Reparaţii curente ale drumurilor în unele sate cahulene

Locuitorii satelor Andruşul de Jos şi Andruşul de Sus vor merge pe drumuri mai bune. Deşi şi-ar fi dorit drumuri noi, reparate la standarde europene, oamenii sunt mulţumiţi şi cu plombările care se fac în prezent, având în vedere că de mai bine de un deceniu drumurile satului respectiv nu au fost întreţinute corespunzător. Reparaţii mai ample au demarat în satul Andruşul de Jos, pe traseul R34, iar andruşenii sunt mulţumiţi pentru faptul că în urma reparaţiilor curente, întreprinse zilele acestea, drumul local va deveni în sfârşit practicabil.

Vasile Ghibuş, diriginte de şantier şi angajat al SA „Drumuri Cahul”, informează că plombările efectuate în urma turnării de bitum în gropile curăţate ar avea un termen de exploatare între trei şi cinci ani, dacă drumul va fi întreţinut constant.

„Dacă s-ar da în fiecare an materiale pentru reparaţii curente, lucrările pe care le efectuăm noi acum ar rezista mai mult timp, iar gropile nu ar reapărea din nou peste un an sau doi. Însă bani pentru întreţinerea drumurilor locale se dau cam rar, de aceea, acestea devin în multe locuri impracticabile. Partea bună a lucrurilor este că efectuăm lucrările pe vreme călduroasă, ceea ce va contribui semnificativ la sporirea calităţii reparaţiilor”.

La intrarea în localitatea Andruşul de Sus, executantul angajat plombează gropile care se cască în carosabil cu ajutorul unei tehnologii mai noi. Aici, gropile sunt spălate, curăţate şi apoi compactate cu mai multe straturi de piatră măruntă tasată cu compresorul şi impregnată cu un strat de emulsie specială, care ulterior să nu mai permită desprinderea pietrişului.

Gheorghe Pralea, primarul localităţii Andruşul de Jos, informează că, în prezent, în localitatea sa se desfăşoară lucrări în valoare de 299 de mii de lei, dintre care 292 de mii au fost alocate din fondul Consiliului Raional Cahul. Solicitat de „Gazeta de Sud” să vorbească despre modul în care a reuşit să obţină finanţarea de la Consiliul Raional Cahul, Gheorghe Pralea susţine că în asemenea cazuri depinde mult şi de modul în care este argumentată orice cerere înaintată consiliului raional.

Primarul declară că în asemenea chestiuni este esenţială răbdarea şi insistenţa. În acelaşi timp, edilul declară că, în calitate de conducător al localităţii, nu trebuie să stea cu mâinile încrucişate şi să aştepte finanţe „de sus”, dar să încerce să obţină finanţări şi din alte surse. „Cu bugetele pe care le au primăriile noastre nu putem face faţă problemelor de acest ordin”, conchide primarul.

Eugen Cebanu, şeful Direcţiei construcţii, gospodărie comunală şi drumuri, informează că, pentru anul 2013, Consiliul Raional Cahul a alocat aproximativ patru milioane de lei pentru repararea şi întreţinerea celor mai afectate porţiuni de drum ale raionului, în acest scop fiind contractat şi un credit. În perioada următoare vor fi efectuate lucrări la ieşirea sudică a oraşului Cahul, aflată într-o stare dezastruoasă, la intrarea în localităţile Baurci Moldoveni, Badicul Moldovenesc şi Larga Nouă.