Iarna creează probleme în raioanele Ştefan Vodă şi Căuşeni

Iarna cea reală, spre deosebire de cea calendaristică, a venit însoţită de mai multe probleme pentru raioanele Căuşeni şi Ştefan Vodă. Zăpada şi chiciura au lăsat fără lumină mii de gospodării din aceste localităţi, pe parcursul a mai multor zile, iar de două săptămâni cu aceste raioane încep buletinele de ştiri la radio şi la televiziune.

causeni iarna

Circa 14 mii de case din raionul Căuşeni au rămas fără electricitate

În raionul Căuşeni, începând cu data de 20 ianuarie, aproape o săptămână, circa 14 mii de case au fost fără energie electrică. Sub greutatea gheţii, piloni care menţineau zeci de kilometri de fire de înaltă tensiune au fost prăvăliţi la pământ. Potrivit preşedintelui raionului, Ion Ciontoloi, la Consiliul raional, a fost convocată o şedinţă a Comisiei pentru situaţii excepţionale, iar ulterior la Căuşeni s-a deplasat şi şeful Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne, Mihail Harabagiu.

Pentru a remedia situaţia creată, în localitate au sosit 70 de muncitori ai companiei Gas Natural Fenosa, care au lucrat la restabilirea reţelei. Totodată, pentru a grăbi desfăşurarea lucrărilor, au fost antrenate şi mai multe echipe organizate de Direcţia raională pentru situaţii excepţionale, care au împărţit raionul în sectoare.

Cele mai complicate stări de lucruri au fost în satele Grigorievca şi Baccealia, unde pentru elevii ciclului primar au fost sistate orele ori acestea s-au petrecut cu regim redus. În scurt timp, magazinele au rămas pustiite, sătenii cumpărând toate alimentele depozitate, dar mai ales lumânările şi felinarele. Vânzătorii locali spun că au mers chiar şi lumânările cele mai costisitoare, cu arome, care de obicei nu prea sunt solicitate la sat.

Câteva zile nu a fost lumină nici în satul Ursoaia, unde copiii la şcoală nu au fost alimentaţi, pentru că plitele cantinei funcţionează cu electricitate.

O situaţie complicată a fost înregistrată şi în câteva sate mai îndepărtate de centrul raional – Grădiniţa, Leuntea şi Valea Verde. Aici, echipele de salvatori şi electricienii au lucrat şi pe parcursul zilelor de odihnă. Conform şefului administraţiei raionului Căuşeni, cei 70 de specialişti de la Gas Natural Fenosa au fost cazaţi în raion, pentru ei fiind organizate mese calde în câmp, precum şi alte condiţii, ca să poată finaliza cât mai operativ lucrările de reparaţie a reţelelor electrice.

De luni, 27 ianuarie, după cum a informat şeful Direcţiei raionale de învăţământ, Vasile Molodilo, în toate instituţiile din raionul Căuşeni procesul de studii se desfăşoară conform regulamentului şi programului aprobat de ministerul de profil.

Patru sate din Ştefan Vodă nu au avut curent mai mult de o săptămână

Nu mai puţin complicat a început iarna naturală şi pentru unele localităţi din raionul Ştefan Vodă, care, de asemenea, au rămas aproape o săptămână fără curent electric. Pentru a nu-şi sista activitatea, şcolile din satele Răscăieţi, Slobozia, Carahasani şi Viişoara au primit generatoare electrice. Instituţiile din localităţile respective au rămas pe o perioadă de mai mult de o săptămână fără curent, ca urmare a chiciurii ce s-a depus pe firele electrice. Potrivit Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, la Ştefan Vodă au fost antrenate mai multe echipe ale furnizorilor de energie electrică pentru a restabili liniile electrice rupte în urma depunerii de polei.

Spre deosebire de instituţiile de stat şi organizaţiile publice, oamenii de rând care au rămas în beznă s-au descurcat cum au putut. Mai mulţi locuitori din satul Carahasani, care sunt într-u totul dependenţi de curent electric (lumină, încălzire şi apeduct) afirmă că au fost nevoiţi să conecteze propriile generatoare pe care le au pe lângă casă. Un gospodar carahasanean spune că „zilele fără curent” s-au soldat cu o sumă usturătoare, care i-ar fi permis să achite vreo câteva luni facturile pentru energia electrică.

„Nu-i greu de calculat. Pentru a funcţiona timp de o oră, generatorul are nevoie de aproape 900 de mililitri de benzină. Luând în vedere preţurile acestui combustibil şi faptul că cel puţin 15 ore în zi aparatul este în lucru, rezultă că „plăcerea” mă costă aproximativ 300 de lei pe zi. Să-l opresc nu pot, pentru că altminteri rămân şi fără apă, şi fără căldură. Încă cu lumina o mai scoţi la capăt cu lămpi de gaz sau cu lumânări, dar fără căldură şi apă nu se poate. La noi în casă suntem toţi mari şi pe parcursul zilei îl putem opri, dar în familiile unde sunt copii mici sigur că nu-şi pot permite aşa ceva”, povesteşte omul.

În acelaşi timp, responsabili din cadrul companiei Gas Natural Fenosa susţin că avariile produse în raioanele Ştefan Vodă şi Căuşeni au avut loc din cauza gradului avansat de uzură a mai multor piloni electrici care n-au rezistat greutăţii chiciurii.

Ninsorile au făcut drumul anevoios

Ninsorile abundente din săptămâna curentă au creat alte probleme pentru deţinătorii mijloacelor de transport care au de circulat pe rutele Chişinău – Căuşeni – Ştefan Vodă. Aceasta din cauza unei porţiuni dificile de drum în zona satului Troiţa din raionul Anenii Noi. Mai multe tiruri au fost nevoite să-şi întrerupă deplasarea din cauza troienelor şi poleiului. Angajaţi ai întreprinderilor transportatoare din Ştefan Vodă şi Căuşeni susţin că până când starea vremii nu se va normaliza vor fi onorate doar rutele strict necesare, iar pasagerii sunt rugaţi să se deplaseze numai în caz de strictă necesitate.

Lilia GRUBÎI