Un dig de protecţie din Căuşeni s-a rupt

Un dig de protecţie a iazului din localitatea Zviozdocica, învecinată satului Opaci, s-a rupt în această dimineaţă, anunţă autorităţile. Este vorba de un lac de 22 de hectare. Membrii Comisiei pentru situaţii excepţionale s-au întrunit în şedinţă pentru a stabili măsurile ce urmează a fi luate în urma inundaţiilor.

dig

“Oamenii din satul Opaci nu sunt, deocamdată, evacuaţi pentru că bunurile lor sunt în continuare în case. Oamenii s-au cazat pe la rude şi vecini, în apropierea caselor lor. Un grup de specialişti urmează să evalueze gradul de deteriorare a caselor din localitate, iar ulterior, autorităţile vor decide dacă acestea vor fi reparate sau construite din nou”, a menţionat purtătoarea de cuvânt a premierului, Liliana Viţu-Eşanu.

Potrivit ultimelor date, 29 de case din satul Opaci, unde ieri s-a rupt digul de protecţie a iazului, au fost avariate, 100 de fântâni au fost afectate, opt din 12 poduri sunt distruse, iar drumurile rămân impracticabile. Autorităţile recomandă populaţiei să nu consume apa din fântânile afectate.
O echipă de medici a Centrului Naţional de Medicină Preventivă colectează păsările şi animalele moarte din sate pentru a preveni o eventuală izbucnire de epidemie. Premierul Iurie Leancă a semnat mai multe dispoziţii privind lichidarea consecinţelor inundaţiilor.

Leancă a semnat şi o dispoziţie prin care cere Ministerului de Interne să atenţioneze populaţia satelor care se află în zonele de risc, despre eventuale pericole legate de inundaţii. Premierul a mai dispus ca în caz de necesitate, în zonele afectate să fie dislocate trupe militare, pentru acordarea ajutorului.