Investiții pentru evacuarea apei din Cahul și Cantemir

Guvernul va aloca două milioane de lei pentru evacuarea apei de pe terenurile agricole inundate în raioanele Cahul și Cantemir. Suma va fi oferită în baza unei hotărâri votate de membrii Cabinetului de Miniștri.

jurnal.md
jurnal.md

În urma ploilor din luna septembrie anul curent, în lunca râului Prut s-a acumulat un volum mare de apă. Astfel, peste 8200 de hectare de terenuri agricole au fost inundate în raionul Cahul și alte 2500 ha în raionul Cantemir.

Prejudiciul cauzat producătorilor agricoli este de circa 32 de milioane de lei. Această sumă ar putea crește însă dacă nu vor fi luate măsuri urgente de evacuare a apei de pe terenurile inundate. Potrivit calculelor estimative, pentru evacuarea apei ar fi nevoie de două milioane de lei.

Banii respectivi urmează să acopere cheltuielile ce vor fi generate de consumul de curent electric în baza căruia vor fi puse în acţiune stațiile de pompare. În ședința Guvernului s-a menționat că decizia a fost apobată de principiu, urmând să se decidă din ce fonduri vor fi alocați banii.