Copii și părinți, care dezertează din propriile familii

Inspectoratul Raional de Poliție Cahul informează că numărul cazurilor în care minorii fug de-acasă a crescut alarmant. În ultima perioadă sunt semnalate tot mai des cazuri de dispariție a minorilor în raionul Cahul. În ultimele luni, statisticile poliției indică următoarele localități, ca fiind punctele din care copiii au plecat în mod voluntar: Huluboaia – 2 cazuri, Badicul Moldovenesc – 2 cazuri, Lebedenco – 1 caz, Larga – 1 caz, Colibași – 2 cazuri, orașul Cahul, Giurgiulești, Manta. Majoritatea minorilor împlicați în cazuri de dispariție s-au dovedit a fi de sex feminin. Pe de altă parte, specialiștii cahuleni din sfera socială bat alarma, informând că din ce în ce mai mulți părinți își părăsesc familiile și își abandonează copiii în instituțiile de stat, în spital sau chiar în casele unor necunoscuți. În perioada 2012-2013, 20 de copii au fost abandonați de proprii părinți, în grija serviciilor sociale din Cahul.

591ea100e22e29913a6ab4ff29169b25_e10f2a9c94

 

Minorii în căutarea altor opțiuni

Dacă unii minori traversează perioade de rebeliune puse pe seama vârstei sau se retrag din calea abuzurilor fizice și emoționale, cei mai mulți evadează din cauza condițiile inumane pe care le au acasă, informează IP Cahul. Tabloul fiind completat de părinți violenți, care consumă alcool sau pur și simplu părinți incapabili să le ofere strictul necesar, trăind dezordonat. Ultimul caz înregistrat în arhiva Inspectoratului este cel al unei adolescente din localitatea Badicul Moldovenesc, care a plecat declarând că era înjosotă sistematic de propria mamă.

Ștefan Nucă, șeful Inspectoratului de Poliție Cahul a declarat că zilele trecute, o minoră pe care oamenii legii au găsit-o și au întors-o acasă anterior, l-a telefonat personal informându-l că va pleca din nou de-acasă, motivând că nu mai suportă atmosfera infernală de-acasă, îmbibată cu iz de alcool. Ștefan Nucă a ținut să precizeze:” Problema aceasta nu este doar a poliției ci a întregii societăți. Avem pedagogi, asistenți sociali, consilii pedagogie, comisii în cadrul primăriilor. Ar fi bine să ne implicăm sută la sută toți, deoarece minorii care fug de-acasă au un risc foarte mare de a cădea victime traficanților de ființe umane”. Faptul că majoritatea comisiilor locale pentru Protecția Copilului nu funcționează în localități, este o realitate pe care o confirmă și Tatiana Hulub, șefa Direcției Generale de Învățământ Cahul. Această comisie ar trebui să țină sub supraveghere cazurile minorilor supuși vulnerabilităților sociale, intervenind primii în favoarea lor la alte structuri care îi pot ajuta. Oamenii legii se plâng că de foarte multe ori, le revine responsabilitatea atât de a rezolva misterul disparițiilor, cât și de a ține lecții de educație sau discuții de convingere, care în mod normal, susțin aceștia, ar reprezenta sarcina unui profesor sau a unui psiholog cu abilități pedagogice.

Timpuri noi, metode noi!

Colaboratorii IP Cahul, susțin că familiile care constată lipsa unui minor, ar trebui în mod urgent să semnaleze absența acestuia, deoarece amânarea poate duce la pierderea urmelor acestora. Atunci când se confruntă cu cazuri asemănătoare, polițiștii susțin că formează grupuri de căutare și uneori muncesc între 24 și 72 de ore nemijlocit la un singur caz, deoarece riscurile cresc odată cu trecerea orelor. Oamenii legii, povestesc că de multe ori au folosit rețelele de socializare pentru a intra în contact cu tinerii, care au fugit de acasă, convingându-i cu vorba bună să le comunice unde se află sau chiar să se întoarcă acasă. După ce sunt găsiți, minorii sunt ținuți sub observație. „Uneori ne este greu să lucrăm cu acești copii, când îi găsim, deoarece psihologul are mai multe competențe în această direcție, decât polițistul” susține Ghenadie Cârjeu, șeful secției Ordine Publică a IPC. Acesta precizează că fac tot posibilul ca „fugarii„ să nu fie aduși în incinta Inspectoratului, pentru a nu fi traumatizaţi psihic.

Mame care îți dau fiori

Maria Niculiță, specialist superior în Protecția drepturilor Copilului: „Într-adevăr, numărul cazurilor copiilor abandonați de părinți este în creștere. Uneori când merg acasă vreau să încui ușa biroului și las problemele acestor copii aici, însă nu-mi reușește, deoarece periodic ne intersectăm cu cazuri de indiferență șocante. Am 14 ani de când activez în domeniu, dar nu pot nici până azi înțelege atitudinea mamelor care vin și își abandonează copii ca pe niște țâncușori”.

Maria Niculiță susține că în raionul Cahul sunt suficiente structuri care să facă față acestui fenomen, însă deplânge situația, deoarece în mod paradoxal copiii sunt atașați foarte mult de părinții care nu-i doresc și îi așteaptă să se întoarcă. „Când pleacă, mamele acestea nu conștientizează ce se întâmplă în realitate în sufletul copilului”. Specialistul în Protecția drepturilor Copilului consideră că deși abandonul este un fapt condamnabil, femeile acestea nu trebuiesc condamnate, deoarece majoritatea nu au avut un model familial și au locuit în familii dezorganizate sau chiar în internate.

Maria Niculiță, confirmă pentru Gazeta de Sud că încearcă din răsputeri să schimbe decizia acestor femei chiar și pe ultima sută de metri. „După protocol, aceste mame sunt obligate să scrie o declarație de refuz asupra copiilor când vin la noi, iar în această declarație trebuie să explice detaliat motivul pentru care renunță la acești copii. Le spun că peste ani, copiii lor vor avea posibilitate să citească aceste documente. Unele dintre aceste femei se opresc la acest punct în lacrimi și în acel moment îmi dau seama că acolo a mai rămas un grăuncior de suflet, asupra căruia trebuie să încep să lucrez convingător.

Codul Contravențional al Republicii Moldova prevede pedepsirea părinților care nu își îndeplinesc obligaţiilor de întreţinere și de educare a copilului prin intermediul amenzilor de la 5 la25 de unităţi convenţionale.
În contextul realităților existente, se cere imperios ca toate structurile antrenate în lucrul cu potențialele cazuri ale unor copii abandonați să fie receptive, pentru a preveni tragediile.