Ion DELINSCHI: „O şcoală mai bună este o şcoală prietenoasă copilului”

În virtutea Strategiei de dezvoltare a reţelei instituţiilor de învăţământ din raionul Cimişlia pe termen mediu, 2013-2015, s-a decis ca, începând cu 1 septembrie 2013, şase gimnazii din raionul Cimişlia să fie reorganizate în şcoli primare-grădiniţe. Despre problemele cu care se confruntă domeniul educaţiei şi despre perspectivele acestuia am discutat cu Ion Delinschi, şeful Direcţiei raionale învăţământ Cimişlia.

— Dle Ion Delinschi, cum credeţi, care sunt efectele ce se pot produce în urma reorganizării, în anul de studii 2013-2014, a celor şase instituţii de învăţământ?

— Pe noi, lucrătorii din domeniul învăţământului, ne interesează mai mult calitatea studiilor decât capitalul economic. S-a constatat deja că în instituţiile cu un număr mic de elevi, cu 10-12 copii în clasă, calitatea cunoştinţelor este cu mult mai joasă decât în clasele numeroase. O şcoală mai bună, o şcoala prietenoasă copilului este acea şcoală unde se face carte, unde copiii capătă cunoştinţe temeinice. Acesta este scopul primordial pe care îl urmărim reorganizând sistemul învăţământului în raion.

— Care sunt cele şase instituţii care vor fi reorganizate în şcoli primare-grădiniţe în acest an?

— E vorba de gimnaziile din localităţile Cimişlia, Codreni, Topala, Ecaterinovca, Suric şi Ialpug. În anul de studii 2014-2015 vor mai fi reorganizate încă cinci instituţii, printre care gimnaziile Coştangalia, Ivanovca Nouă, Bogdanovca Veche, Albina şi Mereni. Clasele primare rămân să funcţioneze în toate localităţile. Școlile nu se lichidează, ci se reorganizează. Iar copiii din ciclul gimnazial vor fi transportaţi la şcoli de circumscripţie, funcţionarea cărora va fi aprobată prin decizia Consiliului Raional Cimişlia.

— Cum veţi convinge părinţii că optimizarea este spre binele copiilor lor?

— Deja organizăm întruniri cu părinţii. Recent, am desfăşurat o astfel de adunare la Ialpug. Am discutat calm cu ei şi le-am explicat multe lucruri. Le-am spus că elevii vor fi asiguraţi cu mijloace auto care îi vor transporta zilnic la instituţia de învăţământ din satul vecin Hârtop şi nu au de ce să-şi facă griji.
Practic, încă din luna februarie anul curent, am organizat astfel de adunări în fiecare colectiv pedagogic. Începând cu luna iunie 2012, am discutat perspectiva inevitabilă a reorganizării şi optimizării reţelei raionale de învăţământ cu primarii şi profesorii. Această reformă nu mai este o surpriză pentru nimeni, aşa că, în mod normal, ar trebui acceptată atât de pedagogi, cât şi de către părinţi.

— Ce va fi cu elevii? Cum vor fi transportaţi ei la şcolile de circumscripţie, mai ales în sezonul rece al anului ?

— Într-adevăr, există un risc de perturbare a procesului de învăţământ pe timp de iarna. S-ar putea să fie blocate provizoriu căile de acces spre şcolile de circumscripţie. Dar ţine de competenţa administraţiei publice locale, cât şi de competenţa noastră, să asigurăm accesul spre şcolile de circumscripţie. Elevii vor fi transportaţi cu mijloace auto închiriate. Am primit deja în dotare trei autobuze şcolare care transportă copiii la şcolile de circumscripţie şi avem stabilite şi aprobate câteva trasee, printre care Şcoala-internat cu profil sportiv Lipoveni – Gradişte, Gimnaziul Cimişlia – LT „Ion Creangă”, Ialpujeni – Şcoala de circumscripţie Javgur ş. a. Restul, cinci unităţi de transport, în prezent sunt închiriate. Începând cu 1 septembrie 2013, vor fi arendate suplimentar alte câteva unităţi de transport.

— Aţi menţionat că, an de an, tot mai puţini copii sunt în instituţiile de învăţământ. Cum credeţi, din ce cauză se întâmplă acest lucru?

— Doar timp de patru luni, de la 1 septembrie până la 31 decembrie anul trecut, din cauza migraţiei, contingentul de şcolari în instituţiile de profil raionale s-a micşorat cu 124 de copii. Dat fiind natalitatea scăzută, estimativ, către 1 septembrie 2013, ne aşteptăm că vom avea sub 5000 de copii, pe când în anul 2006-2007 în şcolile raionului învăţau 10540 de elevi. Această statistică tristă ne şi determină să recurgem la concentrarea copiilor în şcolile de circumscripţie.

Interviu realizat de Nina TROFIMENCO,
stagiară, studentă la USM