Au fost desemnate cele mai bune vinuri de casă din raionul Cimişlia

Prestigiosul trofeu — „Polobocul de Aur” — în cadrul concursului pentru cele mai bune vinuri de casă din raionul Cimişlia a revenit în acest an lui Pavel Alexandreanu (la băuturi albe) şi lui Gheorghe Balmuş (la băuturi roşii), ambii locuitori ai oraşului.

vlcsnap-2012-03-19-14h28m51s58_2388_10

Producătorii de vinuri în condiţii casnice din raionul Cimişlia au manifestat un viu interes faţă de organizarea tradiţionalului concurs „Polobocul de Aur”. La ediţia din anul curent a competiţiei celor mai buni vinificatori amatori au participat 30 de persoane din diverse localităţi, cum ar fi Albina, Ialpujeni, Ivanovca Nouă, Gradişte, Selemet, Troiţcoe, Valea Perjei etc., care au prezentat 44 de mostre, cu şase mai multe ca în 2011.

Din comisia de degustare au făcut parte specialişti experimentaţi în domeniul vinificaţiei (Nicolae Garaba, director pe industrie la Agrofirma „Cimişlia” SA, Ion Gaibu, conducător al Societăţii cu răspundere limitată „Donisa Vin”, Sergiu Mogâldea, tehnolog la Agrofirma „Cimişlia” SA), angajaţi ai Direcţiei agricultură şi alimentaţie a Consiliului raional, reprezentanţi ai presei scrise şi electronice din localitate.

Preşedintele comisiei, Sava Pomujac, a anunţat că vor fi evaluate 16 vinuri albe, inclusiv 4 aromatizate, şi 28 de vinuri roşii, dintre care 6 — aromatizate. Degustarea a durat câteva ore, luându-se în calcul mai multe trăsături specifice băuturilor din struguri, cum ar fi limpezimea, culoarea, buchetul de nuanţe, gustul.

La categoria vinuri albe a învins varietatea „Bianca” a cimişlianului Pavel Alexandreanu, care a şi câştigat principalul trofeu — „Polobocul de Aur”. Primul loc, tot

la compartimentul băuturilor albe, a fost acordat lui Ion Olărescu din centrul raional. Pe locul doi s-a clasat Alexandru Botnaru din satul Mihailovca. Lui Ion Jalbă din oraşul Cimişlia i-a revenit locul trei.

Concurenţa la vinurile roşii a fost destul de încordată. Cele mai multe puncte a acumulat băutura produsă din soiuri hibride de struguri de către Gheorghe Balmuş din centrul raional, el devenind câştigătorul „Polobocului de Aur”. Vinuri gustoase au prezentat şi Ion Putină (locul întâi), Vladimir Dones (locul doi) şi Alexandru Hriţcu (locul trei) — toţi din centrul raional.

Producătorilor de două vinuri albe şi de două vinuri roşii, Sergiu Vârlan din oraşul Cimişlia, Natalia Omelicikina din satul Troiţcoe, Mihail Vidraşcu din comuna Gradişte şi Sergiu Pojitnov din centrul raional, li s-au conferit Diplome de onoare.

Concursul „Polobocul de Aur” se desfăşoară sub egida Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) a Republicii Moldova. Iată de ce mostre ale celui mai bun vin alb, prezentat de Pavel Alexandreanu, şi a celui mai bun vin roşu, produs de Gheorghe Balmuş, au fost expediate filialei din Hânceşti a CCI, pentru a participa la competiţia naţională.