Proiect transfrontalier pentru energie regenerabilă, lansat la Leova

Joi, 13 martie, în sala de şedinţe a Consiliului Raional Leova, a avut loc conferinţa de lansare a proiectului „Energia – valoare transfrontalieră”. Proiectul, a cărui valoare totală se estimează la circa 700.000 de euro, este finanţat de Uniunea Europeană prin Programul operaţional comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 „Granițe comune. Soluții comune”, şi reprezintă un nou parteneriat între judeţul Vaslui, România, şi raionul Leova din Republica Moldova.

1proiect leova

Totodată, această activitate, care se bazează pe existenţa unui potenţial important al resurselor regenerabile de energie din cele trei ţări, este o primă cooperare între judeţul Vaslui şi autorităţile publice locale ale oraşului Ismail, precum şi cu Agenţia pentru Dezvoltare Durabilă şi Integrare Europeană „Euroregiunea Dunărea de Jos” şi creează o bază pentru dezvoltarea de noi parteneriate în viitor.

La eveniment au luat parte Efrosinia Greţu, preşedintele raionului Leova, Marin Nistor, manager de proiect şi reprezentant al Consiliului Judeţean Vaslui, România, Valentin Stroia, reprezentant al Agenţiei de Dezvoltare Durabilă şi Integrare Europeană Euroregiunea „Dunărea de Jos” din oraşul Ismail, Ucraina. Din partea Consiliului Raional Hânceşti, la conferinţă a participat Sergiu Berechelea.

Un proiect de 770 de mii de euro

Evenimentul a demarat cu un cuvânt de salut adresat oaspeţilor de entitatea gazdă, reprezentată de înalta conducere a raionului, în persoana preşedintelui şi a vicepreşedintelui Consiliului Raional Leova, Efrosinia Greţu şi Ion Plămădeală. După care, cu o prezentare amplă a proiectului, a venit în faţa publicului Ilie Condrea, şeful Direcţiei construcţii şi dezvoltare teritorială a Consiliului Raional Leova şi manager local al proiectului.
Ilie Condrea a adus la cunoştinţa leovenilor că valoarea totală a proiectului „Energia – valoare transfrontalieră” este de 770.201 euro, din care contribuţia Uniunii Europene reprezintă 89,93%, respectiv, 692.641 de euro. Proiectul este implementat de județul Vaslui, în parteneriat cu două consilii raionale din Republica Moldova (Hâncesti si Leova) şi de doi parteneri din Ucraina, printre care şi Comitetul Executiv al orașului Ismail.

Obiectivele generale ale proiectului vizează îmbunătăţirea situaţiei economice, sociale şi de mediu din zona transfrontalieră prin stimularea utilizării eficiente a surselor de energie regenerabilă convenţionale, precum şi îmbunătăţirea eficienţei energetice a serviciilor din sectorul public din zona transfrontalieră.

Marin Nistor, șeful Direcţiei economice din cadrul Consiliului Judeţean Vaslui şi manager de proiect, a precizat că prin acest proiect se urmăreşte reducerea consumului de energie convenţională din sectorul serviciilor publice din Vaslui, Leova, Hânceşti şi Ismail. Un alt obiectiv vizează extinderea utilizării energiei solare în sistemul de sănătate publică şi în sistemul social din zona transfrontalieră.

Efrosinia Greţu, preşedintele Consiliului Raional Leova, a subliniat că raionul pe care îl reprezintă are nevoie de astfel de proiecte, în această ordine de idei specificând că între judeţul Vaslui şi raioanele Leova şi Hânceşti din Republica Moldova există deja de mai bine de 30 de ani o bună relaţie de prietenie şi colaborare şi o experienţă de succes în realizarea în comun a peste 40 de proiecte transfrontaliere.

Proiecte realizate de raionul Leova

„Chiar dacă suntem parteneri cu mai multe judeţe, Consiliul Judeţean Vaslui îl simţim aproape de noi. Vreau să fim parteneri şi să implementăm cât mai multe proiecte împreună, în beneficiul cetăţenilor”, a spus Efrosinia Greţu.

În contextul unei retrospective a proiectelor care au fost duse la bun sfârşit şi care sunt în curs de implementare în raionul Leova, preşedintele raionului a ţinut să menţioneze: „Ne bucură faptul că sunt făcuţi paşi mici, dar paşi concreţi pentru îmbunătăţirea situaţiei social-economice din zonă, a condiţiilor de viaţă şi de activitate ale cetăţenilor noştri. Lansarea proiectului de astăzi este încă o mărturie a faptului că, de pe urma implementării lui şi instalării la Spitalul raional Leova a bateriilor solare, vor avea de beneficiat în primul rând cetăţenii noştri, care vor primi îngrijiri medicale şi vor avea posibilitate să folosească apă caldă pe întreg parcursul anului. Totodată, angajaţilor instituţiei medicale le vor fi create condiţii mai bune pentru activitate”.

În discursul său, Efrosinia Greţu a subliniat în nenumărate rânduri că, numai datorită colaborării sale strânse cu judeţul Vaslui, raionul Leova a avut posibilitate să implementeze, în calitate de partener şi aplicant, din 2007 până în prezent, circa 20 de proiecte în domeniul asistenţei sociale, administraţiei publice locale, bunelor practici în domeniul gestionării deşeurilor menajere şi al protecţiei mediului, educaţiei şi culturii etc.

De menţionat că raionul Leova a fost printre primele în țară care a deschis şi o bibliotecă virtuală.
În numele Consiliului Raional Leova, al conducerii raionului, Efrosinia Greţu a ţinut să mulţumească administraţiei Consiliului Judeţean Vaslui pentru fidelitatea pe care a manifestat-o de-a lungul anilor în ceea ce priveşte sprijinul acordat administraţiei publice locale din raionul Leova. Dânsa a subliniat, totodată, necesitatea menţinerii şi dezvoltării acestui sprijin, de care mai ales Republica Moldova are nevoie acum, când se îndreaptă cu paşi rapizi spre Uniunea Europeană.