Vlad Filat a promis să acorde raionului Cimişlia o atenţie mai mare

Premierul în exerciţiu a recunoscut că Cimişlia a fost de-a lungul timpului nedreptăţită.

filat cimislia

Pe 22 martie, premierul în exerciţiu Vlad Filat a vizitat mai multe întreprinderi din raionul la Cimişlia. În mare parte, înaltul demnitar s-a arătat impresionat de activitatea acestora, declarând că asemenea întreprinderi precum cele din Cimișlia contribuie la sporirea concurenţei în economia naţională, la îmbunătăţirea calităţii producţiei autohtone şi la creşterea competitivităţii acesteia pe piaţa Uniunii Europene.

Totodată, premierul a remarcat calitatea proastă a drumurilor în regiune, recunoscând că raionul Cimişlia a fost de-a lungul timpului nedreptăţit şi ocolit de proiecte şi investiţii. Potrivit demnitarului, lucrul acesta poate fi văzut cu ochiul liber atât la nivel de infrastructură, cât şi la nivel de activitate economică.

Vlad Filat şi-a început vizita de lucru în raionul Cimişlia la fabrica de mobilă SRL „Rumobi-Prestigiu”. Aici, premierul a luat cunoştinţă de condiţiile de activitate, a vizitat hala de producere şi a discutat cu muncitorii.

Directorul SRL „Rumobi-Prestigiu”, Vasile Rusu, l-a informat pe Vlad Filat despre procesul de producţie, oferind detalii legate de specificul şi organizarea acestuia. Potrivit omului de afaceri, compania dispune de personal bine instruit, de spaţii mari dotate adecvat pentru depozitarea materialelor, a semifabricatelor şi produselor finite. O atenţie deosebită este acordată lucrului cu clienţii. Este, de asemenea, dezvoltată logistica livrărilor, a transportului, serviciilor de marketing. În mare parte, producţia corespunde cerinţelor Uniunii Europene. În anul curent, compania planifică deschiderea unui magazin specializat pe lângă întreprindere, unde mobila va fi comercializată la un preţ mai avantajos. Vasile Rusu s-a referit şi la planurile de viitor ale companiei, menţionând că aceasta preconizează să-şi extindă activitatea.

În context, Vlad Filat a menţionat că Guvernul depune eforturi pentru crearea condiţiilor adecvate pentru mediul de afaceri, inclusiv la capitolul finanţare. Iar facilitarea accesului la finanţare reprezintă unul din obiectivele principale ale dezvoltării strategice a ţării pentru următorii opt ani.

BECK din Cimişlia: 99% din producţie pentru export

Ulterior, prim-ministrul în exerciţiu a vizitat compania moldo-elveţiană „Beck” din oraşul Cimişlia, care produce remorci şi semiremorci. Directorul companiei, Andrei Mândru, a făcut o prezentare succintă a întreprinderii, precizând că aceasta a fost fondată în anul 2006 de către un investitor elveţian, Marcus Beck, care a dotat întreprinderea cu utilaj performant şi a asigurat instruirea personalului la nivelul cerinţelor europene. Astfel, întreprinderea produce remorci de calitate europeană, 99% din producţie fiind destinată exportului peste hotare, inclusiv în Germania, Italia şi Elveţia.

Andrei Mândru a mai menţionat că întreprinderea pe care o conduce este flexibilă şi mai adaptată la cerinţele pieţei şi îşi perfecţionează continuu activitatea, pentru a corespunde standardelor internaţionale şi tendinţelor de dezvoltare în domeniu. Din anul curent, aceasta intenţionează să producă marfă şi pentru piaţa autohtonă.

În aceeaşi zi, însoţit de Maxim Colţa, preşedintele raionului Cimişlia, şi de vicepreşedinţii Gheorghe Netedu şi Sergiu Surugiu, Vlad Filat a vizitat SRL „Agrovalion” din satul Cenac și fabrica avicolă „Intervestcom” din orașul Cimișlia.

Directorul „Agrovalion”, Valentin Negru, l-a familiarizat pe prim-ministru cu activitatea întreprinderii şi i-a prezentat tehnica din dotare. Antreprenorul a menţionat că întreprinderea pe care o conduce se ocupă de importul de tehnică din Franţa, Cehia, Brazilia, oferind ulterior gospodăriilor agricole servicii de irigare şi recoltare a culturilor, precum şi ajutor tehnic specializat la cultivarea culturilor de câmp.

Încurajând eforturile fermierului cimişlian, Vlad Filat a punctat necesitatea elaborării unor proiecte investiţionale în vederea utilizării tehnologiilor noi în agricultură pentru a spori productivitatea în sectorul agrar.

