Stela Botez, interpreta care iubeşte cu inima şi cu cântecul

Interpreta de muzică populară Stela Botez vine din Ţinutul Codrii Tigheciului. A fost (şi este) în anul curent una dintre persoanele tinere foarte active şi prolifice, care ridică în picioare atât publicul românesc cât şi pe cel din străinătate. A absolvit Şcoala de Arte pentru copii „Maria Cebotari” din Cahul, Colegiul Industrial-Pedagogic din Cahul, Academia de Muzica, Teatru și Arte Plastice din Chişinău, secţia Arte. Stela continuă să cânte, căci pentru ea muzica e viaţa. Cahulenii se pot mândri cu Stela Botez, căci cântă despre şi pentru cei din sud.

stela botez

– De când muzica e pasiunea ta şi de ce anume muzica?
– În copilărie, muzica era pentru mine o pasiune, dar din adolescenţă şi în prezent muzica este meseria mea, este viaţa mea. Cânt de mică, de la gradiniţă.

– A fost în viaţa ta o persoană care te-a inspirat să cânţi?
– Tata a fost persoana care m-a inspirat şi care chiar m-a învăţat să cânt.

– De ce cânţi anume folclor românesc?
– Cânt muzica populară pentru că îmi place foarte mult folclorul şi sunt de părerea ca folclorul din Ţinutul Codrii Tigheciului, din sudul Republicii Moldova, merită sa fie promovat la nivel profesionist. Ne putem mândri cu cântecele noastre din sud, cu dansurile noastre, cu costumul nostru deosebit.

– Unde îţi place să cânţi: în Moldova sau în alte ţări? De ce?
– Îmi place să cânt acolo unde sunt ascultată, unde publicul respectă ceea ce fac eu, acolo unde sunt aşteptată cu drag. Peste tot în lume.

– Ce planuri de viitor ai, continui cu muzica sau te gândești să te reprofilezi?
– Am făcut, fac şi voi face muzică. Repet, muzica pentru mine nu este hobby, muzica este profesia mea, sufletul meu şi eu exist prin muzică, făcând-o la nivel profesionist. Toate planurile mele de carieră vor fi dezvăluite sub forma de realizări, la timpul lor.

– Ce sfaturi le oferi tinerilor interpreţi care au ales muzica drept un destin?
– Tinerii interpreţi care vor să devină profesionişti trebuie să muncească mult, să persevereze, să studieze domeniul în care activează şi să-şi facă treaba la nivel profesionist şi cu mult suflet, doar aşa vor reuşi. Mai au nevoie de talent si curaj.

Menţionăm că, în toamna anului curent, Stela Botez a reuşit să aducă acasă premii nu doar la nivel naţional, ci şi internaţional:
Premiul Special al Juriului la Festivalul Naţional de Folclor „Strugurele de Aur” din Alba Iulia, România;
Premiul III la Festivalul Naţional de Folclor „Pe deal la Teleormănel” din Alexandria, România;
Premiul III la Festivalul Naţional de Folclor „Pană de păun” din Bistriţa, România;
Premiul II la Festivalul Naţional de Folclor „Mureş, pe marginea ta” din Ocna Mureş, jud. Alba, România;
Premiul II la Festivalul de Romanţe „Poveste de toamnă” din Baia Mare, România;
Trofeul la Festivalul de interpretare a Romanţei „Te aştept pe-acelaşi drum” In memoriam Valer Ponoran din Zlatna, jud. Alba, România.

Aceasta tânără interpretă, care se confruntă şi cu probleme financiare (ca şi alţi cântăreţi din ţară), nu a reuşit încă să scoată până în prezent pe piaţă nici un CD cu cântece personale. Îşi va realiza visul de a înregistra un album de îndată ce va face rost de banii necesari.

Vă mulţumesc că existaţi, că apreciaţi munca mea, vă doresc multă dragoste şi mult noroc. Sărbători fericite!
Cu respect, Stela Botez!

Alex COCETOV