Raionul Cimişlia va fi străbătut de drumul naţional Chişinău-Giurgiuleşti

Raionul Cimişlia va deveni, în următorii doi-trei ani, unul din beneficiarii noului drum naţional Chişinău-Giurgiuleşti, cu o lungime totală de circa 210 km. Lucrările de construcţie a porţiunii acestui drum, Porumbrei-Cimişlia, inclusiv a centurii în jurul oraşului, vor fi finanţate de Banca Europeană pentru Investiţii.

drum

Pentru moment, drumul există doar pe hârtie, aflându-se în stadiul de proiectare. Detaliile proiectului şi angajamentele părţilor implicate au fost discutate recent, în cadrul unei întruniri a reprezentanţilor Ministerului Transporturilor şi Gospodăriei Drumurilor cu primarii localităţilor pe teritoriul cărora este proiectat traseul.

Andrei Cuculescu, şeful Direcţiei dezvoltarea drumurilor de pe lângă Ministerul Transporturilor şi Gospodăriei Drumurilor, a adus la cunoştinţa factorilor de decizie locali şi raionali că se preconizează construcţia unui drum cu ocolirea localităţilor, în documentaţia de proiect fiind prevăzută şi ocolirea oraşului Cimişlia. Ceea ce ar însemna că Chişinău-Giurgiuleşti va fi un drum „expres”.

În perspectivă, acest traseu este proiectat până la Cimişlia, cu patru benzi de circulaţie. Iniţial vor exista două benzi, iar odată cu intensificarea traficului rutier, acest drum va fi suplimentat cu încă două benzi de circulaţie şi va fi construită o autostradă — Cimişlia–Chişinău.
În urma discuţiilor, s-a specificat că o problemă aparte în trasarea acestui drum naţional sunt căile de acces ale agricultorilor, terenurilor cărora vor fi străbătute de această arteră naţională. Proprietarii de terenuri cer asigurări că vor reuşi să-şi lucreze şi în continuare câmpurile fără a fi nevoiţi să înconjoare, pentru a ajunge la ele, zeci de kilometri.

Acest impediment a fost semnalat de mai mulţi primari care au purtat discuţii cu cetăţenii la temă. Unii au invocat necesitatea asigurării accesului locuitorilor din satele învecinate spre acest drum, a posibilităţii cât mai facile a tehnicii agricole de a ajunge spre câmpuri, în perioada recoltării.
Alţii au declarat că a fost pregătită deja documentaţia pentru exproprierea terenurilor de la cetăţeni şi că speră să nu întâmpine mari probleme la acest capitol. Bunăoară, Gheorghe Răileanu, primarul oraşului Cimişlia, a comunicat că a avut deja o întâlnire cu toţi cetăţenii care vor trebui să cedeze sau să vândă o parte din terenurile lor, dat fiind importanţa construcţiei acestui drum nou şi că oamenii s-au dovedit a fi înţelegători.

„Multora dintre ei chiar le-a părut bine că a apărut această posibilitate de a câştiga nişte bani. Ne vom strădui să fim cât mai corecţi şi convingători cu oamenii, explicându-le că legislaţia permite exproprierea bunurilor în interese naţionale”, a declarat Gheorghe Răileanu.
Proprietarii terenurilor cedate în folosul construcţiei sectorului de drum Porumbrei-Cimişlia, parte a drumului naţional Chişinău-Giurgiuleşti, vor fi recompensaţi cu circa 40 de mii de lei pentru un hectar destinat construcţiei.

Banca Europeană pentru Investiţii va aloca pentru construcţia acestui sector de drum un credit în valoare de 20 de milioane de euro.