Evenimentele din Găgăuzia, văzute diferit de parlamentarii de la Chișinău

Situaţia din autonomia găgăuză este tensionată, dar aceasta poate fi depăşită printr-un dialog constructiv, consideră reprezentanţii coaliţiei de guvernare. Pe de altă parte, reprezentanţii fracţiunii parlamentare PCRM, consideră acţiunile guvernării deloc delicate şi crede că situaţia din sudul ţării poate să degenereze într-un conflict asemănător celui din regiunea transnistreană la începutul anilor 90. În acelaşi timp, reprezentanţii Adunării Populare din Găgăuzia consideră că situaţia nu se va destabiliza. Opiniile au fost expuse în cadrule dezbaterii publice „Şansele dialogului civilizat dintre Chişinău şi Comrat şi alternativele periculoase ale acestuia”, organizată de Agenția IPN.

inprofunzime.md
inprofunzime.md

Valeriu Ghileţchi, deputat în Parlament din fracţiunea Partidului Liberal Democrat, crede că situaţia din Găgăuzia e tensionată după ce autorităţile de acolo au decis, prin abatere de la legislaţia ţării, organizarea a două referendumuri, unul privind vectorul de dezvoltare externă a ţării şi altul privind statutul aparte al populaţiei de a-şi declara independenţa în cazul când Republica Moldova îşi pierde suveranitatea. „Situaţia este tensionată, dar nu dramatică. Dialogul poate continua. Şi chiar dacă referendumurile vor avea loc, noi vom fi nevoiţi să continuăm să dialogăm”, a subliniat parlamentarul.

Artur Reşetnicov, deputat în Parlament din fracţiunea comuniştilor, spune că din ceea ce vedem până acum, guvernarea s-a purtat faţă de Găgăuzia ca un elefant într-un magazin cu porţelan. „A scos tunurile şi se ascunde după procuratură şi instanţele de judecată. Dacă se va purta în continuare aşa, este pericolul ca Moldova să se întoarcă la ceea ce a fost în anii 90 pe Nistru”, a opinat deputatul.

Fiodor Gagauz, deputat al Adunării Populare a UTAG, fracţiunea Găgăuzia Unită, spune că nu se va întâmpla nimic extrem, dacă autorităţile centrale nu vor tensiona situaţia artificial. „A fost abordată tematica situaţiei din Găgăuzie şi partidele îşi cresc popularitatea arătând autonomia ca un exemplu rău, dar nu se abordează problemele importante”, a declarat deputatul.

Mihail Sirkeli, director executiv al Centrului de Tineret „Piligrim-Demo” din Comrat, afirmă că ceea ce se întâmplă acum în Găgăuzia este o încercare a autorităţilor autonomiei de a da o palmă Chişinăului pentru a atrage atenţia asupra problemelor principale. „Cred că aceste referendumuri ar trebui lăsate să se treacă şi să se purceadă la rezolvarea problemelor esenţiale”, a remarcat expertul.