Cadouri din Irlanda pentru câteva cupluri din Moldova

Sărbătoare de suflet pentru câteva familii din Cimişlia, organizată cu sprijinul irlandezilor. Însufleţiţi de o moldoveancă din partea locului, plecată la muncă peste hotare, irlandezii s-au arătat dispuşi să ajute în mod dezinteresat mamele şi copiii din Republica Moldova, adunând pentru ei hăinuţe purtate şi nou-nouţe, jucării şi dulciuri.

cadouri din irlanda

Potrivit Svetlanei Moroz, specialistă în planificarea familiei la Centrul Medicilor de Familie Cimişlia, iniţiativa de a veni în sprijinul familiilor tinere şi al copiilor care cresc şi sunt educaţi în cadrul acestora, a venit din partea unei foste angajate a CMF Cimişlia, a asistentei medicale Eudochia Codreanu.

Aflată de mulţi ani în Irlanda, Eudochia Codreanu s-a împrietenit cu câţiva dintre băştinaşi. Dat fiind faptul că aceştia trăiesc aşa încât vor şi îi pot ajuta şi pe alţii, s-a gândit că ar fi bine să întreprindă împreună cu noii ei prieteni nişte acţiuni de caritate.

„Chiar dacă aceste ajutoare nu vor rezolva nici pe de parte problema sărăciei existentă în Moldova, ele totuşi ar uşura într-o măsură oarecare viaţa unor părinţi care cu mare greu se descurcă astăzi să crească câte doi sau trei copii. Or, să primeşti cadouri oferite din inimă este întotdeauna plăcut”, s-a gândit cimişlianca şi a adunat patru cutii de haine pentru copii, de la nou-născuţi până la 6 ani, două cutii de dulciuri şi una de jucării. Le-a expediat acasă şi şi-a exprimat dorinţa ca aceste colete să le fie oferite mamelor şi copiilor.

În prealabil, voluntarii CSPT „Tineri pentru Tineri” au selectat hainele pe categorii de vârstă şi le-au ambalat frumos, împreună cu dulciurile şi jucăriile, în pungi. După aceea, tot ei s-au aflat printre cei care au împărţit aceste donaţii trimise moldovenilor de irlandezi în semn de prietenie şi ajutor.

Ludmila Capcelea, directorul CM Cimişlia, a salutat iniţiativa fostei colege, considerând-o drept una demnă de laudă şi admiraţie, exprimându-şi totodată bucuria în legătură cu faptul că asistenţa medicală primară este întotdeauna alături şi gata să sprijine familiile care au nevoie de ajutor.

Vicedirectorul CMF Cimişlia, Greta Pleşca, a profitat de ocazie şi a informat asistenţa despre campania „O casă fără pericole”, aflată în plină desfăşurare în toată ţara, inclusiv la Cimişlia. Doctoriţa a împărţit broşuri promoţionale şi a adus la cunoştinţa celor prezenţi că respectiva campanie de informare vizează trei tipuri de accidentări ale copiilor cu vârsta de până la cinci ani: intoxicaţii, arsuri şi opărituri, sufocare cu un corp străin, îndemnându-i pe părinţi să fie responsabili, să se îngrijească de sănătatea copiilor lor şi să-i protejeze de aceste pericole.

În final, după ce au discutat într-o atmosferă degajată despre ce înseamnă familia şi cât de actuală este ea astăzi ca valoare, invitaţii au mulţumit gazdelor pentru sărbătoarea organizată. Iar gazdele, la rândul lor, au promis să transmită în Irlanda, Eudochiei Codreanu, dar şi cetăţenilor acestei îndepărtate ţări, emoţiile de bucurie şi fericire trăite de copilaşii din Cimişlia şi de mamele lor, precum şi sincerele lor mulţumiri.