Drumurile, o prioritate a ministerului de resort

Guvernul Republicii Moldova prevede, pentru 2014, construirea şi reabilitarea drumurilor din ţară cu o lungime totală de 464 de kilometri, cu 50 la sută mai mult comparativ cu anul de faţă.

drumuri

Potrivit ministrului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, Republica Moldova se va transforma, începând cu primăvara anului viitor, într-un mare şantier. Aceasta graţie începerii unui volum considerabil de lucrări privind construcţia şi reabilitarea mai multor trasee de importanţă internaţională şi naţională.

Sursa citată a spus că până la sfârşitul anului curent urmează a fi încheiate contracte pentru îndeplinirea lucrărilor de construire şi de reabilitare a 158 de kilometri de drumuri. Spre exemplu, va fi continuată reabilitarea traseului internaţional M3 Chişinău-Giurgiuleşti, pe segmentele km 151 – km 171 şi km 179 – km 190, în total, 31 de kilometri.

Tot pe traseul Chişinău-Giuriuleşti este prevăzută construirea a 20 de kilometri de drum pentru ocolirea satelor Slobozia Mare, Câşliţa Prut şi Giurgiuleşti.
De asemenea, va fi reabilitată şoseaua care leagă oraşul Hânceşti cu localitatea Lăpuşna, pe o distanţă de 37 de kilometri.

Urmărind scopul de a continua modernizarea reţelei de drumuri, autorităţile centrale au semnat două acorduri noi de finanţare cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, precum şi cu Banca Europeană de Investiţii, în valoare totală de 300 milioane de euro. Această sumă va fi utilizată pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare şi de construire a mai multor sectoare de drumuri internaţionale şi naţionale cu o lungime totală de 306 kilometri.

Bunăoară, este planificată construcţia noului traseu internaţional M3 pe sectorul Porumbrei-Cimişlia (19 km) şi a drumurilor de ocolire a oraşelor Cimişlia (7 km) şi Comrat (18 km).

Va fi supusă reabilitării şoseaua republicană R34, porţiunea de 83 de kilometri de la oraşul Hânceşti până la oraşul Leova şi mai departe spre oraşul Cahul. De asemenea, este preconizată reparaţia autostrăzii internaţionale Chişinău-Leuşeni, între km 6 şi km 14.

Ministrul Vasile Botnari a mai declarat: „Drumurile constituie pentru noi o prioritate. Astăzi, avem un volum de lucrări capitale la drumuri fără precedent de când suntem stat independent – aproape 300 de kilometri, dintre care 245 km sunt reabilitate din fonduri externe. În timpul apropiat sperăm să începem semnarea contractelor cu companiile care vor efectua lucrări pe alte 306 kilometri de drumuri, acestea fiind reabilitate din creditele de 300 de milioane de euro, oferite de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi de Banca Europeană de Investiţii. Avem încrederea că, treptat, situaţia se va îmbunătăţi”, a concluzionat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor.