Raionul Basarabeasca va activa, în anul viitor, după noile reguli de finanţare publică locală

Raionul Basarabeasca şi localităţile din carul lui vor fi una din cele trei unităţi administrativ-teritoriale de acest fel din Republica Moldova, care vor activa, în anul viitor, în baza bugetului raional şi a bugetelor de nivelul întâi elaborate în conformitate cu noile reguli de finanţare publică.

www.panoramio.com
www.panoramio.com

Autorităţile locale din trei raioane pilot, Basarabeasca, Ocniţa şi Râşcani, au fost alese pentru aplicarea, pe parcursul următorului an, a noilor prevederi ale Legii privind finanţele publice locale. Amendamentele la această lege, adoptate de deputaţi în cadrul actualei sesiuni a Parlamentului, urmăresc scopul de a consolida capacităţile autorităţilor publice şi a spori rolul autonomiei publice locale.

După cum a comunicat pentru „Gazeta de Sud” Nicolai Chendighilean, preşedintele raionului Basarabeasca, Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională a sprijinit financiar şcolarizarea cadrelor responsabile de elaborarea bugetelor pentru anul viitor din această unitate administrative-teritorială, prin intermediul Proiectului de Susţinere a Autorităţilor Locale. USAID a dorit astfel să contribuie la realizarea obiectivelor de descentralizare ale Executivului moldovenesc, în conformitate cu prevederile Programului de guvernare, ale Strategiei Moldova 2020, precum şi ale Strategiei naţionale de descentralizare, adoptate de Parlamentul Republicii Moldova.

Demnitarul de la Basarabeasca a precizat că primari, specialişti financiari, şefi ai serviciilor raionale şi angajaţi ai Consiliului Raional au beneficiat, la faţa locului, timp de o zi, de instruire în noul context, au primit modele şi răspunsuri din partea experţilor în domeniul financiar.

”Amendamentele la legea respectivă vin să susţină dezvoltarea locală prin distincţia mai clară a responsabilităţilor pentru autorităţile locale de nivelurile unu şi doi, a menţionat Nicolai Chendighilean, prin promovarea şi îmbunătăţirea colectării taxelor şi a impozitelor locale, contribuind la obţinerea mai multor venituri, pentru ca acestea să fie investite în dezvoltarea comunitară, în proiecte locale de infrastructură şi în îmbunătăţirea serviciilor publice. După cum afirmă experţii în domeniul financiar şi în cel al administraţiei publice, prin asigurarea unui mai mare grad de responsabilitate a autorităţilor de nivelul întâi, autonomia bugetelor locale se va mări de 5-8 ori”, susţine Chendighilean.

De asemenea, preşedintele raionului Basarabeasca este de părerea că implementarea cu succes a noilor prevederi în localităţile pilot va demonstra în mod practic necesitatea urgentării aplicării acestora la scara întregii Republici Moldova. „Mă telefonează colegii din alte raioane, a spus sursa citată, şi mă întreabă care-i situaţia la acest capitol. Îi liniştesc că totul va fi bine”.

Pentru confirmarea celor spuse, Nicolai Chendighilean a declarat că, după şcolarizarea cadrelor, a avut loc elaborarea bugetelor de nivelurile unu şi doi în conformitate cu noul sistem de finanţare publică locală. Săptămâna trecută, la o şedinţă a aleşilor locali din raionul Basarabeasca, a fost adoptat bugetul raional pentru anul viitor. Atât la capitolul de venituri, cât şi la cel de cheltuieli, el va constitui 68 de milioane 631,8 mii de lei. Deşi pare neverosimil, acest buget raional este mai mic faţă de cel din anul curent, fiind în descreştere cu 31,2 mii de lei. Dar nu am observat niciun fel de nelinişte în discuţiile cu interlocutorul.

Preşedintele raionului Basarabeasca este convins că sporirea responsabilităţii cadrelor, antrenarea unui număr cât mai mare de oameni în activităţile de interes social, schimbarea mentalităţii funcţionarilor sunt pârghiile principale de gestionare corectă şi eficientă a finanţelor publice. Inclusiv conform noilor reguli.