Postul – secret al unei vieţi lungi

Astăzi începe Postul Mare. A ţine post prezintă beneficii nu doar pentru suflet, căci cercetările de ultimă oră arată că postul este benefic pentru creier şi poate încetini evoluţia unor boli cronice precum diabetul, cancerul şi astmul şi poate vindeca alte boli. Aceste afirmații au fost confirmate de mai studii efectuate la Institutul Naţional împotriva îmbătrânirii (SUA), Institutul Longevităţii (California, SUA) etc.

Ştiinţific, se atestă că omul poate trăi fără hrană până la 100 de zile, rezervele interioare depozitate în organism pentru cazuri de nevoie fiind suficiente pentru a-i întreţine viaţa, fără hrană din afară, pe toată durata unei boli obişnuite. Sunt numeroase exemplele celor care au ţinut post negru timp de 40 de zile pentru a se vindeca astfel de boli foarte grave şi pentru a se apropia de Dumnezeu.

Restricţiile din această perioadă a postului nu se adresează doar alimentelor de origine animală, ci şi unor vicii precum consumul de alcool sau de tutun. Postul ajută la revitalizarea organismului, la normalizarea tensiunii arteriale şi a nivelului colesterolului, dând luminozitate tenului, energie şi vitalitate.

În această perioadă, când e indicat să mâncăm din belşug fructe şi legume, e bine să cunoaştem câteva proprietăţi esenţiale ale acestora:

– ceapa, usturoiul, ridichile şi prazul conţin un antibiotic natural, alicina – care nu afectează flora microbiană, dar este capabil să distrugă germenii patogeni;

– usturoiul şi ceapa diluează sângele şi descongestionează;

– morcovii, bogaţi în betacaroten, împiedică formarea depozitelor pe pereţii arteriali, prevenind ateroscleroza. Ei reglează digestia, ajută ficatul, întăresc vederea şi vă fac pielea mai moale şi mai frumoasă;

– ţelina este un bun stimulator al suprarenalelor, întărind astfel sistemul imunitar;

– soia sub toate formele este extrem de bogată în fibre şi protejează. Fibrele au un rol esenţial în regularizarea digestiei;

– cartofii, pe lângă vitamina C şi săruri minerale, sunt bogaţi în fibre;

– spanacul este un bun „curăţitor” al intestinelor, fiind numit şi „mătura” intestinului;

– nucile contribuie la scăderea colesterolului şi la creşterea puterii de concentrare;

– două mere pe zi scad colesterolul;

– conopida şi broccoli neutralizează substanţele cancerigene din alimente;

– lămâile şi kiwi conţin multă vitamina C;

– uleiul de măsline este unul dintre cei mai buni agenţi naturali de prevenire şi combatere a bolilor de inimă. Este excelent pentru salate.

Tot în timpul postului este bine să se consume doi litri şi jumătate de lichide pe zi (apă plată, ceaiuri, supe etc.), pentru o bună hidratare a celulelor corpului şi pentru a ajuta la eliminarea toxinelor.

Călugării, încă din cele mai vechi timpuri, practicau adeseori înfometarea. Pe lângă faptul că ţineau post negru, ei mai foloseau şi anumite plante sau ceaiuri din acestea, obţinând rezultate miraculoase atât în procesul de îmbătrânire, cât şi în vindecarea diferitelor boli, unele destul de grave.

Postul lungeşte viaţa. Sfântul Vasile cel Mare zice: „Bucatele cele multe şi bucatele cele grase, neputând să le mistuie stomacul, multe boli au adus în lume. Iar postului şi înfrânării pururea îi urmează sănătatea”.

Sfântul Eftimie cel Mare 30 de ani nu a gustat pâine şi mâncare făcută la foc; numai cu verdeţuri se hrănea şi a trăit peste o sută de ani. Sfântul Leontie de Agra în Sfântul Munte, n-a băut nici vin, nici untdelemn; numai cu fructe şi cu rădăcini de pământ trăia. Nu a mâncat toată viaţa lui mâncare fiartă la foc, sau pâine, sau vin. Numai când se împărtăşea, lua o linguriţă de vin. Sf. Cuv. Irina a trăit 103 ani, iar numărul sfinţilor şi al creştinilor care au trăit astfel este nespus de mare. S-a constatat că un preot trăieşte mai mult decât semenii lui cu circa 10 ani.

În consecinţă, acesta este şi unul dintre scopurile pentru care Biserica recomandă postul pe termen scurt, dar şi pe termen lung, fixând în calendar patru posturi mari în decursul unui an. Bineînţeles că odată cu ţinerea postului se recomandă şi rugăciunea zilnică, postul şi rugăciunea fiind cele două aripi spirituale ale sufletului spre desăvârşirea duhovnicească.

Aşadar, oamenii care au frică de Dumnezeu au o viaţă echilibrată şi o alimentaţie cumpătată, mai mult ca sigur că vor fi feriţi de boli grave şi, de ce nu, aceştia vor fi binecuvântaţi şi cu prelungirea vieţii.