Înfrăţirea localităţilor Satul Nou şi Podenii Noi

Încă o localitate din raionul Cimişlia – Satul Nou – a încheiat un acord de înfrăţire cu comuna Podenii Noi din judeţul Prahova.

Satul Nou  555_3116_10

Protocolul de colaborare a fost semnat într-un cadru festiv, de hramul localităţii moldovene, prăznuit de localnici în ziua de 22 mai, de Sfântul Ierarh Nicolae.

Miercuri, 22 mai, o delegaţie română din care au făcut parte primarul comunei Podenii Noi din judeţul Prahova, Mihai Aleonte, şi consilierul judeţean Rareş Enescu, a trecut pragul primăriei Satul Nou din raionul Cimişlia. Pe lângă faptul că şi-au anunţat prezenţa în calitate de oaspeţi onoraţi la sărbătoarea excepţională prilejuită de hramul localităţii moldovene, oficialii români au mai avut o misiune specială – de a semna un Acord de înfrăţire în ideea unei colaborări reciproc avantajoase şi susţineri bilaterale.

Tatiana Badan, primarul localităţii vecine Selemet, președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova, nu a putut să nu participe la un eveniment atât de important. Dumneaei i-a felicitat pe băştinaşi pentru încă un an rodnic pe care Satul Nou îl înscrie pe răbojul existenţei sale. Menţionând că hramul este nu numai o ocazie de a primi oaspeţi, dar şi un prilej de a face bilanţul unor realizări, a pune în valoare oamenii cărora acestea se datorează, Tatiana Badan a îndemnat localnicii să fie în continuare uniţi şi mândri că au un primar activ, care pune foarte mult suflet în ceea ce face.

„Vă felicit din suflet şi pentru această înfrăţire care se produce în linie tot mai intens în ultimul timp în localităţile raionului Cimişlia, sub patronajul preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cozma. Aceste legături de sânge la care am revenit în mod firesc ne marchează existenţa şi ne ajută să nu ne abatem din drumul nostru spre Europa unită”, a menționat Tatiana Badan.

Apropierea localităţilor din România şi Moldova

Cu puţin înainte de producerea momentului solemn de semnare propriu-zisă a Acordului de înfrăţire, primarul comunei Podenii Noi, Mihai Aleonte, a salutat pe reprezentanţii administraţiei publice din Satul Nou şi pe băştinaşi, pentru care sala casei de cultură din localitate devenise neîncăpătoare. Dânsul i-a asigurat de sprijinul său în vederea dezvoltării între părţi a relaţiilor de colaborare şi schimburi economice, culturale, educaţionale şi sociale.

„Am venit la Satul Nou la îndemnul dlui Mircea Cozma şi vreau să declar că nu am rămas dezamăgit. Sunt surprins de căldura cu care am fost primit şi m-am simţit ca acasă. În mod deosebit, vreau să vă mulţumesc pentru deschiderea pe care o aveţi faţă de colaborarea între judeţul nostru şi raionul Cimişlia şi doresc să vă asigur de susţinerea instituţiei pe care o reprezint în acţiunile ce vor fi derulate prin acest proiect european, care dă posibilitatea de a definitiva înţelegeri între localităţi prahovene şi cele cimişliene”, a declarat primarul comunei Podenii Noi din judeţul Prahova.

Cooperare transfrontalieră

„Este păcat să nu valorificăm potenţialul nostru de cooperare, care este unul imens, datorită lucrurilor care ne unesc, şi anume limba, cultura şi istoria comună. Dar pe lângă aceste lucruri spirituale care ne unesc, trebuie să mai fim uniţi şi de schimburile comerciale, şi nu în ultimul rând de schimburile interumane”, a specificat Mihai Aleonte, anunţând drept un prim pas al său în realizarea prevederilor Acordului de înfrăţire organizarea unei vacanţe pentru circa 40 de copii din Satul Nou în taberele de odihnă din România.

Şi pentru că la hram nu se vine cu mâna goală, noii prieteni ai localităţii Satul Nou au oferit în dar administraţiei publice locale un laptop, iar bibliotecii săteşti — un lot de carte românească.

După semnarea acordului de înfrăţire, Natalia Chistol, primarul localităţii Satul Nou, a declarat că se simte fericită, datorită împlinirii unui vis mai vechi al ei. „Suntem fraţi şi trebuie să ne cunoaştem şi să trăim ca fraţii”, a specificat doamna primar mulţumind concetăţenilor şi colegilor din cadrul CALM şi Consiliului Raional Cimişlia pentru susţinere şi cooperare în realizarea mai multor proiecte sociale în comunitatea pe care o reprezintă.

Cea mai mare bogăţie a satului sunt oamenii

Primarul de Satul Nou a mulţumit localnicilor pentru implicare şi participare la diferite acţiuni comunitare, distingându-i pe cei mai activi cetăţeni ai satului cu diplome de merit. Din lista celor apreciaţi de autorităţi au făcut parte şi elevi ai gimnaziului „Tudor Strişcă” din localitate, care reconfirmă an de an bunul nume al legendarului lor consătean, ocupând locuri de frunte la diferite concursuri raionale, naţionale şi internaţionale.

În baza Acordului de colaborare semnat la 22 mai între Satul Nou, Republica Moldova, şi Podenii Noi, România, autorităţile administraţiilor publice locale ale localităţilor care s-au înfrăţit vor avea posibilitatea să beneficieze de schimb de informaţii şi experienţă reciproc avantajoase pe diverse domenii comune de activitate, cum ar fi: administraţie publică locală, educaţie, cultură, comerţ, industrie, agricultură, protecţia mediului, medicină, turism, sport şi altele.

Totodată, autorităţile administraţiilor publice locale vor putea participa la expoziţii şi târguri organizate în localităţile lor, la hramurile localităţilor, în cadrul cărora pot conveni acţiuni de cooperare şi schimburi reciproce.

De asemenea, acordurile de înfrăţire şi prietenie încheiate vor facilita demararea anumitor proiecte europene comune pe segmentul transfrontalier România, Ucraina, Republica Moldova.