Copia Declaraţiei de Independenţă, inaugurată şi la Cahul

Pe 17 decembrie, în sincronizare cu cele 60 de unităţi militare şi instituţii ale armatei din ţară, Centrul Militar Teritorial Cahul (CMTC) a organizat o ceremonie festivă de dezvelire a unei copii a Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova.

copia declaratiei

Locotenent-colonel Vasile Zavati, locţiitor al comandantului CMTC, a declarat că au ceremonia de faţă este un moment frumos, în cadrul căruia celor prezenți le-au fost reamintite date importante despre simbolistica şi însemnele suveranităţii tânărului stat Republica Moldova.

Vladimir Calmâc, vicepreşedinte al raionului Cahul, a atribuit evenimentului calitatea de lecţie patriotică. Oficialul a îndemnat tânăra generaţie să fie mândră de faptul că sunt cetăţeni ai Republicii Moldova: „Vă îndemn să promovaţi valorile noastre naţionale oriunde veţi fi, iar cu timpul mi-aş dori ca voi, tinerii, să vă regăsiţi aici, la noi în ţară. Calea pe care a parcurs-o statul nostru în aceşti 21 de ani nu a fost una uşoară, am trecut printr-un război civil, printr-un declin economic, iar în prezent ne confruntăm cu fenomenul migraţiei cetăţenilor. Mi-aş dori ca acestea să nu se mai repete, dar până la urmă totul depinde de noi şi de valorile pe care le vom avea”.

Tatiana Romaniuc, viceprimar al oraşului Cahul, a transmis audienţei: „Evenimentul de astăzi are o importanţă deosebită pentru noi toţi. Trebuie să ţinem cu sfinţenie la valorile noastre naţionale, chiar daca pe alocuri ni se par nişte chestii trecătoare. Drapelul, Stema şi Imnul ţării trebuie să fie ca nişte icoane în sufletele tuturor”.

Liceenii de la Liceul Ion Creangă care au fost prezenți la eveniment au declarat că nu au mai participat la evenimente similare, iar experienţa din 17 decembrie li s-a părut interesantă. Afirmaţia a fost confirmată de comportamentul acestora pe parcursul solemnităţii. Ei au ascultat şi au urmărit cu interes toate activităţile, la final participând împreună cu Vladimir Calmâc la dezvelirea plăcii memoriale a Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova.