Leovenii vor un pod peste Prut, care să-i apropie de familia europeană

Leovenii se arată tot mai preocupaţi să clădească, ori de câte ori au ocazia să o facă, noi punţi culturale cu vecinii. Înainte de a construi un pod real, de piatră, peste râul Prut, care să-i unească cu fraţii de sânge şi cu viitorii lor prieteni din spaţiul european, în care îşi doresc să ajungă. Au demonstrat-o recent, la cei 518 ani ai oraşului Leova, pe care i-au sărbătorit de Ziua Sfintei Cuvioase Parascheva, patroană a Moldovei şi ocrotitoarea celor aflaţi în suferinţă.

IMG_3644

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva a fost un prilej de apropiere pentru locuitorii oraşului Leova şi de mărturisire comună a unor aspiraţii şi realizări care le-au marcat existenţa. În această zi de 27 octombrie, ei şi-au sărbătorit Hramul localităţii şi au scandat „La mulţi ani, Leova!”.
Mândri de faptul că s-au numărat printre primii care au dat startul tradiţiei de a sărbători hramul, ulterior aceasta fiind preluată de circa 80 la sută din localităţile raionului, locuitorii oraşului Leova îl consideră şi astăzi un eveniment deosebit de cald şi de frumos, care îi apropie pe oameni, îi face să mai uite de grijile cotidiene şi să devină mai luminoşi, mai buni.

La Hram, oaspeţi din România şi Bulgaria

Şi pentru că sunt în miez de toamnă, leovenii au găsit de cuviinţă ca, de ziua oraşului lor, să-i mulţumească Domnului pentru recolta bogată de care au avut parte în acest an şi care este pentru ei încă un motiv de a sărbători şi a petrece.
Alături de cetăţeni, la zi de mare sărbătoare, s-au aflat primarul oraşului Leova, Eugen Buraga, preşedinta raionului, Efrosinia Greţu, vicepreşedintele raionului, Ion Plămădeală, consilieri raionali şi locali, agenţi economici din agricultură şi din alte domenii, meşteri populari şi cadre didactice etc.

IMG_3597

După bunul obicei creştinesc de a petrece împreună cu oaspeţii dragi, sărbătoriţii au fost onoraţi de prezenţa la hram a unei delegaţii din Boldeşti-Scăeni, judeţul Prahova, România, în frunte cu primarul Constantin Bucuroiu, localitate cu care oraşul Leova este înfrăţită. De asemenea, alături de leoveni s-au aflat primarul comunei Vetrişoaia din judeţul Vaslui, România, Vasile Puiu, şi viceprimarul oraşului Pavlikeni din Bulgaria, Hariton Haritonov. Dacă fraţii români s-au aflat pentru a cincea sau a şasea oară la Leova, bulgarii au poposit pentru prima dată pe malul Prutului, la baştina lui Ion Aldea-Teodorovici şi Petre Teodorovici.

Primarul de Leova, Ion Buraga, s-a adresat cu un mesaj de felicitare concitadinilor, îndemnându-i să înmulţească paginile de aur ale comunităţii, să păstreze în continuare bunul nume al oraşului şi să contribuie prin faptele lor, împreună cu autorităţile publice locale, la dezvoltarea şi prosperarea localităţii.

Tinerii leoveni, bineveniţi la Universitatea din Ploieşti

Efrosinia Greţu, preşedinta raionului Leova, a ţinut un discurs emoţionant, precum îi stă în fire, şi plin de conotaţii, prin intermediul căruia i-a încurajat pe localnici să-şi consolideze eforturile întru realizarea, împreună cu factorii de decizie locali, a principalelor obiective de dezvoltare ale oraşului şi raionului.
În numele său personal şi al Consiliului Raional Leova, Efrosinia Greţu i-a felicitat deosebit de călduros pe cei prezenţi, ţinând să menţioneze că, în mare parte, succesele administraţiei publice locale de ambele niveluri se datorează unei conlucrări eficiente şi abordării constructive a problemelor de importanţă majoră pentru ţinutul Leovei, dar şi graţie susţinerii venite din partea cetăţenilor social activi.

„Vă felicit cu ocazia acestei frumoase sărbători, Hramul oraşului Leova, vă urez multă sănătate, bucurie, împliniri şi realizări pe plan profesional şi familial. Fie ca Sfânta Cuvioasa Parascheva să ne ocrotească de duşmani, să ne ajute şi să ne îndemne în continuare la lucruri frumoase, pe care să le realizăm împreună”, a spus Efrosinia Greţu.

