Drumul de acces Codreni-Sagaidacul Nou, finalizat în timp record

Locuitorii din 13 sate ale raioanelor Cimişlia şi Basarabeasca vor avea acces la drumul naţional M3, datorită finalizării construcţiei drumului de acces Codreni – Sagaidacul Nou.

mijloc

După cum se specifică într-un comunicat de presă difuzat în dimineaţa zilei de miercuri de către Agenţia de Dezvoltare Regională Sud, în urma implementării unui proiect, au fost construiţi 4,84 km de drum în variantă macadam.

Deşi construcţia acestuia a început încă în 1991, finanţarea proiectului a fost stopată și șantierul a fost lăsat de izbeliște. În toți acești ani, autoritățile raionale şi cele locale din zona în cauză s-au aflat în căutarea soluțiilor pentru reînceperea lucrărilor.

Şi iată că în decembrie 2012, prin decizia nr. 18/12 a Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, a fost acceptat spre finanțare, din Fondul Național de Dezvoltare Regională, proiectul ,,Construcția drumului Codreni – Sagaidacul Nou”. La 30 aprilie 2013, a avut loc lansarea proiectului, iar antreprenorul a dat garanții că-l va finaliza în 20 de luni. Însă datorită responsabilității sporite și bunei gestiuni a lucrărilor, s-a reușit finisarea lucrărilor în doar cinci luni de la începerea lucrărilor.

Astfel, în ajunul sezonului rece, locuitorii celor 13 sate care foloseau acest drum numai vara, vor beneficia de un traseu practicabil în orice perioadă a anului. În comunicatul de presă se mai precizează că proiectul a avut un cost total de 25 de milioane 509424 de lei. Suma solicitată din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională a constituit 89% din costul total, unitatea de implementare fiind Agenția de Dezvoltare Regională Sud.

Obiectivul general al proiectului a constat în crearea condiţiilor optime pentru dezvoltarea social-economică a localităţilor dezavantajate în Regiunea de Dezvoltare Sud, scopul lui fiind îmbunătăţirea accesului călătorilor şi mărfurilor spre şi din 13 sate ale raioanelor Cimişlia şi Basarabeasca.