Ivan Iliev, campionul mondial care nu merită anonimatul

Ivan Iliev este un tânăr cahulean modest, care s-a născut şi locuieşte în satul Larga Nouă. La cei 21 de ani încă neîmpliniţi, deţine titlul de campion mondial, obţinut în cadrul Campionatului Mondial la Taekwondo, care s-a desfăşurat în regiunea de nord a Ciprului, în perioada 24–30 iunie 2013. Taekwondo este una dintre cele mai populare arte marţiale practicată pe larg în întreaga lume.

iliev

Ivan Iliev a visat din copilărie să obţină acest titlu, iar după opt ani de antrenament intens şi-a atins scopul. Ivan Iliev este membru al Clubului Sportiv de Taekwondo „Dinamic” din oraşul Cahul. Între timp, a devenit instructor al unor grupuri de mici taekwondişti din localitatea sa. Pe viitor, nu exclude că ar vrea să ajungă chiar şi ministru al Tineretului şi Sportului.

Realitatea tristă este că sportivul ar fi rămas în anonimat dacă nu ar fi fost sponsorizat de familie, în toţi aceşti ani. La campionatul mondial, de la care s-a întors cu aurul pentru Republica Moldova, Ivan a ajuns în mare parte cu bani din propriul buzunar, sponsorul său principal fiind fratele său, care locuieşte în Chişinău şi administrează o afacere. Nici la o lună după obţinerea victoriei, autorităţile nu s-au înghesuit să-l felicite sau să-i remunereze simbolic eforturile şi faptul că a făcut ca tricolorul să fie arborat de două ori la acelaşi campionat. Tânărul a cheltuit 700 de euro pentru a ajunge la competiţia din iunie, dintre care doar 135 de euro au fost achitaţi de Ministerul Tineretului şi Sportului.

Tratament diferenţiat pentru sportivi?

Din momentul în care Republica Moldova a ajuns pe podiumul mondial, iar Cahulul a mai ieşit încă o dată în evidenţă pe harta sportivă a ţării, puţini sunt cei care au auzit de tânărul campion. Ivan Iliev a confirmat că nu i-a aşternut nimeni lauri la picioare când a păşit hotarul raionului, cu toate că a adus acasă două medalii de aur. Cunosc faptul că este campion mondial doar apropiaţii. Sportivul însă nu se deranjează şi declară că nu practică acest sport pentru a obţine capital de imagine. Solicitat de „Gazeta de Sud”, Iliev a declarat că s-ar simţi bine dacă ar fi luat în consideraţie de către autorităţi.

Alexei Gheorghiu, şeful Centrului de Tineret şi dezvoltare a Sportului din cadrul Consiliului Raional Cahul, susţine că autorităţile raionale au contribuit ocazional la participarea tânărului la unele competiţii. Gheorghiu spune că nu au putut acorda un premiu bănesc special, aşa cum s-a procedat în cazul altor sportivi cahuleni de talie mondială, deoarece medaliile tânărului Iliev nu au fost obţinute la o probă olimpică. „Însă, neapărat va fi premiat în cadrul Galei Sportului, pe care o vom organiza la sfârşitul acestui an”, confirmă şeful Centrului de Tineret şi dezvoltare a Sportului din cadrul Consiliului Raional Cahul.

Primarul localităţii Larga Nouă, Nicolae Stoianov, a declarat pentru „Gazeta de Sud”, că este la curent că are în localitate un campion mondial. Primarul promite că la următoarea şedinţă a Consiliului local vor discuta posibilitatea de a-i oferi tânărului sportiv un premiu. Edilul a mai menţionat că are intenţia de a proiecta un stand, unde îşi doreşte să fie expuse fotografiile şi rezultatele obţinute în cadrul diferitelor competiţii ale tânărului său consătean.

Cum să devii campion mondial

Atunci când vorbeşte despre sportul pe care îl practică, Ivan Iliev este convingător: „ Taekwondo-ul este o artă marţială care mi-a plăcut încă de când eram copil. Mi-a format caracterul şi m-a ajutat să fiu mai sigur pe mine. Pentru mine, sportul pe care îl practic a devenit un stil de viaţă. Cartea de vizită a taekwondo-ului sunt loviturile cu picioarele, executate frumos, şi în acelaşi timp fiind puternice. Cred că acesta a fost primul lucru care m-a atras spre taekwondo. La club, ne conducem de lozinca: „O minte sănătoasă într-un corp sănătos”.

Iliev cunoaşte realităţile din lumea sportului: „Sunt foarte mulţi sportivi care au rezultate foarte bune, dar din cauză că nu au susţinere financiară, nu pot creşte şi sunt nevoiţi să pună punct unei cariere de succes”.

Nicolae Dunas este preşedintele Clubului Sportiv de Taekwondo „Dinamic” din Cahul şi în acelaşi timp antrenorul personal al tânărului sportiv de performanţă. Acesta declară că Ivan Iliev are o mare dorinţă de afirmare şi că este un tânăr care vrea să realizeze ceva în ţara sa. Iliev este primul campion mondial pe care îl produce clubul cahulean, însă clubul are o întreagă galerie de sportivi merituoşi la alte campionate.

Ivan Iliev nu este un sportiv plafonat şi nu se mulţumeşte cu cel două medalii de aur. Doreşte ca în 2014 să participe la Campionatul European din Sankt Petersburg, de această dată optând pentru varianta olimpică a taekwondo-ului (VTF).