Gagauzia, quo vadis? Relația Chișinău-Comrat are loc într-o atmosferă „extraordinară”

După ce ideea organizării unui referendum în Unitatea Teritorial Autonomă Gagauzia, cu privire la integrarea în Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală a regiunii, a fost stopată, apoi anulată de către judecătoria din Comrat, Procuratura Generală  a decis să deschidă un dosar penal legat de decizia autorităților din regiunea autonomă. Potrivit procurorilor, prin acţiunile respective sunt încălcate prevederile Constituţiei, Codului Electoral şi altor acte legislative. Cu toate acestea, judecând după evenimentele din autonomie, intenţia de a desfăşura referendumul pe 2 februarie a devenit şi mai tranşantă.

demotix.com
demotix.com

Pe 17 ianuarie, la Comrat, va avea loc o şedinţă extraordinară a Adunării Populare. Unica chestiune de pe agenda sesiunii speciale va fi cea cu privire la situaţia social-politică din UTA Gagauz-Yeri. Potrivit unor informaţii, aleşii poporului vor examina pe parcursul discutării acestei chestiuni posibilitatea de a desfăşura înainte de referendum „a unui congres al deputaţilor de toate nivelurile” – un fel de „voce” a întregului popor cu participarea conducătorilor şi consilierilor din toate localităţile, a autorităţilor raionale, precum şi a reprezentanţilor puterii legislative şi executive a autonomiei.

Agenția Info-Prim Neo publică o analiză, semnată de Veaceslav Craciun, care subliniază că „pregătirile pentru „referendumul din Găgăuzia” se desfăşoară în atmosfera unor acţiuni „extraordinare” atât din partea Chişinăului, cât şi a Comratului”. Totodată, se menționează că apropierea Moldovei de Uniunea Europeană ar spori tensiunea dintre Chișinău și Comrat, iar la un moment dat, Chişinăul ar putea să se pomenească din nou în situaţia de a soluţiona „chestiunea găgăuză”…

Analiza integrală poate fi citită pe site-ul IPN.