„A trebuit să plec urechea la frământările oamenilor, pentru a răspunde necesităţilor lor”

Primarul comunei Cazangic din raionul Leova, Ion Guţu, este unul din cel mai tineri primari din Republica Moldova. La 29 de ani, a reuşit, prin multă muncă şi răbdare, să combată stereotipul consătenilor săi că au în faţă lor un primar tânăr, fără experienţă. 

IMG_3545

A insistat să facă ceva bun pentru oamenii din cei trei sate – Cazangic, Selişte şi Frumuşica, fapt pentru care a plecat de multe ori urechea la criticile şi sfaturile celor vârstnici. Alegând neghina din grâul, a reuşit să capete încrederea oamenilor şi să-i facă să înţeleagă că ei nu lucrează în folosul primarului, ci al comunităţii.

Din comuna Cazangic, care deține 4183 ha, fac parte trei sate: Selişte, Frumuşica şi Cazangic. Copiii de vârstă şcolară din celelalte două localităţi sunt transportaţi zilnic cu autobuzul la Gimnaziul „Mihai Viteazul” din Cazangic, care are statut de şcoală de circumscripţie. În 2011, administraţia publică locală a reuşit să-i convingă şi pe vorbitorii de limbă română din satele vecine Troian 1 şi Troian 2 să aducă copiii la şcoala din Cazangic. O parte din populaţia de etnie bulgară care populează aceste două sate, însă, merge deocamdată la studii la Vozneseni.

În mai bine de doi ani de când deține funcția de primar, Ion Guţu a schimbat radical, graţie proiectelor investiţionale implementate şi bunei sale conlucrări cu administraţia raionului, infrastructura obiectivelor de menire socială din unităţile teritorial-administrative administrate.

Deşi era foarte tânăr, s-a ambiţionat să îndreptăţească încrederea celor care l-au votat

A preluat în iulie 2011 postul de edil, cu un deficit financiar de 133 de mii de lei, existând riscul de a-i fi blocate conturile şi de a fi sistată activitatea primăriei. Descurajat la început de realitatea tristă şi de perspectiva sumbră care îi surâdea, s-a ambiţionat totuşi să lupte și îndreptăţească încrederea celor care l-au vrut primar. A fost susţinut şi ajutat atunci de Consiliul raional şi personal de preşedinta raionului Leova, Efrosinia Greţu, care a dispus alocarea surselor necesare pentru stingerea datoriilor primăriei comunei Cazangic şi facilitarea posibilităţii APL de a activa.

Mare i-a fost şi credinţa în Dumnezeu. S-a înarmat, aşadar, cu încredere şi răbdare, şi primul pas pe care l-a făcut venind în funcţia de primar a fost să repare răstignirea de la intrarea în sat. Asigurându-se în acest sens de sprijinul unuia din cei mai puternici agenţi economici din teritoriu, SRL „Cazangeni”, în frunte cu Nicolae Cajuc, şi de susţinerea altor localnici, a făcut într-aşa fel ca acea răstignire să devină un simbol al localităţii şi credinţei sale în Dumnezeu.

Tânărul primar de Cazangic mai spune că nu poate nega în activitatea de zi cu zi echipa care stă în spatele lui, persoanele care vin cu o critică constructivă şi sănătoasă. Consideră că e normal să plece urechea la observaţiile sau sfaturile care îi sunt oferite de către persoanele mai în vârstă, cu o mare experienţă de viaţă.

Problemele prioritare

Referindu-se la problemele prioritare pe care şi-a propus să le soluţioneze venind în funcţia de primar, Ion Guţu susţine că cel mai complicat i-a fost la început să selecteze ce a fost lăsat bun de fosta conducere şi să continue pe aceeaşi undă. Era perioada în care proiecte mari şi promiţătoare, cum ar fi cele susținute de FISM, PNUD tocmai se lansaseră şi era de ajuns să spună „nu” şi toate lucrurile bune pornite eşuau.

Astăzi, primarul de Cazangic îşi aminteşte cu amărăciune de situaţia-limită prin care a trecut când, fiind învestit în funcţie, pe 6 iulie 2011, trebuia până pe data de 18 iulie acelaşi an să transfere în contul Fondului de Investiţii din Moldova contribuţia comunităţii, de 33 de mii de lei, pentru a câştiga proiectul. În situaţia în în care bugetul primăriei era gol şi mai existau şi datorii, noul primar nu avea de unde să găsească banii necesari. Dar datorită aceluiaşi lider agricol din localitate, Nicolae Cajuc, şi mobilizării populaţiei, a adunat suma necesară şi a îndeplinit toate condiţiile solicitate de finanţator.

Ca, până la urmă, să apară alte impedimente. Cei de la FISM refuzau să-i ofere finanţare, motivând că nu este rezonabil să investească banii într-o grădiniţă precum era cea din satul Cazangic. Ion Guțu îşi aminteşte acum că nu înţelegea din ce cauză era negat, fiind dispus să creadă până la urmă că tocmai pentru că era foarte tânăr i se închideau la vremea ceea uşile în faţa lui.

Şi atunci a recurs la o „şmecherie”. A adunat în jurul său oamenii, mobilizându-i de la mic la mare să lupte pentru viitorul localităţii lor. Iar când reprezentanţii FISM au văzut atâta dorinţă şi spirit civic din partea băştinaşilor, nu au avut cum să-i dezamăgească şi au avizat pozitiv proiectul de reparaţie capitală a grădiniţei.

