Un antreprenor din Căuşeni a făcut o donaţie oraşului – 40 de containere de gunoi

De câteva zile, locuitorii oraşului Căuşeni se simt un pic mai mândri, aproape ca în capitală. Asta de când în micul oraş de provincie au fost instalate containere de gunoi exact aşa cum sunt şi la Chişinău. Lumea se bucură – e frumos, curat şi, trecând pe alături, chiar nu te lasă inima să arunci pe alături o hârtie sau un muc de ţigară.  Totodată, mulţi se întreabă: de unde, cine le-a plasat, din ce bani şi graţie cui a apărut la Căuşeni un asemenea lucru util, caracteristic unei localităţi urbane cu infrastructură pusă la punct.

pubele causeni

Mai rar asemenea întâmplări astăzi. Pentru că pubelele moderne nu au fost aduse de administraţia locală, nu e vorba de vreun proiect finanţat de occidentali. Gestul este al unui tânăr antreprenor care îşi dezvoltă afacerea în oraşul Căuşeni şi a vrut să facă ceva util şi frumos pentru localitate.

Omul sfinţeşte locul

Veaceslav Repeşciuc are 36 de ani şi este originar din satul Ermoclia, raionul Ştefan Vodă, localitate învecinată oraşului Căuşeni. El ştie cum se face banul din fragedă tinereţe. Poate că e o ironie a sorţii, dar astăzi recunoaşte că primii săi bani i-a câştigat strângând sticle goale, pe care ulterior le preda la punctele de colectare.

Despre Veaceslav Repeșciuc poți spune doar vorbe bune. Trebuie menţionat că şi afacerile-i sînt din cele pozitive. Veaceslav a deschis un centru pentru copii. Aici, mamele îşi pot lăsa micuţii, dacă au nevoie de o zi sau de câteva ore libere. Copiii sunt îngrijiţi, pentru ei sunt organizate activităţi distractive, concursuri şi sărbători. Omul face un ban, mamele sunt mulţumite, iar copiilor le place aici, pentru că au parte de ceva mai bun şi mai interesant ca la grădiniţă.

Ermoclienii sunt consideraţi prin partea locului drept mari gospodari, iar tot de ce se apucă sporeşte în mâinile lor. Cam cu ciudă, dar acest lucru îl recunosc şi mulţi căuşeneni. Or, mare parte din ei, la ultimele alegeri locale, i-au acordat toată încrederea şi l-au votat pe fratele eroului acestui material, Grigore, primar al oraşului Căuşeni. De aceea, Veaceslav spune că încă un motiv de a aduce containerele a fost să-i dea o mână de ajutor singurului său frate, care are obligaţii mult mai serioase faţă de localitate şi orăşeni.

Un gest firesc, un ajutor frăţesc

La rândul său, Grigore Repeşciuc afirmă că acesta este un ajutor considerabil pentru Primărie. „Suntem cu un buget de austeritate, abia de ne ajung bani să facem faţă cerinţelor instituţiilor preşcolare. Singura posibilitate ca să dotăm oraşul cu asemenea containere ar fi proiectele, însă, din păcate, întocmirea şi realizarea acestora necesită multe proceduri birocratice, timp, dar şi unele investiţii publice. Dar aşa, pubelele s-au adus şi s-au dat în folosinţă fără multă vorbă”, susţine primarul de Căuşeni.

Veaceslav este  mult mai rezervat  şi spune că nu vede nimic deosebit în fapta sa. „Am avut posibilitatea să aduc aceste containere, asta am şi făcut. Altceva mă gândesc acum – să nu fie furate sau devastate, cum se întâmplă deseori pe la noi. Am auzit că şi la Orhei au fost instalate asemenea containere şi în scurt timp aproape jumătate au fost distruse sau sustrase”, menţionează businessmanul de la Căuşeni.

În acelaşi timp, unii căuşenenii au rămas miraţi şi plăcut surprinşi de acest gest. Oamenii zic că s-au deprins mai mult cu faptul că astăzi mai degrabă s-ar strica ceva decât s-ar face ceva nou. Şi, totodată, susţin vechea zicală: bine faci, bine găseşti …

Deocamdată, ţin şi sunt în stare bună toate cele 40 de containere. Or, mulţi localnici aşteaptă să vadă: vor şti să păstreze căuşenenii ceea ce au făcut ermoclienii?

Lilia GRUBÎI