La Ștefan Vodă funcţionează Incubatorul de Afaceri

Deschiderea oficială a Incubatorului de Afaceri de la Ştefan Vodă a avut loc pe 12 aprilie. La acest eveniment au participat premierul Vlad Filat, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

incubator

În cuvântul de salut, prim-ministrul Vlad Filat a menţionat că rezultatele activităţii Incubatorului vor fi vizibile în timpul apropiat.

Ambasadorul Dirk Schuebel şi-a exprimat satisfacţia şi dorinţa ca în Republica Moldova, la fel ca şi în Uniunea Europeană, să activeze numeroase incubatoare şi întreprinderi mici şi mijlocii. Comisia Europeană oferă susţinere financiară Republicii Moldova în dezvoltarea antreprenoriatului şi valorificării pieţelor noi. Doar pentru deschiderea incubatoarelor suportul a constituit 1 milion 500 de mii de euro.

Viceprim–ministrul Valeriu Lazăr a ţinut să precizeze că Incubatorul de Afaceri de la Ştefan Vodă a fost finalizat într-un termen record de doar trei luni de zile, fiind primul proiect realizat în baza unui parteneriat dintre autorităţile centrale şi cele locale.

Vasile Buzu, preşedintele raionului Ştefan Vodă, a menţionat, în luarea de cuvânt, că inaugurarea celui de-al doilea incubator de afaceri din Moldova este un eveniment semnificativ şi cu atât mai valoros pentru noi, cu cât anume raionului Ştefan Vodă i-a revenit onoarea de a fi printre primii în acest proces de promovare a practicii europene în dezvoltarea antreprenoriatului.

Preşedintele raionului şi-a exprimat recunoştinţa pentru susţinerea şi încrederea din partea Guvernului Republicii Moldova, în persoana premierului Vlad Filat şi a viceprim-ministrului Valeriu Lazăr. Dânsul a mulţumit Excelenţei Sale Ambasadorului Dirk Schuebel, căci anume cu susţinerea Uniunii Europene proiectul, din care face parte şi incubatorul din Ştefan Vodă, a putut fi realizat. Menționez şi suportul generos, a continuat Vasile Buzu, de care am beneficiat la etapa instruirii, consultării şi selectării rezidenţilor din partea Organizaţiei pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, realizate cu susţinerea Uniunii Europene în cadrul proiectului ENTRANSE. Am avut susţinere şi din partea consilierilor raionali, prezenţi la eveniment, care au înţeles esenţa acestei instituţii şi au votat alocarea a 500 de mii de lei pentru anul 2012, în scopul înzestrării şi asigurării activităţii incubatorului.

Un rol important îi revine și Consiliului raional

„Am o mare încredere că şi pe viitor Consiliul raional va acorda incubatorului deplină susţinere pentru dezvoltarea şi asigurarea durabilităţii lui. Vreau să accentuez un moment important: necesitatea fondării unor astfel de incubatoare, pentru dezvoltarea antreprenoriatului, susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii, era conştientizată în Republica Moldova de foarte mult timp, s-a vorbit despre aceasta nu o dată, au fost adoptate diverse hotărâri care au avut doar un caracter general, declarativ. Şi numai actualul Guvern a făcut paşi concreţi în această direcţie”, a menţionat preşedintele raionului.

Alocarea celor cinci milioane de lei de către Guvern a permis să fie adaptată o parte din clădirea fostei policlinici, care se degrada, în spaţii de producere cu condiţii foarte bune pentru toţi cei care au dorinţa să deschidă o afacere proprie.

„Vă spun deschis: m-am simţit obligat, drept răspuns la acest gest de susţinere a Guvernului, să mă implic personal la toate etapele creării acestui incubator. Am avut de a face cu lucruri încurajatoare, dar şi cu lucruri negative. De aceea, aş vrea să mă adresez dlui prim-ministru: cursul luat de Guvern spre susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii este nu numai corect, dar şi necesar, dacă dorim cu adevărat să susţinem întreprinzătorii noi, în special, întreprinderile mici şi mijlocii. Astfel dându-le posibilitatea să activeze în condiţii legale şi cu drepturi depline. Incubatorul va deveni un centru nu numai pentru dezvoltarea businessului, ci şi va încuraja pe potenţialii antreprenori să aibă o afacere onestă. Pentru moment, avem mulţi doritori de a deveni rezidenţi ai incubatorului. În viitor, sunt sigur, vor fi şi mai mulţi”.

Incubatorul îi va încuraja pe potențialii antreprenori

„Profitând de ocazie că avem astăzi alături conducători de proiecte, susţinerea cărora are deja un impact pozitiv pentru Republica Moldova, mă adresez cu rugămintea să-i susţinem şi pe rezidenţii noştri prin implementarea unor proiecte care le-ar permite să-şi dezvolte afacerea. Vă asigur, noi, conducerea raionului şi rezidenţii, vom avea cea mai mare deschidere şi receptivitate. Ajutaţi-ne să devenim un exemplu de succes pentru alte raioane care vor şi ele să ne urmeze”, a conchis Vasile Buzu.

Ce prezintă această instituţie publică?

În urma valorificării sumei menţionate, suprafaţa utilă a încăperilor destinate producerii, prestărilor de servicii constituie 1800 de metri pătraţi. În total, aici vor activa 19 companii, cinci dintre ele vor fi din domeniul producerii, circa 50 la sută din numărul total vor presta servicii, iar celelalte vor acorda consultanţă etc. Pentru moment, sunt incubate 12 întreprinderi cu 25 de angajaţi. Drept rezultat al incubării tuturor rezidenţilor şi dezvoltării acestora, vor fi create cel puţin 60 de locuri noi de muncă.

Rezidenţii au fost selectaţi în funcţie de necesităţile şi solicitările pieţei. Prin aceasta anume se explică faptul că s-a acordat prioritate micilor întreprinderi care confecţionează mobilă, haine, lenjerie, prelucrează lemn şi gips, prestează servicii foto şi video, de asistenţă tehnică, tehnologii informaţionale, pictură, reclamă. În lipsa acestora, locuitorii raionului erau nevoiţi să meargă la Chişinău sau în alte localităţi pentru a-şi soluţiona problemele.

Incubatorul de afaceri reprezintă o instituţie publică care va oferi antreprenorilor idei şi planuri de afaceri viabile, şanse de a se realiza într-un mediu potrivit. Firmele rezidente vor beneficia de spaţii de producere sau oficii la preţ redus, consultanţă şi instruire antreprenorială, suport consultativ la achiziţionarea echipamentului, costuri de administrare reduse, de alte facilităţi şi avantaje.