Sunt necesare proiecte investiţionale în tehnică agricolă modernă

La complexul avicol SRL „Intervestcom”, Vlad Filat a vizitat două hale de producere a ouălor de consum, precum şi o serie de construcţii auxiliare. Premierul în exerciţiu s-a interesat de capacitatea de producere a întreprinderii. Ion Creţu, directorul „Intervestcom”, a menţionat că fabrica activează de cinci ani şi are o productivitate de 30 de milioane de ouă pe an, tehnica utilizată aici fiind importată din Germania.

Prim-ministrul în exerciţiu s-a arătat impresionat de activitatea întreprinderii avicole de la Cimişlia şi a menţionat că aceasta poate servi drept exemplu pentru alţi agenţi economici din ţară, care activează în ramura respectivă.

Premierul a menţionat importanţa menţinerii acestei dinamici şi a subliniat că asemenea întreprinderi, precum cele din Cimișlia, contribuie la sporirea concurenţei în economia naţională, fapt care duce, în consecinţă, la îmbunătăţirea calităţii producţiei autohtone.

„Acest lucru este important, în special, în contextul procesului de integrare europeană a ţării noastre, care necesită inclusiv alinierea la standardele europene pentru a fi competitivi pe piaţa UE”, a specificat Vlad Filat.

Premierul în exerciţiu a recunoscut că investiţiile au ocolit ani la rând raionul Cimişlia, acesta fiind nedreptăţit de autorităţile centrale.

În cea de-a doua parte a vizitei sale, Vlad Filat a avut o întrevedere cu autorităţile administraţiei publice locale de ambele niveluri, cu şefii serviciilor desconcentrate în teritoriu, cu reprezentanţii businessului mic şi mijlociu şi cu simpli cetăţeni. În cadrul acesteia au fost discutate mai multe proiecte de modernizare a infrastructurii şi a instituţiilor de menire socială din regiune şi activităţile investiţionale în raionul Cimişlia.

Din start, prim-ministrul în exerciţiu i-a felicitat pe cimişlieni pentru faptul că au reuşit să depăşească situaţia care vizează alegerea preşedintelui raionului, spunând, mai în glumă, mai în serios, că în acest sens Cimişlia ar putea fi un exemplu de depăşire a crizei politice care mai persistă la ora actuală în Republica Moldova. De asemenea, Filat şi-a exprimat gratitudinea sa faţă de localnici pentru faptul că i-au acordat votul lor de încredere şi au venit la această întâlnire, care este în primul rând importantă pentru domnia sa.

„Vizitele pe care le am în teritoriu sunt necesare nu doar pentru a putea vedea, dar şi a simţi ce se întâmplă de fapt în satele şi în oraşele ţării în urma deciziilor adoptate la centru. Am notat nu doar realizările agenţilor economici din regiune, dar şi problemele cu care aceştia se confruntă. Am vizitat spitalul raional şi vreau să felicit administraţia publică locală şi echipa managerială a instituţiei pentru lucrurile frumoase realizate aici. Totodată, am văzut ce mai e de făcut. Mai este mult de lucru pentru ca infrastructura în întregime să fie adusă la condiţiile necesare”, a punctat prim-ministrul.

Vlad Filat s-a referit în discursul său şi la starea proastă a drumurilor, atestată în raionul Cimişlia. „Întâmplător sau nu, dar probabil am fost dus pe cele mai „relevante” itinerare în acest sens”, a menţionat în această ordine de idei şeful Executivului.

În context, premierul în exerciţiu a remarcat că, dacă e să privim obiectiv, raionul Cimişlia a fost pe parcursul timpului nedreptăţit şi lucrul acesta se vede foarte clar la nivel de infrastructură, dar şi la nivel de activitate economică. Ceea ce înseamnă că este nevoie, de acum încolo, de o abordare mult mai serioasă, comună între puterea centrală şi cea locală, începând de la primării şi continuând cu consiliile raionale, care să se finalizeze cu un plan strategic de acţiuni care să aibă drept obiectiv principal redresarea situaţiei.

„Privesc lucrurile aşa cum sunt ele, dar şi cu încredere şi optimism. Un şir de probleme pot fi rezolvate mai rapid. Urmează să identificăm proiecte foarte clare în care să investim, ceea ce ar însemna drumuri mai bune, aprovizionare cu apă potabilă. Pentru anul 2013, avem în total, din toate fondurile de dezvoltare interne alocate investiţiilor, peste 3 miliarde de lei. Asta înseamnă că avem surse, trebuie să ne programăm, să ne prioritizăm acţiunile şi să acţionăm solidar în acest sens. Va trebui să muncim încă foarte mult în continuare şi să ne şi culturalizăm pentru a trăi într-o ţară mai bună ”, a spus în încheiere înaltul demnitar.