Primăria Căuşeni are conturile blocate

Conturile Primăriei Căuşeni sunt blocate. Instanţele judecătoreşti obligă autorităţile locale să procure 7 apartamente pentru anumite categorii de persoane. Primarul de Căuşeni, Grigore Repeşciuc, a declarat pentru Info-Prim Neo că în aceste condiţii angajaţii celor 6 grădiniţe din localitate rămân fără salarii, iar copiii fără mâncare, potrivit info-prim.md.

primarie_causeni_md_2944_10

„În 2012 am plătit 40 de mii de euro pentru apartamentul unei judecătoare. 20 de mii de euro i-am dat unei alte doamne. După anul nou ni s-au blocat conturile cu 300 de mii de lei. Banii erau pentru hrana copiilor. Acum vor fi pentru apartamente. A mai fost obţinut un titlu executoriu de 30 de mii de euro pentru un alt apartament”, a declarat edilul.

Grigore Repeşciuc spune că nu înţelege de ce trebuie Primăria să cumpere apartamente unor categorii de persoane cum sunt judecătorii, colaboratorii poliţiei, procurorii. „În oraş de 25 de ani nu se mai construieşte nimic. Avem căsuţe de 10-12 mii de euro. Dar nu, ei au decis în judecată că le trebuie bani, nu căsuţe. Problemele au început din mai 2012, de atunci au apărut titlurile executorii. Deja 1 milion 180 de mii de lei s-au luat din bugetul Primăriei”, a spus primarul de Căuşeni.

Potrivit lui Grigore Repeşciuc, persoanele care au obţinut prin judecată dreptul la apartamente cer toţi banii imediat, nu acceptă plata în rate. „Dacă şi-a asumat conducerea ţării să asigure judecătorii, poliţiştii şi procurorii cu apartamente, păi lasă conducerea să le ofere, nu Primăria. Acum se cer 7 apartamente. Pentru 3 plătim acum. Mai rămân 4”, a spus Grigore Repeşciuc.

Acum doua săptămâni, în cadrul unei conferinţe video a premierului Vlad Filat cu preşedinţii de raioane, conducerea raionului Căuşeni i-a spus şefului Guvernului despre problema Primăriei. Prim-ministrul a menţionat că nu este corect ca unii judecători să nu ţină cont de nimic şi să blocheze conturile Primăriei. Vlad Filat a mai spus că va fi găsită o soluţie ca grădiniţele să poată activa, iar conturile Primăriei să fie deblocate. Între timp, Primăria a reuşit doar să contracteze un credit din care a plătit salariile şi a achitat furnizorului pentru livrările de gaze în instituţiile de învăţământ.

Cele 6 grădiniţe din Căuşeni sunt frecventate de 1200 de copii şi lucrează circa 350 de angajaţi.