Administrația de la Taraclia, în vizorul Guvernului. „Nicio decizie la nivel local nu trebuie să depășească cadrul legal”

Prim-ministrul Iurie Leancă s-a deplasat în oraşul Taraclia, unde a îndemnat administraţia raionului şi primarii localităților din raion să ia deciziile în cadrul legal al R. Moldova. Părţile au discutat despre diverse aspecte ale situaţiei politice din ţară, precum şi despre evoluţiile în relaţiile externe ale țării.

gov.md
gov.md

Amintim că, anterior conducerea raionului a adoptat o hotărâre în susţinerea referendumului privind statutul separat al locuitorilor din Găgăuzia la autodeterminare externă. Consultarea publică a populaţiei urmează să aibă loc la 2 februarie. În fiecare localitate din Taraclia sunt planificate adunări ale cetăţenilor, cu votarea deschisă a aceloraşi chestiuni care vor fi propuse spre decizia alegătorilor din UTA Găgăuzia.

În acest context, șeful Cabinetului de miniștri a reafirmat sprijinul Chișinăului în soluționarea problemelor din sudul țării: educație, agricultură, drumuri etc. „Pledăm pentru rezolvarea problemelor din sudul țării de o manieră echilibrată”, a subliniat premierul. Iurie Leancă a spus că va insista pe atragerea investițiilor, elaborarea şi finanţarea proiectelor din diverse fonduri.

Prim-ministrul Iurie Leancă a fost însoțit de şeful Cabinetului Prim-ministrului, Eugen Sturza, de viceministrul Educației, Igor Grosu, viceministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Boris Gherasim, viceministrul Finanțelor, Maria Cărăuș şi viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Sergiu Gheţiu. Aceştia au prezentat proiectele de investiţii şi de dezvoltare pe fiecare domeniu care în acest an vor fi puse în aplicare în Taraclia.

La rândul său, președintele raionului, Aleksandr Garanovski, a salutat decizia premierului de a reveni la Taraclia.