La Casa-muzeu „Alexei Mateevici”, se va ajunge mai ușor

Visul locuitorilor satului Zaim din raionul Căuşeni de a avea un drum de acces spre casa în care a locuit consăteanul lor cu nume de legendă, preotul şi poetul Alexei Mateevici, este pe ultima sută de metri de a fi împlinit.

zaim_3051_10

Recent, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Agenţia de Dezvoltare Regională Sud în comun cu primăria comunei Zaim au organizat festivitatea de lansare a proiectului ,,Drum de acces spre muzeul memorial ,,Alexei Mateevici” din satul Zaim”. La festivitate au fost prezenţi Veaceslav Guţuţui, viceministru al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Sergiu Gogu, vicepreşedinte al raionului Căuşeni, Maria Culeşov, directorul ADR Sud, primarul satului Zaim, Ion Veste ş. a.

Proiectul, selectat în urma celui de-al doilea apel de proiecte, se înscrie în priorităţile Strategiei Naţionale de Dezvoltare Regională şi ale Strategiei de Dezvoltare a Regiunii de Sud. Acesta este finanțat în proporție de 90 la sută din banii Fondului Național de Dezvoltare Regională și 10 la sută din contribuția primăriei comunei Zaim.

Un proiect de aproape două milioane de lei

Proiectul, costul total al căruia este de circa 1 milion 800 de mii de lei, prevede realizarea lucrărilor de construcţie a 330 de metri de drum asfaltat. Scopul proiectului rezidă în oferirea oportunităţilor reale de înscriere a satului Zaim în special şi a comunităţilor din Regiunea de Dezvoltare Sud în general în circuitul turistic naţional şi internaţional.

La deschiderea ceremoniei de lansare a proiectului, viceministrul Dezvoltării regionale şi a Construcţiilor, Veaceslav Guţuţui, i-a felicitat pe locuitorii din Zaim pentru această realizare ambiţioasă, exprimându-şi speranţa că investiţia făcută de autorităţile centrale în infrastructură va impulsiona nu doar dezvoltarea nemijlocită a edificiului casei-muzeu, ci şi a comunităţii în întregime.

,,Comuna Zaim este unică în felul ei pentru faptul că a dat poporului român o mare personalitate culturală. Localitatea a reușit să păstreze memoria vie a celui care a fost Alexei Mateevici prin conservarea a tot ceea ce a lăsat în urmă marele poet basarabean, autorul imnului Republicii Moldova, „Limba Noastră”. Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a susținut și susține inițiativele menite să stimuleze interesul pentru patrimoniul cultural. Proiectul care se lansează astăzi la Zaim este important nu atât ca investiție financiară, cât ca valoare spirituală şi necesită eforturi consolidate. Urez succes tuturor celor implicați în realizarea acestui obiectiv și fie ca turiștii să nu întârzie să vină”, a declarat Veaceslav Guțuțui.

Directorul ADR Sud, Maria Culeșov, a specificat că astfel de proiecte ne ajută să ne cunoaștem cu adevărat cultura: ,,Sunt o mulțime de locuri cu valoare spirituală în Regiunea de Sud, despre care nu știm sau știm foarte puțin. Astfel de proiecte ne reamintesc de importanța conservării și a promovării obiectivelor turistice și ne ajută să devenim mai responsabili și mai activi”.

„Sunteţi primii cu care a demarat, în anul curent, procesul de implementare a proiectelor în Regiunea de Sud şi sper să fie un început de bun augur. Cred în acest lucru, cu atât mai mult cu cât am văzut în raionul Căuşeni conlucrare şi cooperare între autorităţi şi o nestăvilită dorinţă comună de a schimba lucrurile în bine. Totodată, mă bucură şi faptul că localnicii vor avea acces pe acest drum spre biserică, aceasta împlinind 200 de ani de la înfiinţare, precum şi spre şcoală”, a menţionat Maria Culeşov. Dânsa i-a felicitat pe localnici şi i-a îndemnat să contribuie cu toţii la ducerea la bun sfârşit a lucrărilor.

Semnificaţia spirituală, mult mai importantă decât valoarea financiară

Vicepreşedintele raionului Căuşeni, Sergiu Gogu, a mulţumit celor care au venit cu ideea, în special lui Ion Găină, directorului Casei-muzeu „Alexei Mateevici”, dnei Vera Ciuchitu, specialist în elaborarea proiectelor la Consiliul Raional Căuşeni, echipei de implementare, colegilor de la ADR Sud, de la minister. „Este al doilea proiect în curs de implementare în raionul Căuşeni, primul fiind unul inedit, de anvergură, şi vizând construcţia Centrului regional de tineret. Ţin să aduc sincere mulţumiri, în numele administraţiei publice locale, celor care au pus umărul la crearea acestor oportunităţi pentru raionul Căuşeni”, a specificat Sergiu Gogu.

Ion Găină, directorul Casei-muzeu „Alexei Mateevici”, a punctat că anul 2013 este unul cu atât mai semnificativ pentru localnici, cu cât se împlinesc 125 de ani de la naşterea marelui rapsod al limbii române şi 25 de ani de când a fost fondată casa-muzeu care poartă numele lui Alexei Mateevici.

În urma implementării proiectului, localitatea Zaim va beneficia de un șir de avantaje, printre care: facilitarea deplasării turiştilor pe traseul R 26 Tiraspol – Cimişlia spre Casa-muzeu ,,Alexei Mateevici”, amenajarea unei parcări în preajmă, care va asigura accesul liber al turiştilor şi delegaţiilor oficiale la muzeu, securitatea transportului. Totodată, iluminarea străzii pe această porţiune va crea condiţii de deplasare către casa-muzeu a vizitatorilor în orice timp.

Primarul comunei Zaim, Ion Veste, a mulțumit consiliului raional şi tuturor celor prezenți pentru sprijinul acordat şi a exprimat încrederea că favorizarea accesului liber al vizitatorilor va spori şi mai mult încrederea populaţiei şi a investitorilor în potenţialul Casei-muzeu de la Zaim şi va îmbunătăţi, totodată, imaginea respectivului obiectiv turistic, dar şi a regiunii în întregime.