Comuniștii din Cimișlia insistă să aibă drapel roș-albastru la primărie și iau în batjocură decizia procuraturii

Acuzaţi de procuratură că au făcut exces de putere, şi-au depăşit atribuţiile de serviciu şi au încălcat regulile cu privire la menţinerea ordinii publice şi asigurarea securităţii publice în dosarul penal care le-a fost deschis pentru arborarea, la 24 februarie curent, a bicolorului roş-albastru, consilierii fracţiunii comuniştilor din componenţa Consiliului orăşenesc Cimişlia au continuat pe aceeaşi notă.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Discutând în şedinţa prelungită din 27 aprilie chestiunea cu privire la abrogarea deciziei despre arborarea aşa-numitului steag al lui Ştefan cel Mare, comuniştii s-au aventurat în polemici dure, cu învinuiri reciproce şi insinuări cu tentă politică, cu reprezentanţii celorlalte partide din cadrul consiliului. Chiar dacă au fost informaţi de consilierul PD, Petru Doni că a fost deschis dosar penal pe cazul dat şi autorităţile publice de nivelul I ale oraşului Cimişlia riscă o pedeapsă pentru profanarea simbolurilor de stat, consilierii comunişti nu s-au abătut de la cursul lor şi au rămas pe aceleaşi poziţii.

Ca să se eschiveze de la responsabilitatea pe care urmează să o poarte ulterior, după ce procuratura îşi va pronunţa sentinţa, în faţa legii, pentru decizia care le aparţine cu privire la arborarea bicolorului, consilierii comunişti au încercat mai întâi să se spele cumva pe mâini şi să nu examineze notificarea Oficiului teritorial Hânceşti al Cancelariei de Stat (OTHCS), considerând-o drept una neargumentată. Dar odată ce chestiunea respectivă figura pe ordinea de zi care fusese deja aprobată, ei nu au putut evita adoptarea în acest sens a unei decizii.

După mai multe replici caustice, pe alocuri sarcastice, cu aluzii fine şi directe chiar ale consilierului comunist Iurie Mazur referitor la faptul cum se va pronunţa în cazul Cimişliei şi a celorlalte raioane „cu iniţiativă” procuratura generală şi „binecunoscutul” procuror Valeriu Zubco, de capul căruia s-au spart mai multe pietre în ultimul timp, liderul comuniştilor a spus următoarele: „Davaite smotreti snaceala sebe pod noghi, a potom na to cito scajet procuratura… Podojdem reşenia procuraturî i potom primem oconceatelinoe resenie”.

Spiritele s-au încins la maximum între democraţi şi comunişti şi, în cele din urmă, ambele părţi au ajuns la acuzaţii reciproce, unii consilieri aducându-şi chiar unul altuia ofense în public. Comuniştii Mihail Barbacaru, Inga Sibova şi Iurie Mazur i-au acuzat pe reprezentanţii partidelor democratice de profanarea drapelului de stat arborat în locuri nepermise şi de iresponsabilitate în cazul bicolorului care a fost furat şi mai apoi dispărut din faţa primăriei Cimişlia. Insinuând faptul că astfel primăria discreditează consiliul şi pe sine ca autoritate publică în faţa cetăţenilor, fracţiunea majoritară a continuat să se opună cu tot dinadinsul abrogării acelei decizii ilegale, de rea faimă.

După mai multe încercări de a-i convinge pe colegii lor din PCRM să-şi recunoască greşeala şi să abroge decizia despre bicolorul roş-albastru, mai ales că, la 24 aprilie, pe adresa Consiliului orăşenesc Cimişlia a parvenit un recurs din partea procuraturii raionului Cimişlia prin care procurorul raionului, Sergiu Mocanu le aminteşte aleşilor locali că, în conformitate cu legea privind Drapelul de Stat al R. Moldova nr.217 din 17.09.2012, tricolorul este „un simbol oficial major al suveranităţii şi independenţei…” şi că, potrivit art. 3 al aceleiaşi legi, cetăţenii Republicii Moldova, „conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice sunt datori să manifeste respect faţă de Drapelul de Stat şi obligaţi să nu comită acte prin care s-ar aduce ofensă acestuia…”, consilierul Iurie Negară i-a întrebat retoric pe comunişti când aceştia sunt totuşi sinceri şi corecţi: atunci când, la deschiderea şedinţelor în plen, onorează drapelul, sau când insistă cu tot dinadinsul asupra unei „făcături” propagandistice, care prejudiciază statalitatea şi ordinea de drept în Republica Moldova?

Tot Iurie Negară a fost acela care a propus să se recurgă, la adoptarea hotărârii privind notificarea OTHCS şi abrogarea, inclusiv în baza recursului procuraturii, a deciziei Consiliului orăşenesc Cimişlia 1/27 din 24 februarie, ca fiind contrară legii, prin vot nominal. Propunerea lui a fost susţinută de 6 consilieri. Astfel, în timp ce ceilalţi 10 consilieri aleşi pe listele fracţiunii PCRM, prezenţi la şedinţă, au votat pentru menţinerea deciziei adoptate anterior, considerând notificarea drept una insuficient argumentată, consilierii Iurie Negară, Stela Tricolici şi Petru Doni (PD), Iurie Răileanu (PL), Valeriu Cuflic şi Vasile Cotoros (PLDM) s-au pronunţat împotrivă, insistând asupra menţionării în procesul verbal al şedinţei a numelui fiecăruia din ei în parte.