Alegerile anticipate, aproape inevitabile Astăzi, preşedintele ţării urma să anunţe candidatura pentru funcţia de premier, dar…

… la ultimele discuţii cu fracţiunile parlamentare Nicolae Timofti ar fi fost îndemnat de liderii politici să nu se grăbească. Cel puţin asta a dat de înţeles jurnaliştilor. Între timp, tot mai mult se discută despre scenariul alegerilor anticipate, chiar dacă nimeni nu le doreşte.

3edit

Premier, dar nu în orice condiţii

Până acum, doar PLDM şi-a înaintat candidatul. În acelaşi timp, liderul liberal-democraţilor anunţă însă că nu va accepta să fie prim-ministru dacă va fi limitat în acţiuni. În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Vlad Filat a spus următoarele: „Eu nu voi accepta să fiu prim-ministru în orice condiţie sau în condiţii impuse, care să ducă la paralizarea activităţii primului ministru sau a Guvernului”. El nu crede nici în viitorul unui Guvern tehnocrat. „Perspectiva este egală cu zero. Pentru că niciun partid, care nu-şi asumă direct, prin reprezentanţii săi, actul de guvernare, nu va acoperi, prin vot în Parlament, deciziile care presupun complicaţii electorale”, a menţionat Vlad Filat.

Preşedintele, îngrijorat? Liderii AIE nu s-au înţeles

Consultările politice de miercuri n-au adus nimic nou. Mai mult decât atât, se pare că imposibilitatea găsirii unui compromis pentru evitarea alegerilor anticipate îl îngrijorează pe preşedintele ţării. Cel puţin aceasta reiese din declaraţiile liderilor politici făcute pentru presă. „Preşedintele aşteaptă garanţia că această candidatură va fi susţinută de către Parlament. Domnul Timofti este îngrijorat că unele procese politice ar putea duce la alegeri anticipate, care ar fi nocive pentru ţara noastră”, a declarat liberal-democrat Valeriu Streleţ. De data aceasta, şi democraţii au ieşit mai pesimişti de la discuţii. „Situaţia de azi demonstrează că nu avem o poziţie consensuală în privinţa înaintării unei candidaturi la funcţia de prim-ministru. În aceste condiţii PD nu va vota nicio candidatură, fie că este vorba de dl Filat sau altcineva”, a declarat Marian Lupu. Iar liberalii i-au cerut şefului statului să numească un premier interimar. „Sunt două hotărâri ale Curţii Constituţionale care preăd că în cazul demiterii Guvernului, preşedintele ţării desemnează un prim-ministru interimar. Tot ce a semnat până acum Vlad Filat este ilegal”, a declarat Mihai Ghimpu. În replică, Nicolae Timofti spune că liberalul nu are dreptate.

„Crearea AIE-3 este cel mai bun scenariu”

Situaţia critică din politica moldovenească, dar şi declaraţiile categorice ale liderilor politici îi face pe analişti să fie pesimişti în ceea ce priveşte ieşirea din criză. Asta chiar dacă există mai multe astfel de variante. În cadrul unei dezbateri, organizate de agenţia Info-Prim Neo, analistul politic Corneliu Ciurea a menţionat că cel mai bun scenariu pentru formarea noului Guvern este crearea AIE-3, cu un alt prim-ministru, dar care să reprezinte PLDM. El spune că acesta este cel mai plauzibil scenariu, doar că este puţin probabil, în urma tuturor declaraţiilor făcute deja. Şi Anatol Ţăranu crede că formula cea mai reuşită este un nou Guvern al noii alianţe, dar cu Vlad Filat la conducere, dar spune că aceasta ar putea suferi eşec din cauza poziţiei intransigente ocupată de liderul PL, Mihai Ghimpu.