Erorile părinţilor îi costă scump pe copii

Visase Veronica să aibă copii bine văzuţi în lume, însă nu şi-a închipuit că va avea o fiică pe care o cunoaşte un colţ de ţară. Durerea mamei e şi mai aprigă acum, când toată lumea ştie că fiică-sa a practicat prostituţia în mod deschis. Multă vreme au locuit în aceeaşi casă, au mâncat la aceeaşi masă şi s-au comportat de parcă toate ar fi la locul lor. Însă „pacea” aceasta a venit în căminul lor după câţiva ani buni de bătăi şi prigoniri pentru Laura, care s-a dat bătăii, dar nu s-a lăsat de înclinaţiile imorale. Acum, când Laura nu mai este printre cei vii, Veronica are procese de conştiinţă şi ştie că a comis câteva erori colosale, ca părinte.

Adevarul.es
Adevarul.es

Veronica se găseşte vinovată în toată această încurcătură şi consideră că a dat greş ca mamă, deoarece a tolerat imoralitatea tatălui în familie, iar aceasta s-a transmis fiicei.

Dacă nu ar fi fost unicul ei copil, poate că s-ar mai fi ogoit cu gândul, însă Laura este singurul copil pe care l-a născut şi de care şi-a legat speranţele. Ar mai fi vrut să mai nască câţiva copii, însă tatăl Laurei şi-a dat cu adevărat arama pe faţă abia după ce ambii au consultat un medic. Bărbatul suferea de o boală transmisibilă sexual, care îi adusese în câţiva ani sterilitatea. A suferit Veronica multă vreme şi s-a tot întrebat ce nu este în regulă la ea ca femeie, de nu poate să-şi ţină bărbatul acasă. Însă ulterior s-a convins că soţul său suferea de o dependenţă care îl consuma şi tot ce a făcut a fost să se protejeze pe sine cât mai bine.

Faptul că soţul său a călcat pe bec de zeci de ori, a durut-o în perioada în care mai nutrea ceva sentimente pentru el, apoi au rămas sub acelaşi acoperiş din cauză că nu se dădea nici unul dus, le convenea noul aranjament ambilor. Deşi şi-a declarat independenţa faţă de bărbatul său, femeia a îndurat umilinţa de a fi înşelată sistematic şi escapadele soţului i-au şubrezit sănătatea emoţională. Fiica lor, Laura, a crescut în această atmosferă obscură şi îmbibată cu atâta energie negativă. Veronica nu a pus niciodată piciorul în prag şi nici nu s-a gândit să plece pentru a-şi reface viaţa. A încasat loviturile vieţii fără să riposteze în vreun fel.

Când au apărut în zona în care locuiau primele zvonuri despre proastele obiceiuri ale fiicei lor, Laura, mama s-a gândit că mahalagioaicele îşi scarpină limbile din invidie. Însă nici discuţiile nu şi-au avut rostul între Veronica şi fiică-sa, deoarece comunicarea dintre cele două era proastă. Nu a existat între ele acea relaţie caldă dintre mamă şi fiică, motive fiind multe. În primul rând, copila dezvoltase un comportament puternic masculinizat şi Veronica nu a ştiut să gestioneze criza de personalitate a copilei, a închis ochii şi a sperat să treacă. Între timp, prăpastia dintre ele s-a căscat şi mai mult, iar fata a sabotat orice posibilitate de a discuta cu mama ei subiecte sensibile. Faptul că o ţinuse mult timp izolată de lume îi crease fetei o latură repulsivă şi antisocială. În adolescenţă, Veronica se gândea că dacă va fi permisivă, îşi va apropia fiica de sine. Nu a protestat când fustele prea scurte au umplut garderoba fetei şi a tăinuit serile în care Laura lipsea de-acasă. Conexiunea aceea miraculoasă, însă, nu s-a produs niciodată. Laura o vedea pe Veronica drept o femeie slabă şi fără caracter, profitând de scăpările mamei.