Calde şi sincere felicitări şi urări de bine aduse de peste Prut la Leova au răsunat şi din partea primarului comunei Boldeşti-Scăeni, România, Constantin Bucuroiu. Edilul de pe meleaguri prahovene a exprimat bucuria unei noi revederi cu bunii săi prieteni din Republica Moldova. „Vă doresc multă sănătate şi încredere, pentru că de acestea aveţi nevoie acum. Nu va dura prea mult până când vom construi împreună un pod la Leova, astfel încât nu va mai fi nevoie să mergem la Cahul, Albiţa sau în altă parte ca să ajungem din România în Moldova şi viceversa. Un pod construit cu ajutorul autorităţilor raionului Leova şi ale judeţului Prahova, care să ne unească şi să ne facă să fim mai aproape”, a menţionat edilul român. În acelaşi timp, domnia sa a specificat că intenţionează, de comun acord cu cadrele didactice din localitatea sa, să construiască şi poduri culturale, astfel încât mai mulţi tineri din raionul Leova să-şi poată continua studiile în România, la Universitatea Petrol şi Gaze din Ploieşti, partea română oferindu-le tot sprijinul necesar studenţilor moldoveni.

Primul proiect european de mare anvergură

Tot despre mult râvnitul pod peste Prut a vorbit şi Vasile Puiu, primar de Vetrişoaia, judeţul Vaslui, cu care Consiliul Raional Leova are încheiat un acord de colaborare şi implementează mai multe proiecte transfrontaliere.
„A fost întâi un pod de flori şi sperăm ca, în viitorul foarte apropiat, să fie şi un pod adevărat între Vetrişoaia, România, şi Leova, Republica Moldova. Astfel vom putea să ajungem mai uşor la voi şi voi la noi şi, în acelaşi timp, în Europa. Deşi ne despart doar 5 km de-a lungul Prutului, suntem nevoiţi să înconjurăm de fiecare dată 150 de kilometri pentru a vă strânge frăţeşte mâna şi a vă privi în ochi. În acelaşi timp, sper că sunteţi deja foarte aproape de noi şi de marea familie europeană, în care ne vom regăsi în viitorul apropiat şi în care cu mândrie vă vom primi alături de noi”, a declarat Vasile Puiu.

Demnitarul român a ţinut, totodată, să informeze că, în luna ianuarie 2013, a participat la o întâlnire organizată la nivelul Camerelor de Industrie şi Comerţ Chişinău şi Vaslui, cu participarea ambasadorului României în Republica Moldova, Marius Lazurca, în cadrul căreia Excelenţa Sa a dat asigurări că în viitorii patru ani, 2014-2018, va fi implementat primul proiect de mare anvergură din familia europeană care se va realiza între România şi Republica Moldova şi va ţine de construcţia unor noi poduri peste Prut, inclusiv la Leova.

IMG_3823

 

În această ordine de idei, Efrosinia Greţu a menţionat că, acum 70 de ani, podul de la Leova era unul din cele 20 de poduri existente pe malul Prutului. Acestea fiind distruse în timpul celui de-al doilea război mondial, au fost restabilite ulterior doar cinci. Astăzi, potrivit doamnei Greţu, atât conducerea raionului, cât şi Consiliul orăşenesc Leova, în calitate de prim promotor al ideii, muncesc cot la cot ca acest pod Leova-Bumbăta să fie construit din nou şi va avea 198 de metri.
Preşedinta raionului Leova a mulţumit conducerii judeţelor Vaslui şi Prahova din România, îndeosebi dlui Mircea Cosma, preşedinte al CJ Prahova, pentru sprijinul acordat în realizarea acestui proiect de mare importanţă pentru unitatea teritorial-administrativă pe care o conduce, dar şi pentru întreaga Regiune de Sud a ţării.

După partea oficială, într-o atmosferă solemnă, pe scena improvizată din centrul oraşului Leova s-a desfăşurat un spectacol muzical-literar cu participarea elevilor de la instituţiile de învăţământ din localitate, de la Şcoala de arte „Ion Aldea-Teodorovici”, Centrul de creaţie a copiilor şi Biblioteca publică orăşenească. A fost anunţat bilanţul concursului „Oraşul meu – mândria mea”, desfăşurat în cadrul Hramului localităţii. După care Olga Chircu-Chiorescu, şefa Oficiului Stării Civile Leova, a înregistrat căsătoria jubiliară de aur a cuplului Ecaterina şi Constantin Cocervei, înmânându-le cu acest prilej şi o Diplomă de onoare pentru activitate rodnică, exemplu în familie şi în societate.
Cu ocazia sărbătorii, Eugen Buraga a acordat post-mortem, în numele Consiliului orăşenesc Leova, titlul de „Cetăţean de onoare” poetului şi compozitorului Ion Aldea-Teodorovi, precum şi fratelui său, Petre Teodorovici. De asemenea, pentru merite deosebite şi contribuţie majoră adusă la dezvoltarea localităţii, de acelaşi onorabil titlu s-a învrednicit şi Andrei Mârneală.
Voia bună şi veselia au durat până spre miezul nopţii, atmosfera incendiară fiind creată la Leova şi de trupa „Millenium”.