Primăria Ştefan Vodă „pune cruce” pe reparaţia drumurilor

Reprezentanţii primăriei oraşului Ştefan Vodă nu au fost prezenţi la conferinţa de presă organizată săptămâna trecută de Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova cu privire la plafonarea taxelor locale, ceea ce nu înseamnă că această autoritate publică nu va fi afectată de problema respectivă.

primaria stefan voda

Primarul de Ştefan Vodă, Vladimir Popa, susţine că oraşele mari vor avea pierderi mari, dar pe seama altor surse de venit încă ar putea face faţă lucrurilor, însă pentru localităţile mai mici, cum ar fi, bunăoară, Ştefan Vodă, noile prevederi fiscale „vor fi dezastruoase”. „Plafonarea taxelor locale va cauza pierderi colosale bugetelor locale. Această modificare va apăra interesele unor agenţi economici în detrimentul localităţilor”, afirmă Vladimir Popa.

În lipsa banilor, multe lucrări vor fi amânate

Primăria oraşului Ştefan Vodă a început noul an cu bugetul aprobat, fără deficit. Pentru 2014, bugetul localităţii prevede 10 milioane 705 mii de lei la venituri şi aceeaşi sumă la cheltuieli. 255 de mii de lei din sursele bugetare preconizate din venituri erau planificate pentru reparaţia drumurilor. Însă acum, după cum a constatat cu amărăciune Vladimir Popa, „nu mai poate fi vorba de nici un fel de reparaţie. Intenţionam să reabilităm parţial măcar principalele străzi şi trotuarele din oraş, care sunt foarte deteriorate. Dacă bani nu sunt, lucrările vor fi amânate, iar drumurile vor ajunge într-un grad de uzură şi mai mare. Aceste pierderi au fost cauzate de plafonarea taxelor locale pentru mai mulţi agenţi economici, cum ar fi cazinourile, benzinăriile, bazele angro, dar şi de anularea taxelor pentru evacuarea deşeurilor. Nu putem spune că în Ştefan Vodă funcţionează un număr mare de localuri de jocuri de noroc, dar şi ceea ce avem ne asigura un venit destul de bun, care ne permitea să soluţionăm mai multe probleme locale – să întreţinem infrastructura, să asigurăm cu tot de ce este nevoie grădiniţele din oraş. Este greu de presupus cum ne vom descurca pe viitor”.

De aceeaşi părere sunt şi alţi funcţionari ai Primăriei Ştefan Vodă. Astfel, viceprimarul Vladimir Godenciuc se arată nedumerit şi susţine că situaţia este una ieşită din comun. „Prin plafonările stabilite se apără interesele agenţilor economici mari în defavoarea localităţilor. Noi am avut mereu o atitudine loială faţă de întreprinderile din oraş şi stabileam taxe care erau suportabile, iar acum ne-am pomenit într-o situaţie anapoda de tot”, spune Vladimir Godenciuc.

Ar putea fi sesizată Curtea Constituţională

La rîndul său, Sergiu Moloman, alt viceprimar de la Ştefan Vodă, spune că sunt cu toţii dezorientaţi. „Ne-am bucurat cu toţii că am reuşit să încheiem frumos anul şi să intrăm în cel nou cu bugetul aprobat, fără deficit. Ce să facem acum cu aceste cifre?”, se întreabă viceprimarul.

Mai mulţi aleși locali din Republica Moldova, în special din oraşe, susțin că modificările la lege, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie curent și care prevăd plafonarea și anularea anumitor taxe, cauzează pierderi de aproximativ 200 de milioane de lei la bugetele locale.

Primarii susțin că noile prevederi au fost adoptate în grabă, fără consultarea reprezentanților autorităților locale și sunt doar în interesul agenților economici mari din domeniul jocurilor de noroc sau din industria petrolieră.

Reprezentanții Congresului Autorităţilor Locale din Republica Moldova susțin că dacă apelul lor nu va fi luat în considerare şi dacă nu vor fi operate modificări la Legea cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi, atunci vor sesiza Curtea Constituțională prin intermediul deputaţilor și vor atenționa organismele internaționale.

Or, după cum afirmă edilul de la Ştefan Vodă, Vladimir Popa, data viitoare reprezentanţii primăriei oraşului vor fi alături de alţi colegi din ţară.

Lilia GRUBÎI