Fără foc nu iese fum

Începând cu perioada în care învăţa la liceu, fata începuse să intre pe ascuns în tot felul de belele. Veronica roşea pe la colţuri când o batjocoreau în plină stradă femeile sau mamele bărbaţilor care profitaseră de tinereţea şi naivitatea Laurei. De la o vreme, Laurei parcă îi făcea plăcere să strice casele oamenilor. Veronica asista inertă când Laura era dur pedepsită de tatăl său. Se gândea că pedepsele tatălui o vor aduce pe Laura pe calea cea dreaptă. Pentru aceasta, Laura a detestat-o şi mai mult.

Familia Veronicăi a intrat din nou pe mâna amatorilor de bârfe, după ce Laura a atins majoratul şi a plecat la studii. Cunoscuţii familiei îi şopteau Veronicăi precum că Laura se ţine mai mult de bara la care dansa într-un club, decât de carte. Universitatea era doar un pretext pentru a sta în oraş. Depravarea nu a durat mult, deoarece tatăl Laurei se hotărâse să intervină violent şi să-i scoată fetei gărgăunii din cap. Îi plăceau şi lui acest gen de bodegi rău famate, însă nu îi convenea să-şi ştie fiica drept protagonistă aici, înconjurată de indivizi dubioşi. După păruiala primită, Laura dusă a fost.

Cipru – traficată de bună voie

Cu toate că se considerau trei străini sub un acoperiş, atât Veronica, cât şi soţul acesteia, au intrat în panică după ce n-au mai ştiut de urma fetei. Abia după jumătate de an au primit veşti prin intermediul emigranţilor din localitate, care se speteau în Cipru la cules măsline, fiind exploataţi de angajatori. Laura însă nu culegea măsline în rând cu consătenii.

Veronica s-a gândit că unica ei fiică a căzut victimă traficanţilor de carne vie, însă adevărul a durut mai mult decât versiunea închipuită. Într-adevăr, Laura ajunsese în Cipru prin filiera unor traficanţi din sudul Republicii Moldova, însă fata îi însoţise de bună voie. Peste un an şi jumătate, s-a întors acasă. Nimeni nu cunoaşte cum a reuşit să potolească furia părinţilor, însă a stat puțin timp acasă. A povestit celor apropiaţi că străinătatea a fost doar o iluzie a bunăstării. Curând, Laura a devenit din nou vedeta localităţilor din zonă, însă atenţia satului nu a stat prea mult focalizată pe tânără, oamenii se obişnuiseră cu îndeletnicirile fetei. Veronica nu ştia cum să se comporte în asemenea situaţie şi a ales să facă pe mama îndurătoare mai departe, prefăcându-se că ceea ce se întâmplă în jurul ei este normal.

Dubai – marea deziluzie a Laurei

După luni de muţenie, Laurei i s-a muiat sloiul de gheaţă din dreptul inimii şi i s-a confesat mamei, povestindu-i că nu se mai suportă prejudecăţile celor din jur. Crezând că Laurei începuse să-i vină mintea la cap, Veronica a încurajat-o să o ia de la capăt în altă parte. Laura a pus în aplicare sfatul mamei, numai că hotărâse s-o ia de la capăt în … Dubai. Veronica nici nu auzise vreodată de Dubai, însă nu s-a pus de-a curmezişul.

Timp de trei ani de zile, nu au primit nici o veste de la fiica lor, cum nu primiseră nici anterior. Ca orice mamă, Veronica şi-a făcut griji pentru fată, însă a sperat că Laura este fericită peste mări şi ţări. Anul acesta, în preajma sărbătorilor de Paşte, au primit vestea fulgerătoare de la poliţistul de sector: erau înştiinţaţi că îi aşteptau un sicriu din Serbia. Cu sprijinul Fondului republican de susţinere socială a populaţiei, Veronica şi-a repatriat fiica decedată şi i-a făcut ritualurile de cuviinţă. Tot ce ştia era că Dubaiul a fost o iluzie în care a crezut Laura, iar cruda realitate a făcut ca fiică-sa să fie găsită strangulată într-o ţară străină.

Veronica tace în continuare, deoarece conştientizează abia acum că nu a vorbit în cazurile în care ar fi trebuit s-o facă.

Ioana ROTARU