Prutul „e tot mai aproape” de satele din raionul Leova

Locuitorii comunei Hănăsenii Noi din raionul Leova vor avea, în sfârşit, apă potabilă în regim nonstop. Marți, 2 aprilie curent, ministrul mediului, Gheorghe Șalaru, a avut o întrunire cu beneficiari ai proiectelor aprobate spre finanțare din Fondul Ecologic Național, printre care s-a aflat şi Efrosina Greţu, preşedinte al raionului Leova.

leova

Ministrul mediului a semnat contractele de cofinanțare din Fondul Ecologic Național a proiectelor din domeniul aprovizionării cu apă, canalizării și epurării apelor uzate, gestionării deșeurilor, reparației și consolidării digurilor de protecție ș.a.

Ministrul Gheorghe Șalaru a menționat rolul autorităților publice locale atât în realizarea și monitorizarea proiectelor, cât și în asigurarea durabilității lor. Şi beneficiarii au subliniat, la rândul lor, importanța suportului financiar acordat din Fondul Ecologic Național pentru dezvoltarea localităților și creșterea nivelului de trai al populației.

Proiectul „Construcţia apeductului magistral Leova – Hănăsenii Noi, Filipeni – Romanovca, raionul Leova”, este printre cele mai reprezentative.

„A fost oferit un grant în valoare de peste trei milioane 73 de lei pentru realizarea proiectului dat. După semnarea contractului urmează să organizăm un tender pentru desemnarea antreprenorului care va efectua lucrările”, a declarat Efrosinia Greţu, preşedintele raionului Leova.

Din banii oferiţi de Fondul Ecologic va fi construită reţeaua magistrală, iar reţeaua de apeduct din interiorul localităţii este finanţată din alte fonduri, dar mai contribuie primăria şi oamenii din sat.

Primarul de la Hănăsenii Noi, Gheorghe Munteanu, este conştient de faptul că proiectul nu ar fi putut fi realizat fără susținerea conducerii raionul Leova şi a autorităţilor centrale. „Oamenii sunt nerăbdători să aibă apă potabilă. Problemele la noi au apărut după ce în ani 60 pe pământurile noastre au fost folosite îngrăşăminte minerale în exces din cauza utilizării în agricultură a sistemului de irigare. Acum, practic nu avem fântâni din care am putea lua apă. Oamenii o consumă chiar şi aşa şi se îmbolnăvesc”, s-a plâns edilul localităţii.

Efrosinia Greţu a menţionat că graţie branșării la conducta de apă potabilă va putea fi redeschisă tabăra de vară pentru copii. „Din păcate, în raionul Leova nu funcţionează nicio tabără şi ne vine foarte greu. Odihna de vară o organizăm pe ture în diferite tabere din republică. Dorim să avem tabără noastră”, a menţionat Efrosinia Greţu.

Când va fi finalizat proiectul grandios de aprovizionare cu apă potabilă din râul Prut a locuitorii din raioanele Leova, Cimişlia şi Basarabeasca, apeductul de la Hănăsenii Noi va fi branșat la această magistrală. Autorităţile deja au semnat memorandumul de aprovizionare cu apă potabilă din râul Prut a acestor trei raioane.

Autorităţile susţin că, graţie construcţiei acestui apeduct, peste 150 de mii de locuitori vor putea consuma apă potabilă din râul Prut.