Tinerii din raionul Cimişlia dau tonul în afaceri

„Raionul Cimişlia este lider în zona de sud a Republicii Moldova la capitolul iniţierii afacerilor de către tineret”. Declaraţia aparţine lui Tudor Lupaşcu, şef de direcţie la Organizaţia pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii (ODIMM) din cadrul Ministerului Economiei al Republicii Moldova.

tineriafaceri_2362_10

La Cimişlia s-a încheiat deunăzi instruirea economică a circa 40 de tineri care, pe parcursul a două săptămâni, au luat cunoştinţă de diverse aspecte ale dezvoltării abilităţilor antreprenoriale. La sfârşitul studiilor, s-a făcut un bilanţ al muncii desfăşurate.Tudor Lupaşcu a menţionat că a rămas plăcut surprins de nivelul înalt al cunoştinţelor demonstrate de băieţii şi fetele care au frecventat aceste cursuri.

„Mă bucur pentru raionul Cimişlia, a spus Tudor Lupaşcu. Acest raion este lider în zona de sud la capitolul iniţierii afacerilor de către tineret. E destul să spun că până în prezent aţi aplicat, în cadrul Programului Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET), cele mai multe proiecte — 25, dintre care 9 în anul trecut”.

Gheorghe Netedu, vicepreşedinte al raionului, a relevat că iniţiativa de organizare a instruirii persoanelor cu vârtsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani apaţine Nataliei Răileanu, şefa Secţiei economie a Consiliului raional. Această acţiune a fost realizată în colaborare cu experţii ODIMM şi cu susţinerea filialei din Hânceşti a Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova. Şcolarizarea pentru tineri a fost gratuită, cheltuielile fiind acoperite din bugetul de stat.

„Noi mizăm foarte mult pe voi, a subliniat preşedintele raionului, Ivan Veveriţă, într-un apel adresat viitorilor antreprenori. Nu plecaţi peste hotare, ci rămâneţi aici, creaţi familii, dezvoltaţi producerea mărfurilor, acordaţi diferite servicii. Iar noi vă vom ajuta în toate!”.

În numele colegilor şi al său personal, unul dintre auditori, Eugen Sidorcenco, a mulţumit conducerii raionului Cimişlia şi angajaţilor de la Organizaţia pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii pentru eforturile depuse la desfăşurarea cu succes a cursurilor. „Cunoştinţele obţinute, a spus tânărul, vor fi de un real folos pentru activitatea noastră de mai departe”.

Participanţilor la instruirea economică le-au fost înmânate certificate speciale care confirmă că ei au însuşit prevederile primei componente a PNAET referitoare la instruire şi consultanţă antreprenorială. Urmează componenta a doua a acestui Program — obţinerea unui credit de până la 300 mii de lei cu perioada maximă de rambursare de 5 ani şi cu o porţiune de grant nerambursabil de până la 40 la sută.

Conducerea raionului a promis că va căuta noi modalităţi de continuare a şcolarizării acestor tineri, ca ei să poată elabora ulterior planuri de afaceri reale, în baza cărora să obţină susţinerea financiară pentru iniţierea propriului business.