Ion Costaş: „Sentimentul amar al victoriei ratate şi dorinţa de a spune adevărul m-au făcut să scriu această carte”

Generalul Ion Costaş şi-a lansat, la Cimişlia, cartea „Дни затмения – хроника необявленной войны” („Zilele eclipsei. Cronica unui război nedeclarat”). În aceeaşi zi, cei prezenţi la manifestare au vizionat documentarul „Zile de cumpănă”, un film ce evocă momentele cruciale care au declanşat Mişcarea de eliberare naţională şi de apărare a integrităţii ţării.

costas 014_2361_10

Evenimentul a fost organizat de Academia Populară, Asociaţia Tiras-Tighina, împreună cu primăria Cimişlia, şi s-a încheiat cu înmânarea insignelor de menţiune participanţilor la războiul de la Nistru.

Generalului Ion Costaş i-a revenit onorabila misiune de a înmâna, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la începutul războiului de la Nistru, înalte distincţii martirilor neamului, celor care au luptat pentru apărarea integrităţii teritoriale a ţării. El avea să remarce, în context: „Le mulţumesc tuturor celor care, în anii ’90, ani grei, dar glorioşi, au luptat pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova, care, cu riscul vieţii, au apărat onoarea şi demnitatea noastră. Apărătorii Patriei merită pe deplin ca fapta lor să nu fie uitată… Am dedicat cartea vieţii mele celor care au căzut în lupte, care şi-au pierdut sănătatea la Nistru, care au fost neglijaţi de autorităţile moldovene, de funcţionari şi de noii milionari”.

La lansare, autorul şi-a prezentat lucrarea ca pe o carte de investigaţie a evenimentelor care au provocat formarea autoproclamatei RMN, dezmembrarea Republicii Moldova şi războiul din Transnistria. Prezentată drept o lucrare ce dezvăluie documente inedite, cartea este scrisă din perspectiva unui martor ocular, participant la conflictul transnistrean. Generalul Costaș a fost, în acea perioadă, ministru de Interne, apoi ministru al Apărării.

Cartea oglindește evenimente care au precedat destrămarea URSS și modul în care aceste evenimente au influențat lucrurile ulterior în Moldova. Mai sunt elucidate operațiunea secretă a arestării liderului de la Tiraspol, Igor Smirnov, și cauzele din care acesta a fost eliberat. Sunt dezvăluite și numele consilierilor din umbră ai lui Mircea Snegur.

Marea majoritate a celor prezenţi la „lecţia de deschidere şi istorie”, susţinută de generalul Ion Costaş la Cimişlia, printre care şi fraţii de peste Prut, Vasile Lepădatu, vicepreşedinte al Asociaţiei naţionale „Cultul eroilor” din Galaţi, şi Valentin Severin, colonel în rezervă, l-au aplaudat pentru curajul de a spune adevărul şi i-au sugerat autorului să-şi editeze cartea în limbile română şi engleză, pentru a putea fi citită de cât mai multă lume.

Semnificativ şi profund emoţionant a fost, în cadrul evenimentului, momentul în care preşedintele raionului Cimişlia, Ivan Veveriţă, s-a adresat cu un cuvânt de felicitare tuturor veteranilor războiului de la Nistru, înmânându-i lui Gheorghe Aramă, combatantul căruia conflictul în cauză i-a pecetluit crunt destinul, o medalie jubiliară.

Pentru bărbăţia, vitejia şi spiritul de sacrificiu manifestate la apărarea drepturilor şi libertăţilor constituţionale şi a intereselor legitime ale cetăţenilor, prin decretul preşedintelui interimar al Republicii Moldova, a fost decorat cu ordinul „Credinţă Patriei” primarul oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu. Înalta distincţie i-a fost înmânată de Anatol Caraman, preşedintele Asociaţiei veteranilor războiului din 1992 „Tiras-Tighina”.