Un centru de sănătate care se construieşte pe diferenţe de opinii şi frustrări

În ultimii ani, în zona de sud a ţării au prins contur multe idei şi proiecte utile comunităţilor, cu ajutorul finanţărilor externe. Un asemenea proiect îndrăzneţ a fost intuit încă acum câţiva ani de către primarul localităţii Colibaşi, raionul Cahul, iar în 2011 comuna a câştigat un proiect al Băncii Mondiale în domeniul Serviciilor de sănătate şi asistenţă socială.

centru de sanatate

Acesta prevede dezvoltarea asistenţei medicale primare prin construirea unui centru de sănătate în satul respectiv. Proiectul a fost coordonat de Ministerul Sănătăţii, iar obiectivul urmează a fi dat în folosinţă în august 2013.

Însă în localitate există deja un Centru de sănătate, care deserveşte peste 11 mii de cetăţeni şi care, deşi este construit în perioada sovietică, a beneficiat în timp de unele reparaţii cosmetice. Atât colectivul medical, cât şi mulţi localnici, au preferat repararea centrului existent, dar Comisia raională de selectare, din care au făcut parte şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, au decis construirea unui centru nou, mai compact şi dotat cu aparatură medicală nouă, însă cu mult mai mic decât actualul centru de sănătate, care dispune de încăperi neutilizate.

Deşi colectivul medical a avut rezerve referitor la construirea unui centru cu dimensiunile celui propus de BM, ideea a fost totuşi agreată, în lipsă de opţiuni. Maria Uzun, medic-şef al instituţiei, îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că personalul medical va fi obligat să muncească în condiţii de înghesuială, deranjând-o faptul că în proiect lipseşte sala de şedinţe, iar un birou va trebui să fie împărţit de doi medici. Maria Uzun declară că va fi foarte greu ca noul centru medical să facă faţă la avalanşa solicitărilor din trei localităţi, referindu-se la cabinetele medicilor care nu vor depăşi 12 metri pătraţi. Aceasta ar fi gata să renunţe la veceurile din interiorul clădirii, numai ca sălile proiectate să mai capete spaţiu. Însă primarul localităţii, Ion Dolganiuc, consideră că mai degrabă lucrătorii medicali sunt speriaţi de provocarea procesului de autofinanţare, la care vor trece din momentul inaugurării construcţiei.

Cum a început totul?

În toamna anului 2011, membrii consiliului local al satului Colibaşi au aprobat cu unanimitate de voturi alocarea unui teren în localitate, care să corespundă cerinţelor Băncii Mondiale. Însă la scurt timp pe marginea subiectului au apărut divergenţe de opinii între Ion Dolganiuc, primarul comunei, şi unii locuitori ai localităţii, care s-au împărţit în două grupuri distincte: grupul cetăţenilor deranjaţi de amplasarea viitorului centru medical în imediata apropiere a gimnaziului din localitate, şi un alt grup mai restrâns, al celor care nu sunt în general de acord cu construirea noului edificiu, fiind rezervaţi faţă de iniţiativa Băncii Mondiale.

Deşi conflictul pare să se fi aplanat, spiritele par a se fi calmat şi oamenii ar fi acceptat construirea noului centru, situaţia tensionată încă se mai resimte între edilul comunităţii de colibăşeni şi colectivul pedagogic al instituţiei de învăţământ aflate în vecinătatea viitorului centru de sănătate. În comunitate însă există şi cetăţeni care nu au nimic împotriva construirii centrului.

Situaţii delicate

Ion Eremia, directorul Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri”, în acelaşi timp membru al consiliului local Colibaşi, s-a pomenit într-o situaţie delicată, deoarece pe 23 noiembrie 2011 a fost în rândul celor care au votat în favoarea acordării unui teren din spaţiul verde din preajma şcolii pentru efectuarea construcţiilor. Ulterior însă a ajuns la concluzia că votul său a fost o greşeală, opinia fiind contagioasă în rândul corpului profesoral. Profesorii s-au arătat nemulţumiţi în principiu de faptul că nu au fost consultaţi referitor la această chestiune şi deranjaţi de desfiinţarea respectivului spaţiu verde pe care s-au început construcţiile. Primarul

Ion Dolganiuc susţine că s-ar fi aşteptat ca directorul Eremia să-i vină în ajutor în domolirea spiritelor revoltate cu explicaţii obiective, recunoscând că îşi asumă greşeala de a nu fi efectuat consultări publice la capitolul amplasării noului centru de sănătate.

Directorul instituţiei şcolare rămâne însă dincolo de baricade: „Sunt învinuit de profesori că am acceptat propunerea de a construi în locul respectiv, şi în sinea mea am simţit că nu am procedat corect în timpul votului, însă în momentul respectiv am simţit o oarecare presiune psihologică, nu am vrut să fiu cel care să priveze cetăţenii de accesul la servicii de calitate şi am spus „da”. Consider că centrul va fi un lucru foarte bun pentru zona noastră, dar locul lui totuşi nu este acolo. Acum însă nu mai schimbăm nimic”. Directorul instituţiei susţine că pentru crearea zonei verzi cu pricina, cândva au fost mutaţi cu traiul de acolo localnici, iar acum memoria faptelor lor se batjocoreşte.

