Decizie: „secera şi ciocanul” sunt legale pentru R. Moldova

Utilizarea simbolurilor PCRM „secera şi ciocanul” sunt legale. Hotărârea a fost luată marţi seara de către Curtea Constituţională (CC) şi este definitivă şi nu poate fi atacată. La hotărârea curţii există două opinii separate, cea a preşedintelui CC, Alexandru Tănase şi a judecătorului Igor Dolea.

secera ciocanul

Deputatul comunist Artur Reşetnicov a menţionat că legea privind interzicerea simbolurilor comunştilor contravine mai multor articole din Constituţia ţării. „Prin aceasta se urmăreşte scopul de lichidare a acestui partid (PCRM – n.n.). Astfel, aceste modificări vin în contradicţie cu principiile generale stabilite în Constituţie, care se referă la faptul că RM este stat democratic, iar respectarea principiilor de bază sunt garantate de stat”, a spus deputatul PCRM.
Amintim că Parlamentul a votat legea care prevede interzicerea simbolurilor „secera şi ciocanul” pe 12 iulie 2012. De asemenea, utilizarea simbolurilor comuniste prevedea sancţiuni şi contravenţii. Ulterior, în luna septembrie, PCRM a contestat legea la Curtea Constituţională.

Precizăm că, după depunerea sesizării, CC s-a adresat la Comisia de la Veneţia asupra subiectului dat. Aceasta din urmă a declarat că decizia Parlamentului de la Chişinău, privind interzicerea simbolurilor comuniste secera şi ciocanul, contravine Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.