Festivalul-concurs „Cântec, joc şi voie bună ca la noi în sat”

La ediţia ordinară, a IX-a, a tradiţionalului festival-concurs „Cântec, joc şi voie bună ca la noi în sat”, desfăşurată, duminica trecută, în comuna Hârtop, au participat 10 colective de artişti amatori cu titlul „Model” din tot atâtea localităţi ale raionului Cimişlia.

hartop

În conformitate cu regulamentul acestei competiţii artistice, participanţii la ea au avut misiunea să demonstreze în scenă tradiţii şi obiceiuri specifice zonei în care trăiesc. Şi trebuie de spus că majoritatea covârşitoare a concurenţilor a făcut faţă cu cinste cerinţelor.

Locul întâi

În opinia juriului, din care au făcut parte vicepreşedintele raionului Cimişlia, Sergiu Surugiu, specialiştii de la Secţia cultură, tineret şi sport a Consiliului Raional, Larisa Grădinaru şi Radion Nechit, directorul Societăţii cu răspundere limitată „Pro-Media”, Andrei Bargan, şi subsemnatul, locul întâi în cadrul acestui concurs a fost ocupat de către Ansamblul „Sanie cu zurgălăi” din satul Cenac.

Sub îndrumarea neobositului Vasile Popovschi, îndrăgostit de creaţia populară orală, artiştii din această localitate au montat în scena căminului cultural de la Hârtop secvenţe din tradiţiile păstoreşti, punând accentul în mod special pe „cupitul” oilor sau pe măsurarea laptelui muls de la aceste animale domestice. Episoadele umoristice, când în turma de oi au fost incluse şi caprele, inclusiv un ţap, jucate cu multă măiestrie de tinerii îmbrăcaţi în blăni ale acestor animale, au generat aplauze bine meritate din partea spectatorilor. În rolurile principale au figurat, desigur, Baciul şi Băciţa, care au condus acest proces, atribuindu-i un farmec deosebit.

Scenetele de la mulsul oilor au fost ingenios împletite cu o serie de melodii populare, cum ar fi „Ciobănaş cu trei turme de oi” şi altele.

Locul doi

Ca întotdeauna, a fost la înălţime şi Ansamblul „Busuioc Moldovenesc” din comuna Ialpujeni (conducătoare artistică Larisa Pânzari), care a obţinut locul doi pentru prezentarea destul de originală a obiceiului popular legat de prepararea sarmalelor la soacra cea mare.

Debutul în scenă a artiştilor Ialpujeneni a fost unul cu totul şi cu totul deosebit, când de microfon s-a apropiat o fetiţă de nici şapte anişori, care a interpretat un frumos cântec moldovenesc. Aceasta se numeşte Tatiana Meţel, este elevă în clasa întâi la Gimnaziul „Dimitrie Cantemir” din localitate şi e sora cunoscutului deja solist Victor Meţel, care actualmente cucereşte, prin vocea-i superbă, simpatiile publicului chişinăuian.

A impresionat şi jucatul oalelor pline cu sarmale, invitaţiile la nuntă cu vin şi cu găluşte, melodiile populare îmbinate cu tradiţiile populare.

Locul trei

Juriului i-a fost foarte greu să desemneze deţinătorul locului trei. Iată de ce s-a decis ca el să fie atribuit la două colective artistice: Ansamblului „Ilincuţa” din satul Batâr şi Ansamblului „Sălcioara” din comuna Hârtop.

Batârenii, dirijaţi de Alina Fiodorov, au demonstrat cum poate fi organizată o clacă la călcatul lutului şi facerea de boţuri pentru înălţarea viitorului cuib al unei familii tinere. Ca de fiecare dată, acţiunile artiştilor au fost pline de haz, trezind zâmbete şi chiar hohote în rândurile spectatorilor. A fost reuşit şi finalul scenei, când câteva perechi de tineri şi tinere au interpretat dansul românesc „Ciuleandra”.

Au impresionat şi gazdele. Artiştii pregătiţi de Pelagheia Macheev au prezentat un minispectacol cu o vădită tentă umoristică despre împăcarea între doi vecini, care un timp îndelungat au fost certaţi din cauza soţiilor şi a neînţelegerilor apărute între ei în viaţa de zi cu zi. Până la urmă, soluţia a fost găsită cu ajutorul unui ulcior cu vin, a unei farfurii cu mâncare şi a vorbelor de iertare.

Alte evoluări memorabile

Merită toată lauda şi alte colective artistice. Bunăoară, Ansamblul „Cununiţa” de la Selemet, care a jucat peţitul şi logodna însurăţeilor. Fetele de la „Legenda” din oraşul Cimişlia au înscenat sărbătoarea Sfântului Andrei. Artiştii amatori din comuna Javgur au prezentat petrecerea ciobanilor la munte, iar cei din satul Sagaidac – petrecerea unui tânăr la armată. Colectivul „Datina” de la Porumbrei a demonstrat cum decurge o şezătoare la moldoveni, în timp ce „Spicuşorul” din Mihailovca a încântat cu melodiile „Foaie verde de susai”, „Bată-l ploaia pe badea”, „Foaie verde iasomie” şi altele.

Vicepreşedintele raionului Cimişlia, Sergiu Surugiu, a menţionat că actualmente trăim o perioadă deosebită, căci toamna ne-a venit cu roade bogate, cu evenimente culturale deosebite – festivaluri, nunţi, cumetrii etc. „Moldova fără cântec, fără joc şi fără voie bună nu poate să existe. Evenimentul de la Hârtop vine să ne demonstreze încă o dată că veşnicia s-a născut la sat, unde domneşte veselia şi buna dispoziţie”, a concluzionat demnitarul.