Între ciocan şi nicovală

Mulţi profesori şi localnici insistă însă pe ideea că dacă s-ar fi vrut s-ar fi găsit alte opţiuni pentru înălţarea centrului. Ion Dolganiuc însă le dă asigurări că deşi au fost multe opţiuni analizate, acestea nu au plăcut investitorilor. În urma unui ultimatum din partea BM, pentru a nu pierde proiectul, a ales zona respectivă, care în viziunea sa corespunde perfect cerinţelor. Din păcate, edilul nu a consultat decât opinia consilierilor la acest capitol, însă Ion Dolganiuc susţine că din cauza termenului presant o adunare publică nu a fost posibil de convocat: „Chiar dacă adunarea aceasta cu cetăţenii ar fi avut loc, nu cred că am fi ajuns la alte concluzii, pur şi simplu toate opţiunile căzuseră”.

Solicitat să comenteze faptul referitor la dezmembrarea a ceea ce odinioară fusese un spaţiu verde frumos amenajat, Dolganiuc informează că înlăturarea celor câţiva arbori din spaţiului verde pe care se construieşte pentru moment a fost aprobată de Agenţia Ecologică Cahul, şi că restabilirea lor în zonă nu va reprezenta o problemă. Nu consideră că cei câţiva arbori reprezintă un sacrificiu prea mare pentru ceea ce urmează să răsară din pământ pe acelaşi teren.

Mai bine sărac şi curat

Petru Uşurelu, profesor de religie în localitate, are multe nemulţumiri referitoare la proiect. Printre altele, dânsul susţine că acceptarea proiectului BM a fost o greşeală: „Ofertele Băncii Mondiale, în viziunea mea, reprezintă o înrobire a sufletelor, oamenii aceştia nu fac nici un lucru pe gratis. Mai sunt locuitori care au depus semnături în acest sens, noi optăm pentru renovarea vechiului spital. Cred că proiectul ar fi trebuit refuzat din start. Nici acum nu este târziu ca lucrările să fie încetate”.

Referitor la acest gen de opinii, Ion Dolganiuc susţine că nu l-ar surprinde dacă foarte curând reacţiile consătenilor vor pune pe fugă investitorii şi proiectele viitoare. El se teme de acest lucru, declarându-se indignat de situaţia creată şi se gândeşte la zecile de localităţi care şi-ar fi dorit această şansă şi nu au obţinut-o. Profesorul de religie însă are o teorie aparte despre ceea ce reprezintă de fapt Banca Mondială şi preţul pe care îl vor plăti localnicii pentru acceptarea dărniciei străinilor.

Nu mai există cale de întoarcere

Vasile Băicean, directorul companiei care execută lucrările de construcţie, a declarat pentru „Gazeta de Sud”: „Deşi unora le displace proiectul, centrul de sănătate va fi construit în termenele propuse. Va fi o construcţie de o calitate foarte bună. Aş vrea să văd reacţiile oamenilor la final”.

În ultimul timp, localnicii au început să vehiculeze diverse zvonuri despre ceea ce s-ar putea întâmpla cu vechiul sediu al centrului de sănătate după darea în folosinţă a celui nou. Mulţi bănuiesc că acesta va ajunge la cheremul unor oameni cu interese ascunse. Edilul localităţii însă a declarat pentru presă că nu intenţionează să înstrăineze clădirea, ci s-o transforme, cu ajutorul altor finanţări, într-un centru cu menire socială, pentru moment luând în calcul transformarea vechiului sediu într-un azil pentru bătrâni sau într-un centru de plasament.

Ion Dolganiu a conchis: „Îmi pare rău pentru situaţia în care s-a ajuns, dar aş prefera să las timpul şi faptele să demonstreze că decizia respectivă a fost una în folosul comunităţii noastre. Mă surprinde însă urât ipocrizia oamenilor care iniţial au susţinut ideea, iar acum alimentează un conflict care nu-şi mai are rostul”. În acelaşi timp, toţi interlocutorii intervievaţi de „Gazeta de Sud” au declarat că personal nu au nimic împotriva primarului şi că îl respectă ca lider al localităţii.

Capacitatea noului Centru de Sănătate Colibaşi

Conform proiectului, acest centru de sănătate ar avea capacitatea de a găzdui trei cabinete ale medicilor de familie, unde vor activa câte doi medici, o sală de triaj de aproximativ 10 metri pătraţi, o sală de proceduri şi vaccinări cu o suprafaţă de 18,1 metri pătraţi, veceu pentru personal, veceu pentru vizitatori şi, în mod special, veceu pentru persoanele cu dizabilităţi. Va exista un birou pentru administraţia centrului, un laborator şi sală de cazane. Holul instituţiei măsoară în proiect 36,50 metri pătraţi. Proiectul mai prevede achiziţionarea mobilierului şi a aparatajului medical nou, cu care va fi dotat centrul.