Curentul electric poate face victime dacă suntem neglijenţi

În primele două luni ale anului curent, pe teritoriul Republicii Moldova s-au produs câteva cazuri de electrocutare, în urma cărora două persoane au decedat, iar una s-a ales cu arsuri grave.

electrocutare

După cum ne-a informat Andrei Bunduchi, şeful Inspecţiei energetice teritoriale Cimişlia, primul accident a fost înregistrat la 9 ianuarie, în satul Teşcureni din raionul Ungheni. Cetăţeanul Ion Oleinic, în vârstă de 23 de ani, şi-a pus în gând să sustragă metale neferoase. În acest scop, el s-a urcat pe propteaua unui pilon-ancoră din beton până în preajma cablurilor aflate sub tensiune. Apropiind mâna dreaptă la o distanţă inadmisibilă de un conductor, tânărul a provocat un arc electric, în urma cărui fapt a fost electrocutat mortal şi a căzut la pământ de la înălţimea de circa 6-7 metri. Despre intenţiile pătimitului vorbesc elocvent obiectele găsite lângă cadavru: o pereche de mănuşi simple de lucru şi un cleşte patent.

„Un alt caz ieşit din comun, a spus Andrei Bunduchi, s-a întâmplat la Spitalul clinic „Sfânta Treime” din municipiul Chişinău. Accidentul s-a produs într-o încăpere de serviciu, de la o reţea de iluminat neautorizată, de la care se alimentau două prize montate pe un suport de lemn. În una din ele era cuplat un fierbător electric instalat pe un reşou electric. Din cauza poziţionării neglijente a cordonului flexibil pe podea, infirmiera Galina Eni, născută în 1954, s-a împiedicat de cablu şi a căzut pe reşou. În urma contactului corpului femeii cu conductoarele cordonului flexibil, aflate sub tensiune, aceasta a fost electrocutată şi viaţa ei nu a mai putut fi salvată”.

Sursa citată a ţinut să relateze şi despre o altă tragedie, care a avut loc tot în capitală, la sfârşitul lunii februarie. Pe teritoriul Societăţii pe acţiuni „Supraten” se efectuau lucrări de săpare a gropii pentru fundamentul unei construcţii metalice. În procesul de muncă au fost descoperite două linii electrice în cablu de 10 000 V. Lucrările erau executate cu ajutorul unui excavator şi una din liniile electrice a fost deteriorată. Responsabilul de gospodăria electrică a întreprinderii a telefonat la dispeceratul RED „Gas natural Fenosa” şi a informat despre incidentul produs. Dispecerul a confirmat deconectarea avariată a fiderului şi a dat indicaţii să nu se întreprindă nimic. Dar, din spusele martorilor, în jurul orei 11.00, ei au auzit o explozie şi au observat că s-au aprins hainele cetăţeanului Ion Scutelnic, în vârstă de 20 de ani, care lucra cu hârleţul la marginea şanţului, în apropiere de cablul defectat. În prezent, tânărul se află în stare foarte gravă în secţia de reanimare a Spitalului de urgenţă, având arsuri pe 50 la sută din suprafaţa corpului.

„Cazurile respective, a concluzionat şeful Inspecţiei energetice teritoriale Cimişlia, trebuie să ne pună pe toţi în gardă. Populaţia este datoare întotdeauna să facă dovada celor mai elementare cunoştinţe în domeniul folosirii curentului electric, să-şi dea seama şi de pericolul pe care acesta îl prezintă dacă nu sunt respectate anumite reguli”.