Un război nedrept, cu consecințe care se resimt și azi

La 15 februarie curent, s-au împlinit 25 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan. Cu această ocazie, Muzeul de Istorie şi Etnografie din oraşul Leova a organizat o întâlnire cu veteranii războiului din Afganistan. Activitatea s-a desfășurat în incinta Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din localitate, la ea participând elevii claselor V-XII.

1 leova afgani

Războiul afgano-sovietic a durat mai bine de nouă ani. Forţele implicate în acest conflict armat au fost Partidul Popular Democrat din Afganistan, de orientare marxistă, susţinut de către trupele sovietice, care au luptat contra rebelilor islamişti mujahedini. Rebelii au fost susţinuţi de mai multe ţări, printre care şi Statele Unite ale Americii, Arabia Saudită, Pakistan, de alte state musulmane, în contextul politic internațional al Războiului Rece.

Desfăşurarea de trupe militare sovietice a început în prima zi de Crăciun, 25 decembrie 1979. Ultimele unități au fost retrase între 15 mai 1988 şi 15 februarie 1989. Datorită costului mare şi inutilităţii politice finale ale acestui conflict militar, războiul din Afganistan a fost comparat deseori cu războiul din Vietnam.

Acestea şi alte detalii importante despre controversatul război din Afganistan au fost oferite reprezentanţilor tinerei generaţii, dornice de a afla adevărul istoric, de către moderatoarea activităţii, Valentina Fiodorov, directoarea muzeului.
Tot aici, la muzeu, a fost vernisată o expoziţie de fotografie şi obiecte de război cu tematica „Sub obuzele Afganistanului”. Imaginile şi exponatele păstrate în amintirea acelor vremuri de restrişte au fost donate muzeului de către veteranii războiului afgan Ion Şterbeţ, Ion Nederiţă, Valeriu Fiodorov, Valeriu Veşteman, Anatol Bădilă ş. a.

Directoarea muzeului a mulţumit veteranilor de război pentru gestul lor onorabil şi lecţia de patriotism dată posterităţii. „Acest eveniment are o conotație tristă. Și este de datoria noastră să păstrăm memoria celor căzuți și să transmitem generațiilor viitoare mesajul ca asemenea nenorociri să nu se mai repete”, a declarat pentru „Gazeta de Sud” Valentina Fiodorov.
La rândul lor, şi elevii au apreciat înalt curajul și bărbăția de care au dat dovadă conaționalii noștri în războiul din Afganistan și au adus un omagiu celor căzuți pe câmpul de luptă.

Unul dintre invitaţi, Ion Şterbeţ, a istorisit evenimente prin care a trecut în acel război cumplit. Fiind genist în perioada respectivă, el a cercetat şi dezamorsat obiecte explozive, a efectuat descinderi pentru executarea misiunilor de luptă pe teritoriul Afganistanului.
Pentru eroismul demonstrat pe câmpul de luptă, leoveanul Ion Şterbeţ a fost decorat cu mai multe ordine şi medalii, printre acestea cea mai importantă fiind medalia „Pentru vitejie”.

Se spune că timpul vindecă şi totul se uită, însă ecoul războiului mai dăinuie şi astăzi în sufletele ostaşilor care au trecut prin acele clipe de cumpănă, au văzut moartea cu ochii în Afganistan. În virtutea acestui adevăr, organizatorii evenimentului au adresat cuvinte de recunoștință celor care au luptat în Afganistan, părinților ostașilor căzuți, femeilor care au rămas văduve, copiilor care nu au avut parte de povaţa şi mângâierea tatălui, pe care să se poată sprijini într-un moment greu al vieţii.