Drumurile locale din raionul Cantemir vor fi reparate

În baza unei hotărâri a Guvernului, adoptată la mijlocul săptămânii precedente, raionul Cantemir va beneficia, anul acesta, de circa 13 milioane de lei, care vor fi alocaţi pentru repararea drumurilor locale din această unitate administrativ-teritorială.

drumuri cantemir

După ce a studiat în mod amănunţit ofertele venite din partea autorităţilor publice locale din întreaga ţară privind aducerea în bună ordine a arterelor din localităţile rurale şi urbane, Consiliul Fondului Naţional Rutier a repartizat acestora peste 390 de milioane de lei, suma fiind apoi aprobată la o şedinţă ordinară a Cabinetului de Miniştri.

Cota financiară prevăzută pentru raionul Cantemir este de 12 milioane 850 de mii de lei. Prioritate la cheltuirea banilor se va acorda reparaţiei drumurilor locale care duc spre obiectivele sociale, în special, spre instituţiile şcolare şi preşcolare. Astfel, cea mai mare sumă – două milioane de lei – va fi alocată pentru construirea drumului de acces, în variantă asfalt, spre liceul din satul Ciobalaccia. La fel se va proceda şi în comuna Ţiganca, unde va fi reparată calea de acces (în variantă macadam) spre gimnaziul din localitate, în alte sate.

Dar vor fi şi excepţii de la regula generală. De exemplu, la Toceni, banii vor fi utilizați pentru reparaţia şoselei spre traseul republican R-34, care uneşte această localitate cu centrul raional. La Goteşti, vor fi reparate nu numai drumurile locale, ci şi trotuarele. Iar la Ghioltosu, consiliul local a decis să valorifice alocaţiile, 600 de mii de lei, pentru a „drege” drumul de acces spre cimitirul satului.

În total, de bani în aceste scopuri va beneficia în anul curent majoritatea primăriilor din raionul Cantemir – 16 din 27. Afară de primăria Ciobalaccia, menţionată mai sus, sume considerabile vor primi şi administraţiile publice locale din Cania (un milion 600 de mii de lei), din Tartaul (un milion 400 de mii), din Lingura (un milion 200 de mii), din Ţiganca (un milion 100 de mii), din Goteşti (un milion de lei).

Autorităţile din teritoriu sunt în aşteptarea alocaţiilor, pentru ca, odată cu desprimăvărarea, să pornească procesul de selectare a firmelor care vor vor îndeplini lucrările de reparaţie a drumurilor locale.