Incubatorul de Afaceri din Leova, apreciat de experţii europeni

Proiectul de creare a incubatoarelor de afaceri, finanţat de Uniunea Europeană, este implementat cu succes. Aprecierea a fost făcută de experţi europeni care au vizitat recent Incubatorul de Afaceri din Leova.

incubator Leova

Inaugurat oficial în data de 4 octombrie 2012 cu suportul Uniunii Europene şi al Guvernului Republicii Moldova, Incubatorul de Afaceri din Leova (IAL) şi-a propus drept scop să ofere antreprenorilor locali cu idei şi planuri de afaceri şansa de a se realiza într-un mediu potrivit. Companiile găzduite de IAL beneficiază astăzi de spaţii de producere şi de oficii la preţ redus, de consultanţă şi instruire antreprenorială din partea experţilor locali şi internaţionali, de costuri de administrare reduse şi de alte facilităţi.

După un an şi ceva de activitate, la întrevederea cu donatorii, Vitalie Gărgăun, directorul Incubatorului de Afaceri din Leova, a specificat că instituţia găzduieşte actualmente 15 companii, care oferă peste 40 de locuri noi de muncă, specializate în producerea articolelor de panificaţie, a produselor culinare; producerea si reparaţia mobilei, a termopanelor; în cusătorie, fabricarea articolelor tricotate și de croșetă; curățarea pernelor, estetică şi cosmetologie;  selectarea vopselelor pentru automobile; servicii în construcţii; proiectări în energetică; proiectări în construcţii; organizarea evenimentelor şi a festivităţilor; servicii IT, fotografice şi de publicitate; servicii imobiliare; servicii de instruire auto, servicii de mini-taxi ş. a.

Incubatoarele de afaceri contribuie la creşterea economică

„Sunt foarte fericită că, prin acest incubator de afaceri, mai mulţi locuitori ai raionului Leova, printre care şi tineri, şi-au găsit şi mai urmează să-şi găsească locuri de muncă. Condiţiile de activitate oferite de incubatorul de afaceri, printre care plata de arendă în mărime de 30% din preţul de piaţă, servicii de consultanţă juridică şi de afaceri gratuite reprezintă un impuls semnificativ pentru dezvoltarea noilor companii. Sper că înfiinţarea incubatoarelor de afaceri în Leova şi în Regiunea de Dezvoltare Sud vor contribui la creşterea economică a regiunii”, a menţionat preşedinta raionului, Efrosinia Greţu.

Pentru antreprenorul Vladimir Ţâcău, unul dintre rezidenţii de la Incubatorul de afaceri, lucrurile au evoluat pozitiv din momentul în care a acceptat să închirieze în incinta Incubatorului din Leova spaţiu pentru activitate, beneficiind totodată de asistenţă profesională, tehnică, administrativă şi de consultanţă.

„Când am început activitatea, am arendat doar un oficiu, pentru un anumit gen de activitate. Pe parcurs, ne-am extins. Am lărgit spectrul activităţilor, am luat în arendă încă un spaţiu. Suntem mulţumiţi de preţurile pentru chirie şi de calitatea serviciilor”, a spus antreprenorul leovean Vladimir Ţâcău.

Din cele văzute la Leova, experţii europeni au tras concluzia că investiţia lor şi-a atins scopul. Ei au declarat că proiectul UE este orientat exclusiv spre dezvoltarea businessului în localităţile rurale şi în oraşele mici şi, precum se vede, şi-a găsit destinatarii. „Oamenii au obţinut posibilitatea să muncească şi să-şi sporească bunăstarea”, a menţionat şeful grupului de experţi europeni, Philip Santens.

Pentru crearea Încubatorului de Afaceri din Leova, Uniunea Europeană a investit 300 de mii de euro. Alte 500 de mii de lei au fost alocate din bugetul local.

Până la mijlocul anului 2014, este preconizată deschiderea incubatoarelor de afaceri la Nisporeni şi Ceadîr-Lunga. În total, în ţară vor fi deschise cinci astfel de incubatoare, pentru care Uniunea Europeană a alocat 1,5 milioane de euro.