Un pact pentru Europa

Deşi viitorul european al vecinului din est, Ucraina, rămâne încă incert, Chişinăul speră că aceasta nu va afecta deciziile favorabile pentru țara noastră la Summitul de la Vilnius

Chiar dacă politicienii recunosc că Pactul Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă Europeană este o acţiune electoral, acesta rămâne, în primul rând, un mesaj de susţinere a R. Moldova pe calea integrării europene.

karadeniz-press.ro
karadeniz-press.ro

Săptămâna aceasta a început cu apelul Partidului Liberal Democrat către toate forțele politice, societatea civilă din țară, de a semna un Pact al Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă Europeană. Potrivit analiștilor politici, este o continuare logică a manifestației din 3 noiembrie, când a fost organizată o adunare națională în central capitalei. Inițiatorii spun că prin aceasta doresc să acţioneze în comun pentru a asigura coeziunea întregii societăţi pentru a continua procesul de integrare europeană, în pofida oricăror provocări şi presiuni. Apelul a fost salutat de formațiunile aflate la guvernare. Democrații și liberalii reformatori spun că orice acţiune care apropie ţara noastră de UE este benefică.

Incertitudini în exterior

Până deunezi, se credea că la Summitul de la Vilnius Ucraina va semna Acordul de Asociere cu UE, iar acest lucru va fi în avantajul R. Moldova, care urmează doar să parafeze documentul. Cu toate acestea, lucrurile au fost date peste cap. Ieri, Rada de la Kiev a refuzat să adopte proiectul de lege privind eliberarea fostului premier ucrainean, Iulia Timoșenko, din închisoare – condiție pusă de UE. Este al șaselea proiect respins de deputații ucraineni, deputații din opoziție scandând „Rușine!”. Analiștii politici spun că acest refuz scade considerabil din șansele Ucrainei de a semna Acordul de Asociere cu UE și au o oarecare doză de pesimism și în privința țării noastre. Dar oficialii europeni cred că RM are progrese esențiale și viitorul său este sigur.

Astfel, miniștrii de externe ai UE, reuniți marți la Bruxelles, au amânat decizia cu privire la semnarea Acordului de Asociere cu Ucraina. Ei nu au avut însă același mesaj către Chișinău. În cadrul unui recent interviu, Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE în RM, a menţionat că Acordul de Asociere este un răspuns la o aspiraţie politică de lungă durată a Moldovei. Acesta va oferi condiţii de comerţ liber care, odată implementate, vor genera o economie şi o societate foarte competitivă la nivel european. Pirkka Tapiola a subliniat că situaţia cazurilor de justiţie selectivă din Ucraina sunt o cauză de îngrijorare pentru UE. Chiar dacă Ucraina nu va semna Acordul de Asociere, este foarte important ca Moldova care este ţara vecină cu UE să se axeze pe reformele proprii.

Moldovenii vor în UE

În susținerea celor menționate, vin și rezultatele ultimului Barometru socio-politic, realizat de Institutul de Marketing și Sondaje IMAS-INC Chișinău. Potrivit sondajului, aproape 50% dintre moldoveni ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană. De asemenea, 56% dintre respondenţi cunosc despre Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.