A răspuns necesităţilor oamenilor

A doua şansă pe care n-a putut-o rata a fost cea care a ţinut de alternativa de a încălzi instituţia cu biocombustibil. Astfel, graţie condiţiilor întrunite în cazul proiectului FISM şi suportului financiar, a devenit posibilă şi accesarea unui grant pentru asigurarea grădiniţei din satul Cazangic cu centrală termică pe bază de biomasă, prin intermediul proiectul PNUD.

„A fost un proiect mare, de aproximativ 2 mln. de lei. Mai înainte, iarna, temperaturile din grupe nu depăşeau 5 grade şi copiii îngheţau de frig, acum situaţia s-a schimbat, educația decurgând în condiţii normale”, relevă Ion Guţu.
De asemenea, prin intermediul Fondului de Eficienţă Energetică, administraţia publică locală a avut posibilitatea să schimbe geamurile şi uşile la grădiniţa din satul Selişte. În paralel, a obţinut un grant de la PNUD şi a instalat un cazan de o capacitate mai mică, pe bază de peleţi, în instituţia respectivă.

Tot atunci, în 2011, Ion Guţu îşi aminteşte că după ce a acoperit deficitul financiar al comunei Cazangic, Consiliul Raional Leova a venit să sprijine din nou autorităţile administraţiei publice locale de nivelul I cu alocaţii suplimentare vital necesare. În aceeaşi perioadă, din bugetul raional au fost efectuate în paralel lucrări de renovare la sistemul de încălzire din interiorul grădiniţei.

O altă problemă foarte tensionată în comună era cea care a ţinut de construcţia reţelei de apeduct în satul Frumuşica. Deşi la nivel local exista o asociaţie obştească, ce administra sonda, şi cineva din membri pretindea că ar fi chiar proprietarul acesteia, problema apei în localitatea respectivă rămânea la fel de acută. În anul 2011, fiindcă nu avea acoperire financiară, nu a putut întreprinde nimic esenţial la acest capitol. Iar în primele luni ale lui 2012, a ajuns în cele din urmă la un compromis cu unul din proiectanţi, care s-a angajat să efectueze în avans lucrările de proiectare a construcţiei sondei, a reţelei de apeduct şi de canalizare în satul Frumuşica. Astfel, proiectul, estimat la aproximativ 4 mln. de lei, a fost depus în acelaşi an la Fondul Ecologic. În final, în luna iunie 2013, au început lucrările.

Servicii medicale de calitate

Pentru primarul Ion Guţu, în activitatea sa, erau determinante inclusiv mesajele îngrijorătoare care veneau din partea bătrânilor vizavi de serviciile medicale de proastă calitate. S-a ajuns până la aceea că a fost sistată activitatea punctului medical în satul Selişte, care se afla într-o stare dezastruoasă, iar copiii şi bătrânii se pomeniseră într-o situaţie alarmantă. Ţinând cont de necesităţile oamenilor, în termene restrânse şi graţie aceleiaşi conlucrări cu Consiliul Raional, care a alocat în acest scop 124 de mii de lei, a fost posibilă reparaţia şi darea în exploatare, după renovare, a punctului medical Selişte.

Astăzi, Ion Guţu vorbeşte cu mândrie şi despre gimnaziul din Cazangic. Graţie susţinerii din partea Consiliului Raional şi a autorităţilor centrale, s-a schimbat totalmente aspectul instituţiei de învăţământ din Cazangic, fiind îmbunătăţite esenţial condiţiile de studiu pentru elevi. Datorită proiectului ApaSan, în 2013, în respectiva instituţie, devenită şcoală de circumscripţie, a fost posibilă şi construcţia toaletelor tip Ecosan.

În perioada imediat următoare, primarul Ion Guţu îşi propune să renoveze reţeaua de iluminat stradal în Cazangic. Un alt proiect, foarte aproape de realizare, este cel care ţine de construcţia unui stadion de minifotbal în aceeaşi localitate, având deja un contract de colaborare cu Federaţia Moldovenească de Fotbal.

În anul 2013, cu suportul administraţiei locale și al bugetului de stat, a fost renovat acoperişul Casei de cultură din satul Cazangic. Actualmente, prin intermediul aceluiaşi Fond de Eficienţă Energetică, primarul intenţionează să schimbe ferestrele şi uşile, să termoizoleze pereţii edificiului cultural şi să instaleze aici un parasolar ca sursă de încălzire alternativă.

În general, primarul Ion Guţu spune că în teritoriu cultura este la loc de cinste, se lucrează foarte mult în direcţia atestării unor colective şi promovării la nivel local, raional şi naţional a valorilor culturale. În acest scop, primarul de Cazangic declară că a fost motivat, în anul trecut, să încheie un acord de înfrăţire cu comuna Tomşani din judeţul Prahova, România.

În anul curent, din cele circa 450 de mii de lei planificaţi pentru reparaţia drumurilor din localitate, pe care speră să-i obţină de la Fondul Rutier, edilul îşi propune să repare porţiunile de drum care duc spre biserica şi cimitirul din Cazangic. O altă prioritate o reprezintă şi reparaţia drumului spre grădiniţa din localitatea respectivă, care se află pe pantă şi accesul spre ea este dificil.