Cel mai grandios complex sportiv din ţară a fost inaugurat la Căuşeni

Centrul pentru Tineret şi Sport „Căuşeni”, inaugurat pe 22 noiembrie, are cinci săli de sport pentru gimnastică, lupte marţiale, lupte greco-romane, tenis şi box, dar şi saună, piscină şi sală de forţă.

causeni

Evenimentul de lansare a celui mai grandios edificiu din Republica Moldova, construit în ultimii 20 de ani din bugetul de stat, a întrunit înalţi oficiali din conducerea ţării, a Comitetului Naţional Olimpic, conducători ai federaţiilor de fotbal, tenis şi handbal, sportivi de performanţă şi simpli cetăţeni.

În debutul evenimentului, preşedintele raionului Căuşeni, Ion Ciontoloi, a menţionat că ideea deschiderii unui asemenea centru a venit de la mai mulţi antrenori, ulterior aceasta fiind susţinută la diferite niveluri şi transformându-se dintr-un proiect regional într-o mare realizare naţională.
La rândul său, ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Marcel Răducan, a remarcat că Centrul pentru Tineret şi Sport „Căuşeni” este cea mai mare realizare a structurilor de resort, în ultimii 20 de ani.

Eveniment de succes în dezvoltarea regională

Vera Ciuchitu, manager de proiect, a specificat că proiectul extinde noțiunea de sănătate prin sport și oferă posibilitatea de a fi adepţi ai unui mod de viață sănătos celor aproximativ 50.000 de locuitori ai raionului Căușeni și ai localităților învecinate din raioanele Ștefan Vodă și Cimișlia. De asemenea, acesta mai vizează crearea condițiilor de prestare a serviciilor de fortificare a sănătății prin practicarea sportului curativ.
Astfel, de acum încolo, viitorii campioni și sportivi de performanță vor avea posibilitatea să practice la Căuşeni diferite genuri de sport, în săli bine dotate, cu ajutorul unor echipamente moderne. Evenimentele majore desfășurate în incinta Complexului sportiv vor stimula turismul sportiv, care va contribui la dezvoltarea în timp a infrastructurii și a segmentului ce ține de promovarea întregii regiuni.

Condiții excelente pentru sportivii de performanță

Printre beneficiarii direcţi ai proiectului este şi Tatiana Iurco, multiplă campioană a Republicii Moldova la judo și sambo. Sportiva a specificat, în luarea sa de cuvânt, următoarele: ,,Indiscutabil, avem nevoie de condiții decente pentru a ne putea antrena și a arăta că suntem mândri de raionul nostru. Vreau să mulțumesc celor care au contribuit la realizarea acestei idei şi sper ca, pe parcursul anilor, să îndreptăţim speranţa şi încrederea celor care au contribuit la edificarea acestui Centru”.

Şi Victor Bondarenco, deținător al cupei mondiale la kickboxing, campion al Republicii Moldova, a declarat, la rându-i: ,,Dacă vom începe antrenamentele în noul Centru Sportiv, cu siguranță vom reuşi să facem show la campionatele naționale și mondiale. Mulțumim conducerii raionului, antrenorilor și tuturor celor care au contribuit la realizarea cu succes a acestui proiect ambiţios”.

Centrul pentru Tineret şi Sport „Căuşeni” a fost construit în cadrul proiectului regional „Consolidarea cooperării regionale între raioanele Căuşeni, Cimişlia, Ştefan Vodă, creşterea competitivităţii în promovarea modului de viaţă sănătos, pregătirea sportivilor de performanţă şi prestarea serviciilor în cadrul turismului sportiv prin edificarea Centrului de Tineret şi Sport în oraşul Căuşeni”, implementat de către Agenţia de Dezvoltare Regională Sud.

Costul total al proiectului se cifrează la circa 42 de milioane de lei, dintre care treizeci şi unu de milioane lei au fost mijloace alocate din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională, iar unsprezece milioane 141 de mii de lei au constituit contribuţia investiţională a Consiliului Raional Căuşeni.