Scandal în administraţia locală din Căuşeni

Scandal în administraţia locală din Căuşeni. Preşedintele raionului, Ion Ciontoloi, îl acuză pe primarul oraşului, Grigore Repesciuc, de colectare ilegală de bani de la agenţii economici. De cealaltă parte, Repesciuc îşi declină orice vină şi spune că impozitele sunt colectate de Fisc, şi nu de primărie, transmite News-Moldova.

scandal causeni

Potrivit televiziunii locale „Studio-L”, Ciontoloi afirmă că primarul ar permite agenţilor economici să se eschiveze de la plata impozitelor în schimbul unui comision. În acelaşi timp, preşedintele raionului spune că „nici organele care trebuie să ia măsuri pentru a curma acţiunile ilegale nu reacţionează, ci, din contra, stimulează aceste fărădelegi”. Ciontoloi l-a acuzat pe Repescuic că, de Ziua Poliţiei, „reprezentanţii primăriei au transmis public, la o şedinţă festivă, un plic cu bani din partea agenţilor economici. În sală era prezent şi procurorul raionului, dar acesta nu a reacţionat”.

La rândul său, procurorul raionului Căuşeni, Ion Oboroceanu, susţine că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, toate premiile trebuie să fie impozitate şi contabilizate. „Totul este legal, deoarece consiliile locale pot delega reprezentanţii primăriei pentru a aloca anumite premii”, susţine Oboroceanu.

De cealaltă parte, consilierul local Tatiana Dragulea a declarat că aleşii locali nu l-au împuternicit pe primar să aloce astfel de premii, „mai ales că primăria nu dispune de bani suplimentari, iar de trei ani, consilierii locali nu primesc niciun ban pentru participarea la şedinţele consiliului orăşenesc”. Consiliera nu a exclus faptul că angajaţii primăriei colectează nelegitim bani de la agenţii economici. „Sunt colectări ilegale. Consiliul nu ştie nimic despre sumele adunate”, a declarat Dragulea.

În replică, primarul Grigore Repesciuc susţine că ar fi dat, din salariul personal, premii pentru familiile a cinci poliţişti. Totodată, el susţine că toate impozitele sunt acumulate de Inspectoratul Fiscal, nu de primar.