Administraţia publică locală şi integrarea europeană

Cu regret, în ultima perioadă, se pare că nu atât dorinţa de a ne apropia de Uniunea Europeană, a deteminat partidele de la guvernare să se pronunţe pentru necesitatea de a informa mai mult societatea despre avantajele integrării europene, cât ilegalităţile recente comise de autorităţile de la Comrat, prin organizarea referendumurilor privind cursul politicii externe a ţării. Partidele de la guvernare au anunţat că vor organiza campanii de informare şi întâlniri cu cetăţenii pentru a le vorbi mai mult despre procesul de integrare europeană.

Într-un fel, ne bucurăm, căci poate măcar acum se va face o prioritate şi din informarea europeană, deşi mă îndoiesc, ţinând cont că, practic, intrăm deja în campania electorală. În unele localităţi, unde PCRM are majoritatea în consiliile locale, cu câteva zile înainte de desfăşurarea referendumurilor de la Comrat, s-au adoptat declaraţii de susţinere a acestor acţiuni. După ce unii aşa-zişi politicieni iresponsabili au anunţat că vor îndemna mai multe autorităţi locale să se pronunţe pentru aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, imediat, şi partidele de la guvernare parcă s-au trezit. Acestea s-au gândit că ar fi bine ca o contrabalansare să îndemne organizaţiile teritoriale ale acestor formaţiuni să adopte declaraţii de susţinere a cursului european al ţării. Sincer, oare ne-au trebuit cinci ani ca să facem apel şi la autorităţile locale să se implice în acest proces? Oare trebuia cineva să organizeze referendum că să înţelegem că oamenii au nevoie şi de comunicare şi de acţiuni concrete la nivel local?

Vineri, 14 februarie, a avut loc şedinţa extraordinară a Consiliului Raional Cahul. La iniţiativa PD, cu votul a 24 de consilieri din partea PD, PLDM şi PL din totalul de 35 de consilieri, a fost adoptată Decizia cu privire la Declaraţia de susţinere a cursului european al Republicii Moldova. Declaraţia a fost semnată de cei care au votat-o. S-au pronunțat convingător la subiect reprezentanţii celor trei partide şi am apreciat acest lucru. Comuniştii, după ce au declarat că lor nu le trebuie integrare europeană şi că vor un referendum naţional la acest subiect, au părăsit sala. Le-am adresat, la începutul şedinţei, şi unor consilieri întrebările de mai sus. De ce tocmai acum? Oare dacă nu vine indicaţie de la sediul central, nu conştientizează consilierii că de ei depinde mult acest parcurs european şi trebuie să aibă şi propria iniţiativă?

În susţinerea situaţiei de la Comrat, comuniştii au expediat o declaraţie model la consiliile unde ei sunt reprezentaţi majoritar, pentru a fi votate, schimbând doar denumirea localităţii. Din păcate, legat de cursul european, practic, s-a procedat aproape la fel. Acesta este un aspect, dar cel mai important mi se pare altceva: ce urmează? Am propus unor consilieri, dar, din păcate, fără efect, ca în proiectul de decizie să fie inclus măcăr încă un punct, prin care să fie elaborat şi un plan de acţiuni de informare sau instruire prin raion, legat de Acordul de Asociere, sau alte subiecte, inclusiv organizarea Zilei Europei etc. Sper că se va reveni, la o altă şedinţă, cu propuneri de activităţi concrete, mai ales că sunt necesare resurse minime pentru aceste acţiuni de informare când este voinţă.

Comuniștii din Consiliul orășenesc Cahul au făcut-o de oaie

A adopta declaraţia fără acţiuni practice, din păcate, nu va schimba nimic, ba dimpotrivă, uneori le pot crea partidelor falsa impresie că suportul politic este chiar mai mare decât se aştepta. Noi, ca Centru de informare europeană, organizăm activităţi informativ-instructive de mai mult timp, dar este important să fie implicată toată societatea, inclusiv administraţia în acest proces, pentru a avea succes. Atunci când un primar va înţelege că este important să-şi informeze corect cetăţenii localităţii şi se va implica el personal în acest proces, va fi mult mai eficientă această campanie, decât să vină reprezentanţii conducerii ţării la o astfel de întâlnire doar pentru a bifa o acțiune sau pentru comoditate, să se vadă doar cu activul partidului. Deşi de la conducerea ţării, de fapt, se aşteaptă alte răspunsuri şi acţiuni ferme legate de reforme, combaterea corupţiei etc. De obicei, oamenii de la astfel de întâlniri ies nemulţumiţi şi este clar de ce: pentru că ei vor să vadă meritul personal al celui care vorbeşte în acţiuni care îi priveşte direct pe cei cărora le vorbeşte. Din păcate, nu prea avem astfel de oameni de stat.

Probabil, partidele ar trebui să înceapă cu informarea şi instruirea membrilor organizaţiilor teritoriale, pentru ca ei să comunice ulterior cu alţi cetăţeni. Din păcate, şi informarea, dacă este făcută doar de dragul informării, s-ar putea să nu meargă, ar fi bine de gândit nişte acţiuni de susţinere a unor grupuri concrete (de exemplu, nişte donaţii la o grădiniţă sau la o şcoală, o acţiune legată de salubrizare, un eveniment cultural etc) şi cu această ocazie abordezi subiectul cu partenerii sau cu beneficiarii. Mai bine astfel s-ar cheltui banii decât s-ar exagera cu afişe, postere, broşuri etc. Cred că şi donatorii din Republica Moldova ar trebui să-şi coordoneze priorităţile şi să susţină lansarea unor proiecte cu aceleaşi activităţi bine gândite care să acopere toată ţara.

După un proiect în acest fel, se lansează altele, la fel multiplicate la nivelul tuturor raioanelor ş. a. m. d. Deşi am dubii, sper ca măcar în acest an Ziua Europei să fie serbată cum se cuvine de autorităţile centrale şi de cele locale. Este nevoie de coordonare şi colaborare între autorităţile de nivelul I şi II şi dintre acestea şi autorităţile centrale. Din păcate, la Cahul, avem un caz ieșit din comun. În timp ce autorităţile raionale adoptă o declaraţie de susţinere a cursului european al ţării, primăria şi fracţiunea PCRM din Consiliul orăşenesc Cahul (care deţine majoritatea, 17 din 27 de consilieri) semnează declaraţii de susţinere a aderării la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan (deşi fără a face eforturi aşteaptă și chiar beneficiază de fonduri europene). Despre ce fel de viziune şi eforturi comune poate fi vorba în acest caz?

Grav este şi faptul că fracţiunea PCRM a publicat declaraţia în numele întregului Consiliu orăşenesc, fiind un fals, pentru că nici cei din fracţiunea comuniştilor nu au semnat toţi Declaraţia, după două tentative eşuate de a convoca o şedinţă extraordinară pe acest subiect (pe 27 şi 30 ianuarie), nemaivorbind de faptul că ceilalţi consilieri din PLDM, PD şi PL nu au participat la aceste tentative şi nici nu au agreat declaraţia. Cred că era corect ca aceste trei partide să reacţioneze la această dezinformare.

Nicolae Dandiş,
director al Centrului Pro-Europa Cahul
nicolae_dandis@yahoo.com