Președinta raionului Leova dansează hora. Vezi aici ce a facut-o sa iasă din birou și să joace de mama focului VIDEO

Câteva sute de leoveni s-au adunat în centrul orașului și au încins o horă mare. printre cei care au ieșit la dans a fost și Efrosinia Grețu, președinta raionului Leova. Astfel a demarat proiectul ”Primăvara raioanelor moldovene”, cu genericul „Cultură, tradiţii, obiceiuri”. La evenimentul de la Leova a fost prezentă o delegaţie din România, şi anume din oraşul Boldeşti-Scăieni, judeţul Prahova. Printre oaspeţii de onoare au mai fost Andrei Buzatu, director executiv UCRM, Gheorghe Focşa, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Vasile Buzu, preşedintele raionului Ştefan Vodă etc.

leova

Secţia cultură şi turism a Consiliului Raional Leova a organizat în centrul oraşului un spectacol inedit de prezentare a portului popular. Reprezentanţi din majoritatea satelor din raion au defilat în costume naţionale autentice, prezentând şi câte un mini-spectacol de dans şi cântec popular.

Punţi culturale şi spirituale

Efrosinia Greţu, preşedintele raionului Leova, a mulţumit oaspeţilor pentru că au dat curs invitaţiei, dar şi celor de pe loc care au pus umărul la organizarea evenimentului. Efrosinia Greţu a făcut o scurtă descriere a raionului pentru oaspeţi, dar şi pentru localnicii curioşi. „Raionul nostru are 53,8 mii de locuitori. Avem 39 de localităţi, 25 de primării. În raionul Leova, principalele ramuri de activitate sunt agricultura, industria prelucrătoare a materiei prime, comerţul, prestarea de servicii, transporturile şi telecomunicaţiile. Avem înregistraţi 11969 de agenţi economici, cea mai mare pondere având-o gospodăriile ţărăneşti. Peste 650 sunt întreprinderi individuale şi 255 de societăţi cu răspundere limitată. Avem 28 de case şi cămine culturale, 36 de biblioteci, o şcoală de arte cu trei filiale pe teritoriul raionului, patru muzee, 14 colective cu Titlul model. Consiliul Raional Leova are semnate acorduri de parteneriat şi de colaborare cu consiliile judeţene Prahova şi Vaslui şi cu Comitetul Executiv al unei regiuni din Belarus. De asemenea, avem semnat acord de parteneriat cu Euroregiunea Siret-Prut-Nistru şi cu Regiunea de Dezvoltare Sud. Avem opt acorduri cu organizaţii neguvernamentale din străinătate care au reprezentanţă la Chişinău. Împreună cu ei, sprijinim sectorul social din raionul nostru”, a ţinut să menţioneze Efrosinia Greţu.

Deputatul Gheorghe Focşa, emoţionat de spectacolul prezentat la Leova, a menţionat că „toţi cei care activează în domeniul culturii au un suflet mare şi bogat şi că arată că noi, moldovenii, suntem un popor european. Sper că în viitorul apropiat vom descentraliza puterea centrală şi autorităţile de primul nivel vor fi pilonii statului, aşa cum este în statele membre ale Uniunii Europene”.

Primarul de Leova, Eugen Buragă, şi-a exprimat convingerea că în anii următori la festival vor participa mai multe ansambluri folclorice, care vor avea un program şi mai bogat. „Cu câţiva ani în urmă, colectivele model nu aveau costume. Astăzi însă membrii acestora au apărut în faţa noastră în toată splendoarea”, a spus edilul.

Camelia Stroe-Popescu, care făcea parte din delegaţia judeţului Prahova, a spus că pentru ea este o onoare să participe la acest eveniment. „La dumneavoastră mă simt printre români. Găsesc aceeaşi ospitalitate de care dăm dovadă şi noi când ne veniţi în ospeţie. Astăzi nu este doar „Primăvara raioanelor moldovene”, ci primăvara sufletelor de români şi de alte naţionalităţi prezente astăzi aici”, a adăugat emoţionată Camelia Stroe-Popescu.

În curând, un nou proiect cultural finanţat de Bucureşti

Andrei Hâncu, consilier tehnic în cadrul Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, a venit cu un mesaj de salut din partea domnului Cristian Mihai Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi şi preşedintele Euroregiunii Siret-Prut-Nistru. „Adresăm sincere felicitări Consiliului Raional Leova pentru organizarea acţiunii frumoase de promovare a culturii, tradiţiilor şi obiceiurilor locale. Avem plăcerea să vă anunţăm despre implementarea în curând a unui nou proiect, „Management cultural, cadru pentru păstrarea valorilor tradiţionale române în Republica Moldova”, finanţat de către Departamentul politici pentru relaţiile cu românii de pretutindeni”, se menţiona în cuvântul de felicitare.

După încheierea părţii oficiale, toţi cei prezenţi la eveniment au admirat expoziţiile meşterilor populari şi au gustat din bucate naţionale. Apoi, au participat la Festivalul-concurs de creaţie populară a colectivelor folclorice din raion, cu genericul ,,Moştenit-am din bătrâni”.

De asemenea, a fost jucată şi o horă ca la Leova, în care s-au încins câteva sute de oameni. Oaspeţii au prins repede paşii dansului de-ţi părea că sunt leoveni get-beget.