se vor racorda la standarde germane

Potrivit spuselor sale, administraţia publică locală a elaborat recent un plan local de acţiuni de mediu, care prevede şi prelevarea probelor de apă din fântâni. Acestea constituie principala sursă de apă în localitate, spune Valeriu Boieşteanu, dar şi principala sursă de diferite maladii.
Actualmente, pe teritoriul satului sunt 266 de fântâni, localnicii cooperând şi săpând aproximativ trei fântâni la 10 case. Cu toate acestea, primarul le lămurește că apa din fântâni trebuie folosită în exclusivitate la irigare şi în alte scopuri casnice, în consum şi alimentaţie urmând a fi utilizată apa din robinet.

Iar ca aceasta să ajungă cât mai repede la Tomai, primarul localităţii depune eforturi susţinute împreună cu primarii localităţilor vecine, cu care a înaintat încă anul trecut la Fondul Ecologic Naţional proiectul „Construcţia apeductului magistral Leova – Sârma – Tochile-Răducani – Tomai – Sărata Răzeşi”. După ce proiectul a fost acceptat, primarii celor patru localităţi au demarat lucrările de construcţie a reţelei de apeduct pe o lungime de 20 km, valorificând în decursul anului 2013 cea dintâi tranşă a finanţării în cadrul proiectului respectiv, în valoare de 1 mln. de lei.

Costul total al lucrărilor constituie 20 mln. de lei, primăriile aplicante solicitând în total 17 mln. de lei din Fondul Ecologic Naţional.
Concomitent, primarul de Tomai ne spune că este pe ultima sută de metri de a fi finalizat proiectul tehnic de construcţie a reţelei de apeduct şi a reţelei de canalizare în interiorul satului, pe o lungime totală de 53 de km. După ce va trece cu brio etapa de expertizare, acest proiect important va fi de asemenea înaintat la Fondul Ecologic.

Ulterior, apeductul magistral Leova – Sârma – Tochile-Răducani – Tomai – Sărata Răzeşi va fi branşat la apeductul magistral Leova-Iargara, care urmează a fi construit de nemţi.