Încă un teren de minifotbal în raionul Cimişlia

După ce, anterior, în raionul Cimişlia s-au dat în folosinţă, la Gura Galbenei şi în centrul raional, două terenuri cu gazon sintetic pentru a juca pe ele minifotbal, recent, un mic stadion de acelaşi fel a fost probat în satul Sagaidac. Această localitate are vechi tradiţii fotbalistice, echipele de aici devenind în repetate rânduri campioane ale raionului şi cucerind cupele Consiliului Raional Cimişlia.

Ziua de duminică, 4 august, s-a transformat într-o mare sărbătoare sportivă consacrată dării în folosinţă a terenului de dimensiuni reduse, el având gazon artificial. În deschiderea ceremoniei, primăriţa localităţii, Ioana Leorda, a ţinut să aducă cordiale mulţumiri consătenilor pentru susţinerea materială acordată, căci contribuţia satului Sagaidac la construirea acestui obiectiv sportiv a fost de 100 de mii de lei. Cu un ajutor bănesc de 50 de mii de lei a venit şi Consiliul Raional Cimişlia. Iar Federaţia Moldovenească de Fotbal a oferit gratuit gazonul sintetic, porţile şi gardul metalic din jurul terenului.

Dreptul de a tăia panglica de la intrarea pe terenul sportiv a fost oferit Ioanei Leorda, primăriţa localităţii Sagaidac, şi Nicoletei Pavlenco, elevă la Gimnaziul local, o talentată jucătoare de fotbal.

Competiţii peste competiţii

Precum era şi firesc, ziua în cauză a fost plină de întreceri la fotbal, proba preferată a băştinaşilor. Mai întâi, pe gazonul proaspăt şi-au făcut apariţia fetele din clasele a VII-IX-a. Două echipe, una de la Gura Galbenei, pregătită de Ana Vrabie, şi alta de la Sagaidac, antrenată de Victor Cobzac, au jucat două reprize a câte 15 minute fiecare. În pofida străduinţelor din ambele părţi, la pauză scorul încă nu era deschis. În a doua jumătate a partidei, oaspeţii au trecut în avantaj prin reuşita Dumitriţei Cernega, dar peste cinci minute, gazdele au egalat, autoarea golului fiind Nicoleta Pavlenco.

Şi fiindcă timpul regulamentar s-a încheiat cu scorul de 1:1, pentru a desemna învingătoarea, s-a recurs la lovituri de departajare. Mai norocoase s-au dovedit a fi fotbalistele de la Gura Galbenei, care au câştigat cu scorul general de 3:2.

Apoi a venit rândul să concureze băieţilor cu vârsta cuprinsă între 11 şi 13 ani. Şi meciul dintre discipolii lui Andrei Vrabie (Gura Galbenei) şi Victor Cobzac (Sagaidac) s-a terminat indecis – 1:1, dar lovituri de pedeapsă nu s-au mai aplicat, căci la întreceri mai participa o formaţie, a antrenorului Vasile Bejan de la Liceul teoretic „Mihai Eminescu” din oraşul Cimişlia. Aceasta de la urmă a reuşit să se impună în faţa colegilor de la Gura Galbenei cu scorul de 2:1 şi a jucat la egalitate (1:1) cu semenii de la Sagaidac.

S-a ajuns la apogeu atunci când în luptă s-au încadrat două echipe de veterani: din centrul raional şi din Sagaidac. Şi chiar dacă măiestria oaspeţilor a fost mai înaltă, ei reuşind să marcheze de 10 ori, iar gazdele au înscris numai două goluri, până la urmă a învins prietenia şi buna înţelegere, fotbaliştii părăsind terenul îmbrăţişaţi.

Cupe, medalii, diplome, mingi, dulciuri şi alte premii

Festivitatea de distingere a învingătorilor a durat destul de mult graţie numărului impunător de cupe, medalii, diplome, mingi, dulciuri şi alte premii. Recuperând o datorie, Asociaţia teritorială de fotbal Cimişlia a înmânat 10 mingi şi un complet de plase pentru porţi în valoare totală de 3500 de lei echipei masculine din satul Sagaidac, care a cucerit titlul de campioană a raionului la fotbal în anul precedent.

Toţi copiii care au participat la întreceri au fost distinşi. Astfel, fetele de la Gura Galbenei au primit, pentru locul întâi, o cupă, diplome şi medalii de gradele respective, dar şi dulciuri; cele de la Sagaidac au beneficiat, pentru locul doi, de o cupă, diplome şi medalii de gradele respective, precum şi de dulciuri. Drept cele mai bune jucătoare au fost recunoscute Dumitriţa Cernega şi Nicoleta Pavlenco.

Între băieţi locurile premiante au fost distribuite astfel: I – Cimişlia, II – Sagaidac, III – Gura Galbenei. Acestor formaţii li s-au înmânat cupe, diplome, medalii şi dulciuri.

La individual, premiile au revenit lui Victor Duca, elev la Liceul teoretic „Mihai Eminescu” din centrul raional (cel mai bun portar), lui Mihail Damian de la Sagaidac (cel mai bun fundaş) şi lui Andrei Curcan de la Gura Galbenei (cel mai bun atacant).

Două premii au revenit şi fotbaliştilor veterani. Este vorba de sagaidaceanul Nicolae Zamurcă – acesta continuă să joace fotbal şi la vârsta de 67 de ani, precum şi de cimişlianul Tudor Duca, el apropiindu-se de şaizeci de ani, dar rămânând un mare pasionat al jocului cu balonul rotund. Ambii au demonstrat, duminica trecută, o măiestrie de invidiat pe terenul cu gazon sintetic dat recent în folosinţă la Sagaidac, raionul Cimişlia.